Έξι χιλ. πρόσωπα απέσυραν ποσά πέραν των 100,000 ευρώ μεταξύ 1 – 15 Μαρτίου 2013

16:36 9/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Τα ονόματα έξι χιλιάδων φυσικών ή νομικών προσώπων που απέσυραν καταθέσεις πέραν των 100,000 χιλιάδων από την 1η μέχρι τη 15η Μαρτίου 2013 περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έστειλε η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, πλαισιωμένος από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Κυπριανού, τη βουλευτή του

ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου και τον βουλευτή της ΕΔΕΚ Φειδία Σαρίκα, είπε ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας ανοίχτηκε ο φάκελος που εστάλη στον ίδιο από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και περιελάμβανε τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών αναφορικά με τα νομικά και τα φυσικά πρόσωπα που απέσυραν ποσά πέραν των 100.000 ευρώ από καταθέσεις τον τελευταίο χρόνο πριν από τις 15 Μαρτίου 2013.

Ο κ. Συλλούρης εξέφρασε την απογοήτευση και το θυμό της Επιτροπής για το γεγονός ότι τα στοιχεία που περιλαμβάνονταν στον φάκελο αφορούσαν μόνο την περίοδο από την 1η μέχρι την 15η Μαρτίου 2013 και αφορούσαν συνολικά έξι χιλιάδες ονόματα φυσικών και νομικών προσώπων.

Σε συνοδευτική επιστολή του που περιλαμβανόταν στον φάκελο και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης αναφέρει ότι «η ΚΤΚ δύναται να αποστείλει εγκύκλιο επιστολή προς όλες τις τράπεζες με την οποία να ζητείται η υποβολή των στοιχείων που θέλετε (δηλαδή απόσυρση ποσού από νομικά ή φυσικά πρόσωπα πέραν των 100.000 ευρώ από καταθέσεις) για την περίοδο δύο μηνών πριν από την έγκριση του ποσού των 1,8 δις ευρώ για αναφεφαλαιοποίηση της Λαϊκής, μέχρι την 27η Μαρτίου 2013».

Ωστόσο, σημειώνεται στην επιστολή «εκτιμούμε ότι θα καταλήξει στη συλλογή ενός τεράστιου όγκου πληροφοριών, που πιθανό να μην εξυπηρετεί τους σκοπούς της Έρευνας της Επιτροπής σας, όπως για παράδειγμα ξένες εταιρείες, οι οποίες διακινούν καθημερινά μεγάλα ποσά με πολυάριθμες συναλλαγές για τη διεκπεραίωση των εργασιών τους, ή/και αναλήψεις από Κύριους για αγορά ακίνητης ή άλλης περιουσίας».

Ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα μπορούσε ο Διοικητή της ΚΤ «αυτά τα στοιχεία να τα στείλει ηλεκτρονικά», χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του Διοικητή να μην στείλει όλα τα στοιχεία που ζήτησε η Επιτροπή «ως απαράδεκτη».

«Έχουμε αποφασίσει τον προβληματισμό μας να τον μεταφέρουμε αύριο στη σύσκεψη των αρχηγών των Κομμάτων αλλά και να καλέσουμε τον Διοικητή και τον Υποδιοικητή στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών, την Πέμπτη, στις 12, για να μας δώσει εξηγήσεις γιατί αρνήθηκαν να μας δώσουν όλα τα στοιχεία», πρόσθεσε.

Είπε ότι «το αντίγραφο του καταλόγου με τα ονόματα δεν θα δοθεί σε κανέναν βουλευτή, αλλά ούτε και στα κόμματα, ακριβώς γιατί δεν είναι συμπληρωμένος», ενώ εξέφρασε τις αμφιβολίες της Επιτροπής για το κατά πόσον στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται όλα τα ονόματα της συγκεκριμένης περιόδου.

Όπως είπε ο κ. Συλλούρης, οι αμφιβολίες αυτές πηγάζουν από το λεκτικό της επιστολή που κάνει λόγω για ονόματα αυτών που απέσυραν χρήματα και όχι για «τα ονόματα».

Ερωτηθείς κατά πόσον θα δημοσιευτεί ο κατάλογος όταν συμπληρωθούν όλα τα στοιχεία που ζητά η Επιτροπή, είπε ότι «θα λειτουργήσουμε με σοβαρότητα και διαφάνεια».

Ερωτηθείς ποίο είναι το ποσό που αποσύρθηκε αυτές τις 15 ημέρες, ο κ. Συλλούρης είπε ότι οι εκροές ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «ο κύριος λόγος που δεν δίνουμε στη δημοσιότητα σήμερα τα στοιχεί αυτά είναι ότι θα πρέπει πρώτα να τύχουν επεξεργασίας», προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι δικαίως απέσυραν χρήματα και ποιοι όχι.

Ο κ. Συλλούρης είπε, επίσης, ότι στην επιστολή του Υποδιοικητή αναφέρεται και κάτι που χρήζει διερεύνησης, δηλαδή ότι «με την απόφαση του Eurogroup, η έκθεση της Pimco δεν θα πρέπει να δημοσιευτεί μέχρι την υπογραφή του μνημονίου» και ζητείται από τους βουλευτές να τη χειριστούν «ως άκρως εμπιστευτική».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού χαρακτήρισε «εκπληκτικό» αυτό το οποίο συμβαίνει με την Κεντρική Τράπεζα.

Είπε ότι σήμερα ο Υποδιοικητής της ΚΤ Σπύρος Σταυρινάκης έδωσε ένα κατάλογο με περίπου 6.000 ονόματα, άτομα και εταιρείες τα οποία έχουν αποσύρει καταθέσεις από τις τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 15 Μαρτίου τη στιγμή που η Επιτροπή είχε ζητήσει τον κατάλογο με όσους απέσυραν κεφάλαια τον τελευταίο χρόνο.

«Και μας λέει ότι δεν θα μας δώσει όλα αυτά τα στοιχεία γιατί είναι πολλά και δεν θα βοηθήσουν το έργο μας. Αποφασίζει δηλαδή ότι το έργο μας δεν είναι να διερευνήσουμε και εκείνη την περίοδο γιατί είναι πολλά τα στοιχεία. Όπως αποφάσισαν κάποιοι ότι οι όροι εντολής της Alvarez and Marsal να είναι μόνο για την Τράπεζα Κύπρου και έχουν εξαιρέσει τη Λαϊκή Τράπεζα», είπε.

Είπε ακόμη σε σχέση με τη λίστα πως αυτό το οποίο πρέπει να διερευνηθεί είναι κατά πόσο οι εκροές κεφαλαίων έγιναν στο πλαίσιο της συνήθης διαδικασίας της όποιας εταιρείας ή όχι.

Όσον αφορά το θέμα της εμπιστευτικότητας της μελέτης της Pimco, η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι «θεωρούμε ότι εγείρεται θέμα τάξης», προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση «θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις».

Ερωτηθείσα σχετικά με τον κατάλογο με τα ονόματα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι η ίδια δεν είδε τους καταλόγους με τα ονόματα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης εξέφρασε την ελπίδα ότι και οι υπόλοιποι βουλευτές κατάλαβαν σήμερα αυτό που για τον ίδιο ήταν εδώ και καιρό εμφανές ότι «η ΚΤ περιπαίζει μας».

Είπε ότι η επιστολή του κ. Σταυρινάκη ουσιαστικά κάνει υποδείξεις στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής και πως η ΚΤ δεν δίνει τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Επιτροπή Θεσμών.

«Αν λάβει κανένας υπόψη και τις σημερινές αποκαλύψεις της εφημερίδας «Πολίτης» που αποδεικνύουν ότι ο κ. Δημητριάδης παραπλάνησε τη Βουλή στο θέμα που αφορά τους όρους εντολής της Alvarez and Marsal, έχει γίνει πλέον ξεκάθαρο ότι πρόκειται για ένα κανονικό παιχνίδι της ΚΤ εις βάρος της Βουλής», ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι καιρός η Βουλή να ξαναθυμηθεί το σχέδιο απόφασης που είχε καταθέσει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, το οποίο αν ψηφιστεί, καλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στην παύση του Διοικητή της ΚΤ.

«Οι αποφάσεις και οι ενέργειες της ΚΤ είναι εγκληματικές. Συνεχίζουν να παραβιάζουν την κυπριακή νομοθεσία, συνεχίζουν να έρχονται ενώπιον της Βουλής και να μας παρουσιάζονται ως εκπρόσωποι κατοχικής δύναμης στην Κύπρο», ανέφερε.

Σε σχέση με τα στοιχεία της λίστας είπε ότι θα πρέπει να δοθούν αμέσως στη δημοσιότητα, αναφέροντας πως δεν υπάρχει τίποτα το επιλήψιμο στο να γνωρίζουν όλοι και να ερευνήσουν όλοι αν πίσω από αυτά τα ονόματα και τις εταιρείες υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση με οποιονδήποτε ο οποίος γνώριζε για το κούρεμα των καταθέσεων. «Και φαίνεται ότι τελικά γνώριζαν πολλοί», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση πρόσθεσε ότι έγινε μεταφορά κεφαλαίων και κατά τη διάρκεια του κλεισίματος των τραπεζών αναφέροντας ότι και γι’ αυτή την περίοδο πρέπει να δοθούν στοιχεία.

«Πρέπει να δοθούν όλα τα στοιχεία, να υπάρξει πλήρης διαφάνεια για να μπορέσει όχι μόνο η Βουλή που φαίνεται ότι δεν έχει ούτε τη διάθεση ούτε τη δυνατότητα να κάμει πλήρη έρευνα όποιος μπορεί να κάμει έρευνα γύρω από το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτά τα ονόματα εταιρειών και αν η οποιαδήποτε σχέση υπάρχει μεταξύ αυτών των ονομάτων και παραγόντων δηλαδή αξιωματούχων της πολιτείας που γνώριζαν ότι επρόκειτο να γίνει εν τέλει αποδεκτό το κούρεμα των καταθέσεων», συμπλήρωσε.

- See more at: http://www.cna.org.cy/webnews.asp?a=5a0caa23046c4489936fadfed605edee#sthash.98n0m0Vy.dpuf

Keywords
Τυχαία Θέματα