Ο ΥΠΑΜ ενημέρωσε την Πρέσβειρα της Δανίας για την πρόθεση ένταξης στο ΣγΕ

16:54 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» ενημέρωσε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου την Πρέσβειρα της Δανίας Kirsten Rosenvolt Geelan, κατά τη διάρκεια συνάντησης σήμερα στο γραφείο του.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη βούληση η Λευκωσία να γίνει μέρος του αμυντικού αυτού συστήματος της ΕΕ, ενώ είπε ότι η Κύπρος είναι η

μόνη χώρα κράτος μέλος της ΕΕ που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα.

Επιπλέον, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη σε αυτό το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ο Υπουργός ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια της Δανίας σε αυτή την προσπάθεια της Κύπρου.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε επίσης την Πρέσβειρα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες επίλυσης του, ενώ ανέφερε ότι οι στρατιώτες της Δανίας ήταν ανάμεσα στους πρώτους που συμμετείχαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Από την πλευρά της η κ. Geelan εξέφρασε την επιθυμία του Συνδέσμου των Ειρηνευτικών Δυνάμεων της χώρας της καθώς και άλλων σκανδιναβικών χωρών όπως, ενόψει της συμπλήρωσης 50 χρόνων τον Μάρτιο του 2014 από την παρουσία της ειρηνευτικής επιχείρησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, διοργανωθούν εκδηλώσεις.

Ο κ. Φωτίου είπε ότι το Υπουργείο επιθυμεί και είναι πρόθυμο να υποστηρίξει τις εν λόγω εκδηλώσεις που θα σηματοδοτούν τα 50χρονα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.

Εξάλλου, ο Υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στο ζήτημα που αφορά την προστασία και υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ) καθώς και στις συνεχείς απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Τέλος, αναφέρεται ότι κατά τη συνάντηση ο Υπουργός και η Πρέσβειρα επαναβεβαίωσαν στις στενές και φιλικές σχέσεις της Κύπρου και της Δανίας και συζήτησαν τρόπους για περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων των δυο χωρών, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και τις εντατικές προσπάθειες της Κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα