Λιλλήκας: “Διολίσθηση”, που ικανοποιεί τουρκική απαίτηση για τετραμερή η πρόταση του Προέδρου

12:23 24/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μία «τεραστίων διαστάσεων διολίσθηση που ικανοποιεί την πάγια τουρκική απαίτηση για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης» για το Κυπριακό, χαρακτήρισε την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, καλώντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τερματίσει αυτή τη διαδικασία και τον Ελληνα Πρωθυπουργό να αποσύρει την συμμετοχή της Ελλάδας.

Σε δηλώσεις στο

αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με ακαδημαϊκούς για ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «οι συνέπειες από αυτή τη διαδικασία θα είναι τραγικές για το Κυπριακό, αφού ουσιαστικά θα αναβαθμιστεί το ψευδοκράτος και αναβαθμίζεται αν όχι εξαφανίζεται από την όλη διαδικασία η Κυπριακή Δημοκρατία».

Πρόσθεσε ότι «με την ικανοποίηση αυτής της τουρκικής πρότασης που έγινε δυστυχώς πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουσιαστικά η Τουρκία απαλλάσσεται των ευθυνών της ως κατοχική δύναμη. Η συμμετοχή της Ελλάδας σ’ αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά εξισώνει την Ελλάδα με την κατοχική Τουρκία, προσθέτοντας άλλοθι στην Τουρκία το οποίο και θα αξιοποιήσει».

Αφού ανέφερε ότι «αυτό είναι το πρώτο βήμα για τη σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης» ο κ. Λιλλήκας είπε πως ούτε η ελληνική ούτε η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θα έχουν κανένα δικαιολογητικό να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι, ενώ «απούσα θα είναι η Κυπριακή Δημοκρατία».

Η Τουρκία, συνέχισε, «δεν είχε πρόβλημα να αναγνωρίσει τους Ελληνοκύπριους αλλά να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία» και διερωτήθηκε κατά πόσον «η Τουρκία έχει εισβάλει και έχει παραβιάσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα ελληνοκυπριακού κράτους ή της Κυπριακής Δημοκρατίας» και «τι θα διαπραγματευθεί η Ελλάδα με τον Τουρκοκύπριο συνομιλητή».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «οι συνομιλίες με την Τουρκία πρέπει να γίνουν με την Κυπριακή Δημοκρατία για να συζητηθούν τα θέματα της αποχώρησης των εποίκων και των κατοχικών στρατευμάτων».

Ταυτόχρονα, κάλεσε «τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τερματίσει αυτή τη διαδικασία τώρα που είναι νωρίς» και «τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας να αποσύρει τη συμμετοχή της Ελλάδας, για να μη δώσουμε αυτό το φοβερό άλλοθι στην Τουρκία να απαλλαγεί από την ευθύνη της κατοχικής δύναμης».

Σε ερώτηση κατά πόσον διακυβεύεται η παγίωση της διχοτόμησης, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών απάντησε πως «με αυτή τη διαδικασία ουσιαστικά οδηγούμαστε σε νομιμοποίηση της διχοτόμησης, κάτι που επεδίωκε εδώ και δεκαετίες η Τουρκία».

Είπε επίσης ότι «οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται μεταξύ των δύο μητέρων πατρίδων και των δύο κοινοτήτων και η εικόνα που θα περάσει είναι ότι οι μητέρες πατρίδες, για τις οποίες δεν θα υπάρχει θέμα εισβολής και κατοχής, προσπαθούν να λογικεύσουν τις δύο κοινότητες οι οποίες δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Αρα μετατρέπεται πλήρως το Κυπριακό σε δικοινοτικό ζήτημα και αυτό θα παγιώσει ασφαλώς και τη διχοτόμηση».

Ανέφερε ακόμα ότι «η ελληνική πλευρά έκανε τρομερές και απαράδεκτες υποχωρήσεις αυτές τις δεκαετίες, σε βαθμό που έχει ξεπεράσει όλες τις γραμμές ασφάλειας για την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού» και πρόσθεσε πως «αυτή δεν είναι ώρα για νέες υποχωρήσεις».

Η Τουρκία, δήλωσε, δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική και να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη της πολιτική «ενόσω εμείς υποχωρούμε. Η Τουρκία μόνο εάν εξαναγκαστεί θα αλλάξει πολιτική και θα εξαναγκαστεί όταν το κόστος που θα πληρώνει για την κατοχή θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που θα έχει από την κατοχή».

Αυτή τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Λιλλήκας, «επιβάλλεται να αποσύρουμε όλες τις διαχρονικές μας υποχωρήσεις, να καλέσουμε την Τουρκία σε διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και η ελληνοκυπριακή πλευρά να διαπραγματεύεται με την τουρκοκυπριακή για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τουρκία για τα θέματα των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων».

Σε περίπτωση, κατέληξε, που η «Τουρκία αρνηθεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια διαδικασία, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει οριστικά και αμετάκλητα να κλείσει την πόρτα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Μόνο έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για τη λύση του Κυπριακού».

Keywords
Τυχαία Θέματα