Μέτρα για οικοδομική βιομηχανία συζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

17:01 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μέτρα άμεσης προτεραιότητας που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της δραστηριότητας στον ευρύτερο τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας και τα οποία θα δοθούν στην Κυβέρνηση για υιοθέτηση και υλοποίηση, συζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν με τους εμπλεκομένους στον τομέα.

Σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν είπε ότι μέσα από την ανταλλαγή απόψεων και εισηγήσεων “έχουμε

καταγράψει σημαντικά κίνητρα και πολιτικές που θα πρέπει άμεσα να ακολουθηθούν για να μπορέσουμε να θέσουμε ξανά σε τροχιά επανεκκίνησης την οικοδομική βιομηχανία, η οποία δέχθηκε όλη αυτή την περίοδο πολύ μεγάλα πλήγματα λόγω της οικονομικής κρίσης και των παρενεργειών του κουρέματος και των τελευταίων δραματικών εξελίξεων σε ό,τι αφορά τα ευρύτερα οικονομικά δρώμενα του τόπου μας”.

Στόχος, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είναι να ελαχιστοποιήσουμε την ανεργία και μέσα από τις προτάσεις που ακούστηκαν σήμερα και μέσα από το διάλογο που αναπτύχθηκε πιστεύω με την υιοθέτηση άμεσα των κινήτρων αυτών συν πολιτικών έκτακτης ανάγκης όπως είναι η κατάσταση που βιώνουμε σήμερα στην Κύπρο, θα μπορέσουμε ένα ποσοστό της ανεργίας να το επαναφέρουμε στην οικονομική δράση και να διαμορφώσουμε συνθήκες για την αύξηση των εσόδων του κράτους και στο να φέρουμε ξένες επενδύσεις”.

Ο κ. Καρογιάν ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους, ο οποίοι με εμπεριστατωμένα, όπως είπε, “κείμενα και εισηγήσεις μας βοηθούν για να κωδικοποιήσουμε και να ιεραρχήσουμε τις βασικές προτεραιότητες που πρέπει σήμερα να τροχιοδρομηθούν και να υλοποιηθούν” και “συν το χρόνο να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο ζητημάτων που αφορούν μεσοπρόθεσμα την οικοδομική βιομηχανία”.

Ανέφερε ότι “υπάρχουν εισηγήσεις που είναι εφικτές, αποτελεσματικές” και πρόσθεσε ότι “μέσα από αυτό τον εμπλουτισμένο διάλογο καταλήγουμε σε μια σειρά μέτρα άμεσης προτεραιότητας που – δεν έχω καμιά αμφιβολία – θα πρέπει να υιοθετηθούν από την Κυβέρνηση, να ανακοινωθούν και να υλοποιηθούν”.

“Κάθε μέρα που περνά ανεκμετάλλευτη δημιουργεί επιπρόσθετα βάρη αλλά και μεγαλύτερης δυσλειτουργίας, δυσκαμψίας που περιορίζουν τις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και διαμορφώνουμε συνθήκες για περαιτέρω αύξηση της ανεργίας”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι μέσα από τις συζητήσεις υπάρχουν και καινοτόμες προσεγγίσεις τις οποίες θα επεξεργαστούμε άμεσα και στο τέλος με ένα κείμενο θα δοθεί στην Κυβέρνηση για τις περαιτέρω ενέργειες” και πρόσθεσε ότι θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους εμπλεκομένους στη βιομηχανία έτσι που να αλληνοενημερωνόμαστε, να συνδιαμορφώνουμε πράγματα και να αναπροσαρμόζουμε” όταν κάποια μέτρα ίσως δεν έχουν δώσει την προστιθέμενη αξία την οποία σήμερα επιζητούμε και επιδιώκουμε”.

Ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου Κώστας Ρουσιάς αναφέρθηκε στην ανάγκη να υλοποιηθούν τα μέτρα που συζητήθηκαν και πρόσθεσε ότι “είμαστε μια αιμορραγούσα βιομηχανία που είχε 38% μείωση από το 2008 μέχρι το 2012, ενώ από το 2012 μέχρι το 2013 θα έχουμε ακόμη ένα 38% μείωση”.

Ανέφερε ότι “για να αποφύγουμε τα πιο δύσκολα που έρχονται έχουμε ζητήσει να γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις και προς στις αρχές ούτως ώστε να υλοποιηθούν όλα τα αναπτυξιακά έργα, τα οποία είχαν σταματήσει τα τελευταία δύο χρόνια”.

Ο κ. Ρουσιάς εξέφρασε επίσης την ανάγκη να δοθούν κίνητρα στην ανάπτυξη, είτε πολεοδομικά είτε φορολογικά, για να εισρεύσουν κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα.

Ανέφερε ότι “θα πρέπει να σταματήσει ο καθημερινός αλληλοσκοτωμός και να δώσουμε ένα φως αισιοδοξίας”.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων Χαράλαμπος Πετρίδης είπε ότι έγινε μια εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων και πρόσθεσε ότι “υπάρχουν οι τρόποι και τα κίνητρα να μην μείνουμε στις εξαγγελίες και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των μέτρων αυτών”.

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι “η Κύπρος θα είναι πάντοτε ένας προορισμός, μία αγορά η οποία ελκύει και τους ξένους και τις ξένες επενδύσεις” και εξέφρασε αισιοδοξία ότι “πολύ σύντομα θα μπορούσε να αναστραφεί το κλίμα και η αγορά των ακινήτων να συνεχίσει να είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία γενικότερα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα