ΔΗΚΟ, ΠΟΑΣ και ΣΗΔΗΚΕΚ συμφωνούν στην ανάγκη συνέχισης του διαλόγου για τις ιδιωτικοποιήσεις

17:17 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στην ανάγκη όπως συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Κυβέρνησης, κομμάτων και συντεχνιών, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι αποφυγής των αποκρατικοποιήσεων, συμφώνησαν σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΠΟΑΣ και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Οι αντιπροσωπίες μετέφεραν την αντίθεσή τους στις ιδιωτικοποιήσεις στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο οποίος τόνισε πως το κόμμα, αναγνωρίζοντας

μεν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με στόχο την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Είπε πως στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, που αποφασίστηκε ο οδικός χάρτης για τις ιδιωτικοποιήσεις, οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ εξέφρασαν επιφυλάξεις, οι οποίες καταγράφηκαν στα πρακτικά της απόφασης και οι οποίες αφορούν την αντίθεση στην πώληση ημικρατικών οργανισμών σε περίοδο ύφεσης, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και θέματα εθνικής ασφάλειας.

“Εμείς ως ΔΗΚΟ ζητούμε να συνεχιστεί ο διάλογος με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να εξεταστούν όλες οι πιθανές εναλλακτικές επιλογές έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο των αποκρατικοποιήσεων”, ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παπαδόπουλος.

Όπως ανέφερε, “θεωρούμε ότι πρέπει να καταβληθεί σε κάθε περίπτωση κάθε προσπάθεια για να διαφυλαχθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα εθνικά συμφέροντα και όλα τα συμφέροντα που έχουν να κάνουν ακριβώς με τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας που αυτή την στιγμή προσφέρουν οι ημικρατικοί οργανισμοί στην κοινωνία της Κύπρου και οφείλω να σημειώσω την ιδιαίτερη ανησυχία μας ότι εάν προχωρήσουμε σε ένα ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας σε περίοδο ύφεσης αυτό θα συνεπάγεται σημαντική απώλεια εσόδων για το κράτος και αυτό δεν συμφέρει σε κανέναν”.

Άρα, συμπλήρωσε, “εμείς επιθυμούμε να συνεργαστούμε με όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν αυτοί οι φόβοι και αυτοί οι προβληματισμοί”.

Ερωτηθείς για τους προβληματισμούς του ΔΗΚΟ, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι οι προβληματισμοί έχουν μεταφερθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συζήτηση του Υπουργικού Συμβουλίου από τους Υπουργούς που προέρχονται από το ΔΗΚΟ και έχουν καταγραφεί στα πρακτικά της απόφασης του Υπουργικού.

Σε ερώτηση αν οι ανησυχίες του ΔΗΚΟ εντοπίζονται στο ότι η πώληση των ημικρατικών οργανισμών σε περίοδο ύφεσης θα ήταν λάθος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι αυτός είναι από τους προβληματισμούς, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προφυλαχθούν τα συμφέροντα των εργαζομένων περιλαμβανομένων και των συνταξιοδοτικών τους ωφελημάτων, αλλά και τα εθνικά συμφέροντα που επηρεάζονται από αυτές τις εξελίξεις.

Ερωτηθείς αν η τοποθέτηση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το ότι οι Υπουργοί του ΔΗΚΟ ενέκριναν το πλάνο ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει αντίθεση και εξήγησε ότι “πρέπει να σεβαστούμε και να κατανοήσουμε ότι υπάρχουν σήμερα κάποια συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε”.

“Η διαμόρφωση του οδικού χάρτη είναι μνημονιακή υποχρέωση”, είπε, για να προσθέσει: “Επομένως, αυτό το αναγνωρίζουμε και το κατανοούμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς ως ένα αυτόνομο κόμμα δεν έχουμε τις δικές μας θέσεις και δεν διατηρούμε τις δικές μας επιφυλάξεις και αυτές τις θέσεις και αυτές τις επιφυλάξεις έχουμε επαναλάβει σήμερα μέσω των Υπουργών που προέρχονται από το ΔΗΚΟ στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου”.

Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που δεν καθησυχαστούν οι επιφυλάξεις αυτές τίθεται θέμα επαναξιολόγησης της σχέσης του ΔΗΚΟ με την Κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπουλος ξεκαθάρισε πως το ΔΗΚΟ θα συζητήσει όλες τις πτυχές και όλα τα ζητήματα που αφορούν το θέμα των αποκρατικοποιήσεων στα συλλογικά όργανα του κόμματος.

“Και οποιεσδήποτε αποφάσεις για αυτό το ζήτημα θα ληφθούν στα συλλογικά όργανα του κόμματος”, κατέληξε.

Στις δικές του δηλώσεις, ο ΓΓ της ΠΟΑΣ, Γρηγόρης Κατσελλής, είπε ότι εξέφρασε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ την αντίθεση στις ιδιωτικοποιήσεις και κυρίως των τριών μεγάλων κερδοφόρων οργανισμών, καθώς και την απαρέσκειά τους γιατί δεν κλήθηκαν από την Κυβέρνηση για ένα ουσιαστικό διάλογο για το όλο θέμα.

“Και αντί τούτου μαθαίνουμε σήμερα ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να εγκρίνει το πλάνο για να προχωρήσει η πορεία προς τις ιδιωτικοποιήσεις”, είπε.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου επανέλαβε πως η συνδικαλιστική οργάνωση είναι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα των ημικρατικών οργανισμών και της αποτροπής της οποιαδήποτε ιδιωτικοποίησης ή όποιας μορφής ιδιωτικοποίησης αυτών των οργανισμών.

Χαρακτηρίζοντας τον οδικό χάρτη που ενέκρινε το Υπουργικό ως ασαφή, ο κ. Νεοφύτου κατέληξε λέγοντας ότι “θεωρούμε σαν καθήκον μας να προστατέψουμε το δημόσιο συμφέρον, να αποφύγουμε το ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών και του δημόσιου πλούτου”.

Keywords
Τυχαία Θέματα