Η Κομισιόν εισηγείται τη μείωση του προστίμου στην Κύπρο για τις άδειες οδήγησης

15:49 21/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να τροποποιήσει την προσφυγή που είχε υποβάλει εναντίον της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τον περασμένο Ιούνιο για μη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για την άδεια οδήγησης, μειώνοντας το ποσό του προτεινόμενου ημερήσιου προστίμου.

Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, μετά την προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου περί παραπομπής τον Ιούνιο, η Κύπρος κοινοποίησε μέτρο με το οποίο μεταφέρει εν

μέρει την οδηγία 2006/126/EΚ στο εθνικό της δίκαιο. Προκειμένου να ληφθούν υπόψη αυτές οι νέες εξελίξεις, η Επιτροπή μείωσε την ημερήσια χρηματική ποινή από 7.175 ευρώ που προέβλεπε η εισήγηση του Ιουνίου σε 6.504,96 ευρώ.

Η οδηγία έπρεπε να έχει μεταφερθεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2011. Η μη πλήρης εφαρμογή της οδηγίας είναι δυνατόν να επηρεάσει την οδική ασφάλεια και να προκαλεί δυσκολίες στους Κυπρίους πολίτες στην ανταλλαγή των αδειών οδήγησης σε άλλα μέρη της ΕΕ, αναφέρει η Επιτροπή.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η εν λόγω οδηγία για την άδεια οδήγησης επηρεάζει καθημερινά περισσότερους από 350 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες. Μεγάλος αριθμός Ευρωπαίων ταξιδεύουν σε άλλες χώρες εντός της Ένωσης διερχόμενοι από σύνορα ως ιδιώτες ή για λόγους εργασίας και κάθε χρόνο πολλοί Ευρωπαίοι και οι οικογένειές τους μετακομίζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ. Συνεπώς, το νομοθέτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την ελεύθερη κυκλοφορία των οδηγών, διότι θα καταργήσει ένα από τα τελευταία εμπόδια.

Η οδηγία ενισχύει περαιτέρω την εναρμόνιση του ευρωπαϊκού συστήματος άδειας οδήγησης π.χ. με την καθιέρωση νέων κατηγοριών άδειας οδήγησης και εναρμονισμένη περίοδο ισχύος του εγγράφου άδειας οδήγησης.

Σκοπός της οδηγίας είναι επίσης να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια με την καθιέρωση ελάχιστων προτύπων για τους ιατρικούς ελέγχους των επαγγελματιών οδηγών και τα προσόντα και τη συνεχή εκπαίδευση των εξεταστών οδήγησης. Άλλος στόχος της οδηγίας είναι να μειωθεί το ενδεχόμενο απάτης με τη χρήση του μοντέλου πλαστικής κάρτας, με τη δυνατότητα χρήσης μικροκυκλώματος.

Καταλήγοντας, η Επιτροπή αναφέρει ότι η μερική μεταφορά της οδηγίας θα μπορούσε να επηρεάσει την οδική ασφάλεια και να προκαλέσει δυσκολίες στους Κυπρίους πολίτες στην ανταλλαγή της άδειας οδήγησής τους με νέα σε άλλα μέρη της ΕΕ ή σε άλλους Ευρωπαίους στην ανταλλαγή της άδειας οδήγησής τους με κυπριακή άδεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα