Επιβεβαίωσε τη συνάντηση με Μπερλουσκόνι

Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι επιβεβαίωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί σύντομα με το «αφεντικό» της κεντροδεξιάς, τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, «την Πέμπτη ή την Παρασκευή», όπως είπε, για να συζητήσουν σχετικά με τις άμεσα επικείμενες προεδρικές εκλογές, αλλά ελάχιστα περιθώρια άφησε όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συμφωνία για την δημιουργία ‘μεγάλου συνασπισμού' για να αρθεί το μετεκλογικό αδιέξοδο.

Ο Μπερσάνι, γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), διαθέτει
την πλειοψηφία στη Βουλή αλλά δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία στη Γερουσία που χρειαζόταν η κεντροαριστερά για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ως τώρα, απορρίπτει την απαίτηση του Μπερλουσκόνι, ηγέτη του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) οι δύο μεγαλύτερες παρατάξεις να μοιραστούν την εξουσία.

Στη συνάντησή του με τον Μπερλουσκόνι, ο Μπερσάνι είπε ότι θα συζητήσει μαζί του για την εκλογή του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο στην προεδρία, μια διαδικασία η οποία ξεκινά την 18η Απριλίου και στην οποία συμμετέχει ένα εκλεκτορικό σώμα αποτελούμενο από τα μέλη των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου και εκπρόσωπους των περιφερειών.

Κατά τα άλλα, επέμεινε ότι ο Μπερλουσκόνι είναι κάποιος που δεν μπορεί να τον εμπιστευτεί, όπως φάνηκε επί των ημερών της κυβέρνηση τεχνοκρατών του υπηρεσιακού πλέον πρωθυπουργού Μάριο Μόντι.

«Όταν τον συναντήσω, θα πω ‘δεν έχουμε ξεχάσει. Γνωρίζουμε, ακόμα κι αν προσπαθείτε να μεταμφιεστείτε'», είπε ο Μπερσάνι μιλώντας στην δημόσια τηλεόραση RAI. «Είμαστε αξιόπιστοι και αναζητούμε αξιοπιστία και στους άλλους, εάν υπάρχουν προτάσεις θα το δούμε. Αλλά δεν πρέπει να έλθουν μόνο με προτάσεις για ένα ‘governissimo' (σ.σ. το σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού) διότι αυτό δεν είναι δυνατόν. Αν έχουν άλλες ιδέες, μπορούμε να τις συζητήσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Πάντως η συνάντηση «θα επικεντρωθεί στη μέθοδο για να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της δημοκρατίας», σημείωσε. Από την τέταρτη ψηφοφορία και μετά ο πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία και το PD «έχει 490 εκλέκτορες», είπε ο Μπερσάνι.

Οι δηλώσεις του κεντροαριστερού πολιτικού δείχνουν ότι το αδιέξοδο δεν οδεύει προς τη λύση του καθώς 40 ημέρες μετά τις εκλογές κανένα κόμμα δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση και η νέα πολιτική δύναμη που δυνητικά μπορεί να έχει ρυθμιστικό ρόλο, το Κίνημα Πέντε Αστέρια (M5S), αρνείται να ενταχθεί σε οποιαδήποτε συμμαχία με τα μεγάλα κόμματα, τα οποία κατηγορεί για τη βαθιά κοινωνική και οικονομική κρίση στην Ιταλία.

Ο Μπερσάνι επιμένει να απορρίπτει μια συμφωνία με τον Μπερλουσκόνι παρά τις εκκλήσεις στελεχών του κόμματός του για ένα διάλογο με την κεντροδεξιά για να αποφευχθεί μια πιθανώς αποσταθεροποιητική νέα εκλογική αναμέτρηση.

Από την άλλη, ο Μπερλουσκόνι απαιτεί η κεντροδεξιά να αφεθεί να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση υπό την κεντροαριστερά και επιμένει ότι η μόνη εναλλακτική λύση είναι να προκηρυχθούν νέες εκλογές την συντομότερη δυνατή ημερομηνία, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

«Έχω έναν κατάλογο ονομάτων στο μυαλό μου, αλλά είμαι πραγματιστής και ανοικτός σε όλες τις λύσεις. Το μόνο που θα απέκλεια είναι (να προταθεί) ένας πρόεδρος που δεν θα έχει την συναίνεση της αριστεράς», είπε ο Μπερσάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα