Να συμπεριφερθεί υπεύθυνα καλεί τον Πρόεδρο ο Νικόλας Παπαδόπουλος

15:49 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσμετρήσει το εθνικό συμφέρον στη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, δηλώνοντας ότι για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου μετά από κατάληξη σε δανειακή σύμβαση θα πρέπει

να εγκριθεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός με τα μέτρα του μνημονίου.
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι όπως όλα δείχνουν έχουν ολοκληρωθεί ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους της Τρόικας, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα και έχοντας γνώμονα το εθνικό και όχι το κομματικό συμφέρον.

Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί πως δεν εξυπηρετείται το εθνικό συμφέρον με τη συνομολόγηση μιας δανειακής σύμβασης με την Τρόικα, την οποία ο ίδιος έχει καλέσει στην Κύπρο, τότε θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει το λαό ποιο είναι το σχέδιο Β.
Πρέπει να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της μη υπογραφής ενός μνημονίου για να μπορέσουν όλοι να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα και στις αποφάσεις τους και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους.

Ερωτηθείς για τις συνοπτικές διαδικασίες με τις οποίες θα συζητηθεί από τη Βουλή ο Κρατικός Προϋπολογισμός, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι αποτελεί γεγονός ότι υπάρχει μια διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ελέγχου και εξέτασης του Προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει όλοι να κατανοήσουμε τις δυσκολίες στις οποίες βρίσκεται σήμερα η χώρα».
«Δεν μπορούμε να μην κατανοούμε ότι δεν έχουμε πολλές επιλογές σε ό,τι αφορά την έγκριση του Προϋπολογισμού μέσα σε μια συγκεκριμένη προθεσμία, ώστε να μπορέσει να εκταμιευθεί η πρώτη δόση της δανειακής σε περίπτωση που υπάρξει κατάληξη», είπε προσθέτοντας ότι όσο καθυστερούμε τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμα ότι «αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να ψηφίσουμε τον Προϋπολογισμό, του οποίου η ψήφιση αποτελεί προϋπόθεση για την αποδέσμευση μιας δόσης σε περίπτωση συνομολόγησης μιας σύμβασης, θα πρέπει να απαντήσουν πού θα βρούμε τα χρήματα να πληρώσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τους συνταξιούχους, τα φάρμακα στα νοσοκομεία και τις δαπάνες για τα λειτουργικά έξοδα του κράτους».
Ερωτηθείς ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι η ψήφιση του Προϋπολογισμού αποτελεί προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου και ανέφερε ότι η Τρόικα θέλει να στον Προϋπολογισμό να ενσωματωθεί το μνημόνιο, όπως θέλει να ψηφισθούν μέτρα και για το 2012».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε τέλος πως αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μια άτυπη συμφωνία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ότι ενδεχομένως μέχρι και τη ψήφιση του Προϋπολογισμού να τροποποιηθούν κάποια δεδομένα στην περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία με την Τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα