Κυπριακό, Συρία και αμυντική συνεργασία συζήτησαν ΥΠΑΜ-Ρώσος Πρέσβης

19:51 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εθιμοτυπική συνάντηση με τον νέο πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Stanislav V. Osadchiy είχε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου κατά την οποία εξήραν τις παραδοσιακά άριστες σχέσεις των δυο χωρών σε όλους τους τομείς, “οι οποίες βασίζονται σε κοινές αξίες, σε βαθιά εδραιωμένους ιστορικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς που έχουν δημιουργήσει μια στερεή βάση ειλικρινούς φιλίας και συνεργασίας”.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι κ. Φωτίου και Osadchiy συζήτησαν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης και αναβάθμισης των σχέσεων μεταξύ Κύπρου

και Ρωσίας στους τομείς που άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας. Συγκεκριμένα, μίλησαν για την προώθηση της επικαιροποίησης της υφιστάμενης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας, καθώς και της σύναψης Συμφωνίας που αφορά στην Παροχή Διευκολύνσεων, από την Κυπριακή Δημοκρατία, σε περιπτώσεις εκκένωσης Ρώσων πολιτών από εμπόλεμες περιοχές.

Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ ανασκόπησαν το πολιτικό σκηνικό στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με ιδιαίτερη έμφαση στη συριακή κρίση. Όσον αφορά την κρίση στη Συρία, ο Υπουργός Άμυνας και ο Ρώσος Πρέσβης καταδίκασαν από κοινού την χρήση χημικών όπλων σε βάρος αμάχων πολιτών και παιδιών και εξέφρασαν την πεποίθηση όπως επιλυθεί το ζήτημα χωρίς τη χρήση περαιτέρω βίας και στρατιωτική εμπλοκή.

Ο κ. Φωτίου ακολούθως ενημέρωσε τον Ρώσο Πρέσβη για τις εξελίξεις στο Κυπριακό λέγοντας ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες με στόχο την επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, ο οποίος θα οδηγήσει σε λύση και επανένωση της πατρίδας μας.
Από πλευράς του ο κ. Osadchiy επαναβεβαίωσε τη διαχρονική στήριξη της χώρας του στις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, εκφράστηκε η κοινή βούληση των δύο πλευρών για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση της συνεργασίας σε τομείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Άμυνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα