ΓΓ ΑΚΕΛ: Ανάγκη αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης και όχι ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών

17:45 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης των ημικρατικών οργανισμών και να εξεταστεί ξανά ο τρόπος με τον οποίο διορίζονται τα ΔΣ των οργανισμών αυτών για να “εξασφαλίσουμε ότι συμμετέχουν άτομα τα οποία πάνε εκεί για να προσφέρουν και όχι για να απολαύουν ωφελημάτων”, εξέφρασε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, σε ομιλία του σε εκδήλωση του KEBE και ΟΠΕΚ με θέμα

«Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές για την ανάπτυξη».

Αναφερόμενος στο θέμα ιδιωτικοποίησης των ημικρατικών οργανισμών, ΑΗΚ, Cyta και Αρχή Λιμένων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “εάν θεωρούμε ότι θα ξεπεραστεί η κρίση το 2015 και αυτοί οι οργανισμοί πραγματοποιούν κέρδη 500 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο σε τρία χρόνια θα είναι σε θέση να εξασφαλίσουν το 1,4 δισ. ευρώ που απαιτείται για να καλυφθούν οι ανάγκες τους”.

Αναφέροντας ότι εδώ και οι έξι μήνες οι ίδιοι αυτοί οργανισμοί υπέβαλαν πρόταση για το πώς θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες τους, ο κ. Κυπριανού είπε ότι άκουσε με έκπληξη τον Υπουργό Οικονομικών να λέει ύστερα από συνάντηση με τους οργανισμούς αυτούς ότι δεν είχε υπόψη την πρόταση αυτή και μόνο με το Λόττο μπορούν να εξασφαλιστούν τα 1,4 δισ. ευρώ.

Ανέφερε, επίσης, ότι είχε ρωτήσει από τις 9 Μαρτίου σε σύσκεψη στο Προεδρικό “εάν είναι για οικονομικούς λόγους που απαιτείται η ιδιωτικοποίηση αυτών των οργανισμών ή για πολιτικούς λόγους και ο πρώην ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής είχε το θάρρος να μου πει ότι είναι για πολιτικούς λόγους, κυρίως”.

Είπε ακόμη ότι και οι επικεφαλής της Τρόικας, σε συζήτηση που είχε μαζί τους, ανέφεραν ότι είναι για πολιτικούς λόγους.

Ανέφερε, επίσης, ότι “ο Κύπριος πληρώνει ακριβότερο το ρεύμα γιατί εμείς οι πολιτικοί σχεδόν τρεις δεκαετίες δεν δώσαμε την ευκαιρία στην ΑΗΚ να εκσυγχρονίσει το προϊόν, το οποίο χρησιμοποιεί για να παράγει ηλεκτρικό ρεύμα” και διερωτήθηκε αν αναλάβει ιδιώτης της Αρχή και μείνουν τα ίδια δεδομένα ο Κύπριος θα πληρώνει πιο φθηνό το ρεύμα.

Σε σχέση με τη Cyta και τα ακριβά τέλη που επιβάλει, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν της επιτρέπει ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών και η Βουλή να μειώσει τα τέλη της παρόλο που έχει περιθώριο να τα μειώσει με το επιχείρημα ότι θα πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και οι ανταγωνιστές να της πάρουν πελάτες”.

Σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, μία αφοριστική και ισοπεδωτική προσέγγιση της διαφορετικής άποψης δεν ωφελεί την οικονομία και κατ΄ επέκταση την κοινωνία.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “όσο και αν τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται, όσο και αν η κοινωνία αναδιαρθρώνεται αν δεν λυθούν τα ενδογενή προβλήματα της οικονομίας η πορεία προς την ανάπτυξη θα παραμείνει αναιμική”

Ανέφερε ότι “ο δρόμος της λιτότητας είναι αδιέξοδος γιατί η λιτότητα περιορίζει τα βασικότερα εργαλεία ανάπτυξης” και πρόσθεσε ότι “όσο η λύση που προτείνεται βαθαίνει την ύφεση αντί να κτυπά τη ρίζα του προβλήματος τόσο περισσότερο θα βλέπουμε καθημερινά επιχειρήσεις και νοικοκυριά να βρίσκονται προ του φάσματος της χρεοκοπίας”.

Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην ανάγκη “να γίνουν οι κρατικές δαπάνες πιο στοχευμένες και οικονομικά ωφέλιμες” και “το κράτος να είναι φορέας στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας”.

Ανέφερε ότι μια χώρα που προβλέπεται να είναι σε ύφεση τρία χρόνια δεν μπορεί να αναμένει ότι θα αντιμετωπίσει επαρκώς την ανεργία και ότι “θα δοθούν ευκαιρίες προσέλκυσης των νέων επιστημόνων που έχουν εκπαιδευτεί να μας βοηθήσουν να εκσυγχρονίσουμε τον παραγωγικό μας ιστό”.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθεί “ένας ειλικρινής διάλογος για το δρόμο στον οποίο έχει εισέλθει η Κύπρος και το που οδηγείται με την εφαρμογή των πολιτικών” λιτότητας και σημείωσε ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου “πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία” και να υπάρξει “πολιτική βούληση και διάθεση συλλογικότητας και διαλόγου”.

Σε σχέση με τον δημόσιο τομέα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η ταύτιση του δημόσιου τομέα με την ανεπάρκεια, την διαφθορά και την ανικανότητα έχει στόχο “να διευκολυνθεί η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα” και διερωτήθηκε γιατί την ώρα που γίνονται όλες αυτές οι διαπιστώσεις η τεράστια μερίδα του τραπεζικού κλάδου απευθύνεται στο κράτος για στήριξη, γιατί την ώρα που σειρά οργανισμών επιτελούν έργο το οποίο κανένας ιδιώτης δεν έχει τη δυνατότητα να αναλάβει, επιχειρείται μείωση της συνεισφοράς τους στην κοινωνία και πως είναι δυνατό να ζητούμε εκσυγχρονισμό του κράτους, ανάπτυξη θεσμών για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και μείωση της γραφειοκρατίας και την ίδια ώρα να αφαιρούμε πόρους από το κράτος για να τα επιτύχει αυτά.

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ο τραπεζικός τομέας να ορθοποδήσει, να αποκτήσει εκ νέου αξιοπιστία και να επιτελέσει το ρόλο του ως διαμεσολαβητή στην αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η χώρα, λέγοντας ότι χωρίς φερεγγυότητα οι τράπεζες δεν μπορούν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία και κατ΄ επέκταση μια οικονομία δεν μπορεί να στηρίξει ούτε τον δημόσιο ούτε τον ιδιωτικό τομέα.

Κυπριακό

Τόσο τα ζητήματα της ενέργειας όσο και τα ζητήματα της οικονομίας αν αξιοποιηθούν σωστά μπορούν να δώσουν ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, προσθέτοντας όμως ότι αυτά τα ζητήματα “αν τύχουν λανθασμένων χειρισμών μπορούν να μας προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της λύσης”

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι “δίκαιη λύση στο Κυπριακό είναι εκείνη η σημαντική ενέργεια που θα δώσει ώθηση στην κυπριακή οικονομία και μπορεί να προκαλέσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων που σήμερα διέρχεται ο τόπος”, αναφέροντας παράλληλα ότι “έχει σημασία ποιο θα είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιλυθεί το Κυπριακό”.

Σε σχέση με τη διασύνδεση του τομέα της ενέργειας με το Κυπριακό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι “δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία ότι στο μυαλό κάποιων ξένων αυτά τα δύο διασυνδέονται”, προσθέτοντας ότι “και εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε το θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην ΑΟΖ της Κύπρου με την προϋπόθεση ότι αυτό θα δώσει κίνητρο στην Τουρκία να συνεργαστεί μαζί μας για την επίτευξη λύσης μέσα στα συμφωνημένα πλαίσια”.

“Εάν αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να καταστεί η Κύπρος όμηρος μιας τουρκικής αδιαλλαξίας η οποία θα στοχεύει στο να μην επιτευχθεί λύση πάρα μόνο όταν και εφόσον θα έχουμε αποδεχθεί απαράδεκτης όρους της, εμείς δεν μπορούμε να αυτοεγκλωβιστούμε σε μια τέτοια τακτική”, πρόσθεσε.

Διακομματική συνεργασία

Αναφερόμενος στο θέμα της ύπαρξης διακομματικής συνεργασίας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτή “διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες αντιμετώπισης όλων των εθνικών ζητημάτων, είτε το Κυπριακό, είτε τα ζητήματα ενέργειας είτε τα ζητήματα της οικονομίας”, προσθέτοντας ότι “για να υπάρξει μια προϋπόθεση τέτοιας συνεργασίας είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ελάχιστη κοινή πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχθεί αυτή η συνεργασία”, αλλά “και μια προσυνεννόηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων και εκεί και όπου επιχειρείται κάτι τέτοιο αποδίδει”.

Ανέφερε επίσης ότι “είναι απαραίτητο να υπάρχει και αλληλοσεβασμός”, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί κάποιος να καθυβρίζει από το πρωί μέχρι το βράδυ τον πολιτικό του αντίπαλο και μετά να του ζητά να τον υποστηρίξει”.

Απαντώντας στον κ. Νεοφύτου, ο οποίος ανέφερε προηγουμένως σε δική του ομιλία ότι “είχαμε πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά και πρόβλημα στον χρηματοπιστωτικό τομέα”, ο κ. Κυπριανού είπε ότι μειονέκτημα του έναντι του κ. Νεοφύτου είναι ότι δεν μπορεί να διατυπώνει απόψεις, ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στην εξουσία, προσθέτοντας ότι ο κ. Νεοφύτου δεν ανέφερε καθ` όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Χριστόφια ότι υπήρχαν προβλήματα και στον χρηματοπιστωτικό τομέα και επικεντρώθηκε η κριτική στο δημοσιονομικό κομμάτι”.

“Ακολουθήθηκε μια πολιτική ισοπέδωσης και αφορισμού των πολιτικών που προσπαθούμε να προωθήσει τότε η Κυβέρνηση, δεν επιτράπηκε να ασκηθεί έστω και ο παραμικρός έλεγχος για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να αφήνεται ανεξέλεγκτο να διευρύνει την τρύπα που είχε προκαλέσει και να μεγεθυνθεί στο βαθμό που έχει μεγεθυνθεί”, πρόσθεσε.

Φυσικό αέριο

Αναφορικά με τη διασφάλιση ότι το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου θα είναι βιώσιμο, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αυτό θα γίνει “εάν καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε αγορές και ιδιαίτερα τις αγορές Ινδίας και Κίνας όπου πληρώνουν περίπου 1,5 φορά από ό,τι πληρώνουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές το φυσικό αέριο και εφόσον εξασφαλίσουμε το τερματικό θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες που έχει το Ισραήλ”.

Ο κ. Κυπριανού διερωτήθηκε αν προχωρούμε με γοργούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι κινούμαστε με πολύ αργούς ρυθμούς δίχως ξεκάθαρο προσανατολισμό για το τι θέλουμε να κάνουμε με αποτέλεσμα αυτές οι μεγάλες αγορές να βρουν πολύ σύντομα άλλους προμηθευτές με αποτέλεσμα να καταστεί η κατασκευή τερματικού ανέφικτη”.

Keywords
Τυχαία Θέματα