Ο ΥΠΟΙΚ θα μπορεί να δημοσιοποιεί ονόματα φοροφυγάδων, αποφάσισε το Υπουργικό

17:07 12/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα ονόματα όσων οφείλουν μεγάλα ποσά στο Φόρο Εισοδήματος θα δύναται να δώσει στη δημοσιότητα ο ΥΠΟΙΚ, ύστερα από σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου.

Το Υπουργικό, διευκρίνισε ο κ. Στεφάνου, αποφάσισε τη διεύρυνση των εξουσιών του Υπουργού Οικονομικών σε σχέση με το υπηρεσιακό απόρρητο που διέπει τη δημοσιοποίηση φορολογικών στοιχείων. Με αυτή τη διεύρυνση των εξουσιών θα δύναται ο Υπουργός να δημοσιοποιεί στοιχεία εκείνων που οφείλουν στο Φόρο Εισοδήματος.

Υπάρχουν, ανέφερε ο κ.

Στεφάνου, περίπου 400 εκ. ευρώ ως βασικοί φόροι που δεν έχουν εισπραχθεί από το κράτος και αφορούν το Φόρο Εισοδήματος, σημειώνοντας ότι αν προστεθούν οι τόκοι αυτών των χρημάτων και οι επιβαρύνσεις που με βάση το νόμο πρέπει να τεθούν, «το ποσό είναι ακόμη μεγαλύτερο».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι «έχουν χρησιμοποιηθεί πρότυπα από άλλες χώρες που λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο και μέσα από την προοπτική της δημοσιοποίησης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για είσπραξη των φόρων ή αν δεν γίνεται αυτή η είσπραξη ή αν αρνούνται αυτοί που χρωστούν να καταβάλουν αυτά που πρέπει, τότε τα ονόματα τους δημοσιοποιούνται».

Ο στόχος, είπε, δεν είναι να δοθεί στη δημοσιότητα κατάλογος όλων εκείνων που χρωστούν, υπάρχουν και μικροποσά. «Το πλαίσιο του πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτές οι εξουσίες θα το διαμορφώσει ο Υπουργός Οικονομικών. Ο στόχος δεν είναι τα ‘μικρά ψάρια’ », κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα