Bloomberg: Πώς θα βοηθήσει η Ευρώπη τον Σαμαρά να παραμείνει στην εξουσία;

Twitter @EmOikonomidis

Στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες, και στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε σειρά επαφών με ΜΜΕ, που έχουν την επαρκή παρεμβατικότητα για να διαμορφώνουν κλίμα στη διεθνή κοινότητα.

Το πρακτορείο “Bloomberg” είναι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, με την αξιοπιστία του περί των οικονομικών να μην αμφισβητείται, και εκ των πραγμάτων να αποτελεί

opinion maker μεταξύ άλλων και για τις αγορές, εκεί δηλαδή που η Ελλάδα προσδοκά να επιστρέψει εντός του 2014, αφήνοντας πίσω της την εποχή του Μνημονίου και της κρίσης.

Έτσι, είναι εύλογο ότι το ρεπορτάζ το οποίο δημοσιεύει το “Bloomberg” με τίτλο “Ο Σαμαράς περνάει στην επίθεση”, με αναφορές στη… διαρκή συζήτηση που έχει ανοίξει σε διεθνές επίπεδο για ένα 3ο Μνημόνιο για την Ελλάδα, θα διαβαστεί προσεκτικά και εις βάθος από τις αγορές.

Γράφει λοιπόν το “Bloomberg”: “Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει περάσει στην επίθεση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό, αναζητώντας την αναγκαία “μόχλευση”, καθώς το δράμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης επιστρέφει στη χώρα από την οποία ξεκίνησε.

Επιχειρώντας τη συντριβή ενός εθνικιστικού κόμματος, που συνδέεται ευθέως με έναν φόνο, και ενημερώνοντας την Ευρώπη ότι βρίσκεται μπροστά από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, ο Σαμαράς επιθυμεί πρόσθετη βοήθεια, για μια χώρα η οποία έχει λάβει ήδη οικονομική ενίσχυση 240 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, θα στείλει ένα μήνυμα για το πως σκοπεύει η Ευρώπη να βοηθήσει τον Σαμαρά, ο οποίος βρίσκεται ήδη στο αξίωμά του 16 μήνες, να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Σαμαράς παίρνει θέση για ένα 3ο πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης, στον έκτο χρόνο μιας ύφεσης η οποία έχει εκτοξεύσει την ανεργία στο 28%, και ενώ η κυβέρνησή του στηρίζεται σε πλειοψηφία πέντε εδρών, σε μια Βουλή 300 μελών”.

Το “Bloomberg” αναφέρεται στο συνολικό ποσό των 496 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσει μέχρι σήμερα η ευρωζώνη για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε αδυναμία και χρειάστηκαν στήριξη, ενώ σημειώνει ότι σε αντίθεση με τη χώρα μας, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους όρους που συνοδεύουν τα Μνημόνια.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις δημόσιες τοποθετήσεις της Άνγκελα Μέρκελ, του Όλι Ρεν αλλά και του Κλάους Ρέγκλινγκ του ESM, για το ενδεχόμενο ενός νέου “κουρέματος” του ελληνικού χρέους, προκειμένου να καταστεί βιώσιμο, και συνεχίζει:

“Ο Σαμαράς, 4ος Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε ισάριθμα χρόνια, μπορεί να επενδύσει σε δυο πλεονεκτήματα, που οι προκάτοχοί του δεν είχαν κατά τη διάρκεια της κρίσης: Περιμένει πρωτογενές πλεόνασμα στο τέλος του 2013, και ανάπτυξη το 2014, για πρώτη φορά μετά το 2007, ενώ τα δεκαετή ομόλογα έπεσαν κάτω από το 9%, ενώ πριν από έναν χρόνο βρίσκονταν στο 18%.

Για την Ελλάδα είναι σημαντικό να πετύχει τα παραπάνω, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν συμφωνήσει τον Νοέμβριο του 2012 ότι, αν τα καταφέρει, θα συζητήσουν περαιτέρω διευκολύνσεις και στήριξη. Η μάχη θα δοθεί την ώρα που η Ελλάδα θα βρίσκεται για έξι μήνες στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Ευρώπη θα έχει μπροστά της εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Μάιο. Η συγκυρία αυτή ενισχύει το πολιτικό στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά, το κόμμα του οποίου η Νέα Δημοκρατία δίνει μάχη στήθος με στήθος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις.

Η κυβέρνηση Σαμαρά έχει λιγοστά περιθώρια να επιβάλλει πρόσθετη δημοσιονομική λιτότητα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η κοινωνική δυσφορία έχει αυξηθεί σημαντικά. Αυτό το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον βοήθησε στην άνοδο του εθνικιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, οι ηγέτες της οποίας βρίσκονται στη φυλακή, μετά την εμπλοκή τους σε δολοφονία”, σημειώνει μεταξύ άλλων το “Bloomberg” στο άρθρο του για την Ελλάδα και τον Αντώνη Σαμαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα