Η Κομισιόν ζητά από την Κύπρο ευφυή συστήματα μεταφορών

15:49 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τη Βουλγαρία, την Κύπρο και την Πορτογαλία να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να διευκολύνουν την εξάπλωση των ευφυών συστημάτων μεταφορών (ITS).

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η οδηγία 2010/40/ΕΕ υποστηρίζει την εξάπλωση των ευφυών συστημάτων μεταφορών στον τομέα των οδικών μεταφορών και για τις διεπαφές με άλλους τρόπους μεταφοράς. Η Επιτροπή θεσπίζει προδιαγραφές που εξασφαλίζουν τη συμβατότητα, τη διαλειτουργικότητα και τη συνέχεια στην ανάπτυξη και χρήση των ITS.

Τα

τρία κράτη μέλη δεν έχουν μεταφέρει πλήρως την εν λόγω οδηγία στο εσωτερικό τους δίκαιο, αν και έπρεπε να το πράξουν έως τις 27 Φεβρουαρίου 2012.

Σύμφωνα με την οδηγία, τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν ότι οι προδιαγραφές που θεσπίζονται από την Επιτροπή εφαρμόζονται στις εφαρμογές και υπηρεσίες ITS, κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

Σημειώνεται ότι η  μη έγκαιρη μεταφορά της οδηγίας θα μπορούσε να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα και την έγκαιρη εφαρμογή των εν λόγω προδιαγραφών.

Το αίτημα της Επιτροπής έχει τη μορφή αιτιολογημένης γνώμης βάσει των ενωσιακών διαδικασιών επί παραβάσει. Αν τα εν λόγω κράτη μέλη δεν ενημερώσουν την Επιτροπή εντός δύο μηνών για τα μέτρα που έλαβαν για να εξασφαλίσουν την πλήρη συμμόρφωση με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα