Ματαιώθηκε η συνεδρίαση ΜΔΕ ΕΕ-Τουρκίας

14:31 9/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η 70ή συνάντηση της Μικτής Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας πριν το τέλος του τρέχοντος εξαμήνου, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί εξαιτίας της άρνησης της Αγκυρας να συμμετάσχει στην εν λόγω συνάντηση η Κυπριακή Προεδρία.

Η θέση της ευρωπαϊκής πλευράς είχε καταστεί σαφής από τον περασμένο Ιούλιο, με επιστολή προς τον Τούρκο Συμπρόεδρο Afif Demirkiran: η συνεδρίαση της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής πρέπει να πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή

της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου, αναγνωρισμένου από τις Συνθήκες θεσμού της ΕΕ. Η τουρκική πλευρά επέλεξε να εφαρμόσει τακτική κωλυσιεργίας τους τελευταίους τρεισήμισι μήνες, επικαλούμενη πρακτικά θέματα χωρίς όμως να απαντά στο κεντρικό αυτό ζήτημα.

Στη συνάντηση του προεδρείου της ΜΔΕ σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, η ευρωπαϊκή πλευρά επανέλαβε ότι επιθυμεί την πραγματοποίηση της συνάντησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο και ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή της Κυπριακής Προεδρίας είναι θέμα αρχής. Ωστόσο, η άρνηση της τουρκικής πλευράς οδήγησε στη ματαίωση της συνεδρίασης.

Οι Ευρωπαίοι ευρωβουλευτές μέλη του προεδρείου εξέδωσαν σήμερα ανακοίνωση, εκφράζοντας τη βαθιά λύπη τους που δεν θα πραγματοποιηθεί καμία συνάντηση της ΜΔΕ ΕΕ-Τουρκίας το 2012, υπογραμμίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην τουρκική πλευρά, η οποία φέρει την ευθύνη της ματαίωσης του διακοινοβουλευτικού διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών. Και μάλιστα, όπως τονίζεται σε μια περίοδο που η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην αναθέρμανση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση.

Τα μέλη του προεδρείου είχαν προτείνει η συνεδρίαση της ΜΔΕ να πραγματοποιηθεί μεταξύ 19-21 Δεκεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη και να προκληθεί σ’ αυτή υψηλός εκπρόσωπος της Κομισιόν και υψηλός εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας. Τα μέλη του προεδρείου της τουρκικής πλευράς απέρριψαν την πρόταση με τον ισχυρισμό ότι δεν αναγνωρίζουν την Κυπριακή Προεδρία και αντιπρότειναν η συνεδρίαση να γίνει τους πρώτους μήνες του 2013 με Ιρλανδική Προεδρία.

Ομόφωνα, όπου τονίζεται στην ανακοίνωση, οι Ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν απαράδεκτη την τουρκική απαίτηση και κάλεσαν την Τουρκία σε σεβαστεί τις διατάξεις του πρωτοκόλλου 10 της συμφωνίας της Αγκυρας ομαλοποιώντας τις σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Keywords
Τυχαία Θέματα