Μέσω βιντεοδιάσκεψης κατέθεσε ο Σαχίνκαγια

15:49 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY
Δύο πρώην στρατηγοί του τουρκικού στρατού που πρωτοστάτησαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 άρχισαν σήμερα την απολογία τους ενώπιον του δικαστηρίου δηλώνοντας ότι έδρασαν από «αγάπη για την πατρίδα».

Ο πρώην αρχηγός της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχίνκαγια, 86 ετών, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, ανέλαβε με μια σύντομη δήλωσή του που μεταδόθηκε απευθείας στο δικαστήριο μέσω βιντεοδιάσκεψης την ευθύνη για το πραξικόπημα, χωρίς να δείξει την παραμικρή μεταμέλεια.

«Εκείνη την εποχή κάναμε το
καλύτερο δυνατό», δήλωσε ο Σαχίνκαγια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι έδρασε από «συνταγματικό καθήκον», ώστε να τερματιστεί η πολιτική αστάθεια που επικρατούσε τότε στην Τουρκία.

Ο Σαχίνκαγια στη συνέχεια αρνήθηκε κατηγορηματικά να απαντήσει στις ερωτήσεις των δικηγόρων της κατηγορούσας αρχής, με την αιτιολογία ότι «αυτό το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο για να μας κρίνει». «Τα ιστορικά γεγονότα δεν μπορούν να κριθούν παρά από την Ιστορία», υπογράμμισε. «Αυτό το δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να μας δικάσει».

Ξαπλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου ο Σαχίνκαγια φαινόταν αδύναμος και κουρασμένος την ώρα που διάβαζε τη δήλωσή του. Στο πλάι του ήταν ένας από τους δικηγόρους του, ένας δικαστικός κλητήρας και ένας νοσοκόμος.

Αργότερα το απόγευμα αναμένεται να καταθέσει ο πρώην στρατηγός Κενάν Εβρέν, 94 ετών, επικεφαλής της χούντας και πρώην πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Η ιστορική δίκη των δύο πρώην στρατιωτικών, που ξεκίνησε στις 4 Απριλίου, είναι η πρώτη που γίνεται στην Τουρκία εναντίον των πρωτεργατών του πραξικοπήματος. Καθώς και οι δύο νοσηλεύονται σε νοσοκομείο εξαιτίας της κατάστασης της υγείας τους, μέχρι τώρα δήλωναν ότι δεν μπορούν να παραστούν στην ακροαματική διαδικασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα