Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Πιο γρήγορα εκτός ύφεσης με εφαρμογή μνημονίου και διαρθρωτικές αλλαγές

17:06 5/12/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο μόνος τρόπος να απεγκλωβιστούμε και να εξέλθουμε μια ώρα πιο γρήγορα από το μνημόνιο και την ύφεση είναι η πιστή εφαρμογή του και η εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, πέρα του μνημονίου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσαν το KEBE και ο ΟΠΕΚ με θέμα «Η οικονομική κρίση και οι πολιτικές για την ανάπτυξη».

Σε σχέση

με τις ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “η Τρόικα αντιμετωπίζεται με επιχειρήματα και όχι με δυνατά συνθήματα”, προσθέτοντας ότι “δεν μπορεί να προχωρήσεις σε αποκρατικοποιήσεις σε περιόδους οικονομικής ύφεσης”.
Αναφέροντας ότι “η Τρόικα προβλέπει ότι το 2015 θα μπούμε σε ρυθμούς ανάπτυξης” και ότι “σε αυτό το έτος προγραμματίζονται και οι αποκρατικοποιήσεις”, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “αν κάνουμε ό,τι προβλέπει το πρόγραμμα και ω μη γένοιτο παραμένει η ύφεση, έχουμε οικονομικό επιχείρημα να ζητήσουμε μερική αναβολή της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεων, παρόλο που πιστεύω”, όπως είπε, “ότι μπορούμε να πετύχουμε θετικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης το 2015″.

Παράλληλα, ο κ. Νεοφύτου εξέφρασε την ανάγκη “να τολμήσουμε να κάνουμε την αναδιάρθρωση σε αυτούς τους οργανισμούς πριν την έναρξη της διαδικασίας αποκρατικοποίησης γιατί με αυτό τον τρόπο θα προσθέσουμε αξία σε αυτούς τους οργανισμούς”.
Ανέφερε ότι “δεν πρέπει να φοβηθούμε το πολιτικό κόστος και να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρώσεις πριν από την αποκρατικοποίηση”, διαφορετικά, όπως είπε, “θα είναι ξεπούλημα των οργανισμών και όχι πώληση”.

“Είτε συμφωνούμε είτε όχι με τις ιδιωτικοποιήσεις ή τις αποκρατικοποιήσεις υπάρχουν συγκεκριμένες πραγματικότητες”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι “αυτή η χώρα για να αποφύγει την χρεοκοπία έχει προβεί σε μια δανειακή σύμβαση και μια συμφωνία με την Τρόικα”.
Αναφέροντας ότι η δανειακή σύμβαση σήμερα είναι νόμος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έχει επικυρωθεί κατά πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “μπορούμε να αποφύγουμε τις ιδιωτικοποιήσεις καταγγέλλοντας τη δανειακή σύμβαση”, ενώ στο χέρι μας είναι, όπως είπε, να κάνουμε τη μέθοδο της αποκρατικοποίησης με καλύτερο τρόπο.

Ανέφερε επίσης ότι “δεν μας λέει το μνημόνιο ότι υποχρεωτικά πρέπει να ιδιωτικοποιήσετε 100% την ΑΤΗΚ, 100% την ΑΗΚ και 100% την Αρχή Λιμένων” και πρόσθεσε ότι “δεσμευτήκαμε να έχουμε έσοδα από την αποκρατικοποίηση 1,4 δισ. ευρώ” και ότι “αν είμαστε μάγκες ή αν είναι τόσο κερδοφόροι οργανισμοί, όπως λέμε καθημερινά, μπορούμε, πωλώντας μειοψηφικό πακέτο να πάρουμε και 2 δισ. ευρώ”.
Αναφέροντας ότι ένα οργανισμός κοινής ωφελείας πρέπει να δίνει τις καλύτερες υπηρεσίες, στην καλύτερη ποιότητα, στις καλύτερες τιμές, ο κ. Νεοφύτου είπε, σε σχέση με την ΑΗΚ, ότι “ο Κύπριος επιχειρηματίας πληρώνει το πιο ακριβό ρεύμα σε όλη την Ευρώπη” και διερωτήθηκε αν η συζήτηση δεν πρέπει να μετατραπεί από το αν θα είναι κρατική ή ιδιωτική στο “πώς μπορούμε να έχουμε φθηνότερη ενέργεια”.

Σε σχέση με την ΑΤΗΚ, ο κ. Νεοφύτου διερωτήθηκε κατά πόσον η συζήτηση είναι αν θα είναι 100% ή 50% κρατική ή “αν θα έχω τις καλύτερες υπηρεσίες σε καλύτερη τιμή” και πρόσθεσε: “Πώς είναι δυνατό να είμαστε στην Ευρώπη με τις χαμηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο και πληρώνοντας τις πιο ψηλές τιμές;”
Ο κ. Νεοφύτου είπε ακόμη ότι συμφωνεί “με τη θέση ότι η απότομη και η πλήρης φιλελευθεροποίηση δεν λύνει τα προβλήματα”.

Ανέφερε ότι στην Κύπρο δεν αντέδρασε ούτε το ΑΚΕΛ “όταν ιδιωτικοποιούσαμε την Τράπεζα Αναπτύξεως και ότι “ξεκινήσαμε ομόφωνα τις ιδιωτικοποιήσεις κάνοντας τη λανθασμένη ιδιωτικοποίηση” και πρόσθεσε ότι “αν θέλουμε να έχουμε κάποια περιθώρια χρηματοδότησης της ανάπτυξης πρέπει το συντομότερο δυνατό την κρατική Τράπεζα Αναπτύξεως που ιδιωτικοποιήσαμε να ξαναδημιουργήσουμε κρατική Τράπεζα Αναπτύξεως για να διοχετεύονται κάποια κονδύλια από την Ευρώπη από τα προγράμματα της ΕΕ για να στηρίξουν συγκεκριμένους τομείς”.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι όταν έρθουν λεφτά από ευρωπαϊκά προγράμματα “και μπουν σε ένα χρηματοπιστωτικό τομέα που έχει δάνεια 70 δισ. ευρώ και καταθέσεις λιγότερα από 45 δισ. ευρώ θα χαθούν στην μαύρη τρύπα”.

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είναι σωστή η θέση ότι τα μνημόνια είναι υφεσιακά και ότι συμφωνεί στην άποψη ότι “όταν περικόπτεις δαπάνες, μειώνεις τους προϋπολογισμούς δεν μπορεί να αναμένεις ανάπτυξη”, διερωτώμενος παράλληλα ποια είναι η λύση.
Ανέφερε ότι “δεν περικόπτουμε δαπάνες στους προϋπολογισμούς τη στιγμή που έχουμε περισσεύματα”, αλλά “κάνουμε περικοπές γιατί δεν μπορούμε να δανειστούμε άλλο και πρέπει να βάλουμε σε τάξη τα δημόσια οικονομικά”.

Αναφέροντας ότι δύο ήταν τα προβλήματα που είχαμε αλλά ξεκινούσαν από την ίδια την ρίζα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι είχαμε πρόβλημα στα δημόσια οικονομικά και πρόβλημα στον χρηματοπιστωτικό τομέα γιατί είχαμε την ίδια νοοτροπία και κουλτούρα”, καθώς “μάθαμε να ζούμε, νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιος τομέας, μακρά πέρα των δυνατοτήτων μας”.
Πρόσθεσε ότι “ο χρηματοπιστωτικός τομέας επεκτάθηκε μακρά των μικρών συνόρων της χώρας μας και μακράν των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας να στηρίξει τον χρηματοπιστωτικό τομέα”.

Ανέφερε επίσης ότι με καταθέσεις 45 δισ. ευρώ δεν μπορούμε να αναμένουμε χρηματοδότηση της ανάπτυξης από τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα και πρόσθεσε ότι ανάπτυξη μπορεί να προέλθει από ξένες επενδύσεις αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις να χρησιμοποιηθούν σαν όχημα για την ανάπτυξη”.
Αντιπαράθεση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “ένας τόπος που βρίσκεται υπό ημικατοχή και προ του φάσματος της οικονομικής χρεοκοπίας δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερο αύριο αν τα δύο τρίτα του λαού βρίσκονται σε καθημερινή αντιπαράθεση”, προσθέτοντας ότι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ εκπροσωπούν τα δύο τρίτα του λαού και “αν δεν βρεθεί κοινή συνισταμένη στα δύο μεγάλα ζητήματα, στο εθνικό και στην οικονομία, δεν έχουμε πολλές ελπίδες να κερδίσουμε το αύριο για τα παιδιά μας”.

“Πρέπει να σταματήσουμε ένα πόλεμο πολιτικό πινγκ – πονγκ ποιος φταίει και δεν φταίει, να τραβήξουμε μια γραμμή να κοιτάξουμε μπροστά”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτή την κρίση μπορούμε να την μετατρέψουμε ως ευκαιρία”, καθώς “έχουμε το πολιτικό άλλοθι είτε της Τρόικας είτε της δανειακής σύμβασης να διορθώσουμε και τις στρεβλώσεις που εμείς δημιουργήσαμε”.
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “έχουμε το άλλοθι χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους να κάνουμε τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που όλοι τις αναγνωρίζαμε και όλοι τις αναβάλλαμε”, προσθέτοντας ότι “τώρα δεν έχουμε τη δυνατότητα να τις αναβάλουμε, αλλά έχουμε την πολυτέλεια να τις επισπεύσουμε για να έρθει γρηγορότερα η ανάπτυξη στον τόπο”.

Αναφέροντας ότι “τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ιδεολογικά, αλλά πραγματιστικά και η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι πραγματιστική”, ο κ. Νεοφύτου έφερε ως παράδειγμα το ότι “εάν ο προηγούμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με βάση την ιδεολογία του έπαιρνε την απόφαση, δεν θα απευθυνόταν ποτέ για βοήθεια στην Τρόικα”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι συμβατό, πολιτικά, ιδεολογικά, ένας αριστερός να κάνει αίτηση για βοήθεια στην Τρόικα”, αλλά “το έπραξε και ήταν σωστή πολιτική πράξη, πραγματιστική, γιατί ήταν ο μόνος τρόπος να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία”.
Φυσικό αέριο

Σε σχέση με αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “είναι ένα θείο δώρο και εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε κατάρα”, προσθέτοντας ότι “δεν πρέπει να προγραμματίζουμε για την οικονομία μας με βάση πιθανά μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο”.

“Την εξυγίανση θα την κτίσουμε με βάση την καλυτέρευση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών”, πρόσθεσε.
Κυπριακό

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “το μεγάλο όραμα στον τόπο μας μπορεί να επιτευχθεί με την επανένωση του τόπου μας που θα διασφαλίζει το μέλλον όλων των Κυπρίων”.

Αναφορικά με τη διασύνδεση με αγωγό φυσικού αερίου Κύπρου και Τουρκίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “εάν βάλουμε τις προϋποθέσεις και υπάρχουν οι αναγκαίες ποσότητες που κάνουν οικονομικά βιώσιμο το κτίσιμο υποδομών για υγροποίησης του φυσικού αερίου στην Κύπρο πρέπει να το πράξουμε”, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι “δεν πρέπει να αποκλείσουμε σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού τη διασύνδεση δια υποθαλάσσιου αγωγού Κύπρου και Τουρκίας”.
Αναφέροντας ότι η Τουρκία έχει μεγάλες ανάγκες φυσικού αερίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι “σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού και αν κατορθώσουμε να έχουμε σταθμό υγροποίησης φυσικού αερίου είναι διπλό το κέρδος για την Κύπρο αλλά δημιουργεί και συνέργιες στην Τουρκία γιατί εμείς θα μπορούμε να πουλούμε πιο φθηνό φυσικό αέριο με μεγαλύτερο κέρδος και η Τουρκία να έχει φθηνό φυσικό αέριο”.

Keywords
Τυχαία Θέματα