Ξεκαθάρισμα προθέσεων ζητά από την ΕΕ ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος

19:10 16/9/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το κυπριακό ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ανέφερε σε ομιλία του ο Τούρκος μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ, Selim Yenel σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

Το δελτίο κοινοτικής επικαιρότητας AGENCE EUROPE σε σημερινό δημοσίευμα του με τίτλο «Ο Πρέσβης της Τουρκίας ζητά από την ΕΕ να είναι ξεκάθαρη με τη χώρα του» αναφέρεται σε ομιλία που πραγματοποίησε την περασμένη

Πέμπτη ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στη δεξαμενή σκέψης των Βρυξελλών CEPS.
Ο κ. Yenel ζήτησε από την ΕΕ να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της έναντι της Τουρκίας. «Πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το πού ακριβώς βρισκόμαστε, τι είδους Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμείτε – με ή χωρίς την Τουρκία- γιατί χάνουμε το χρόνο μας εδώ και 50 χρόνια και έχουμε κουραστεί», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία είναι – και θα παραμείνουν – πολυεπίπεδες και σημαντικές.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δηλητηριάζει τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. «Είμαστε μία χώρα που δικαιούται μία ξεκάθαρη απάντηση. Κανείς δεν επιθυμεί να πει ότι δεν πρόκειται να συνεχίσουμε την ενταξιακή διαδικασία – ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία, όμως, ενδέχεται μία μέρα να προκύψει κάτι τέτοιο γιατί η σημερινή κατάσταση δεν οδηγεί πουθενά», πρόσθεσε ο Yenel, δηλώνοντας ότι η καχυποψία αυξάνεται και στις δύο πλευρές.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είπε ότι το κυπριακό ζήτημα αποτελεί το κύριο θέμα, «ένα θέμα αποφασιστικής σημασίας», που πρέπει να διευθετηθεί ώστε να μπορέσει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία.

Ο Τούρκος Πρέσβης υπογράμμισε τη σημασία του ανοίγματος του κεφαλαίου σχετικά με την περιφερειακή πολιτική, που ελπίζει να συμβεί τον ερχόμενο «Οκτώβριο ή Νοέμβριο», ενώ σχολίασε ότι το άνοιγμα ενός και μόνο κεφαλαίου «δεν αρκεί». Αποκάλυψε ότι η χώρα του προσπαθεί να πείσει τη Γαλλία να άρει τις επιφυλάξεις της για το άνοιγμα του κεφαλαίου για την οικονομική και νομισματική πολιτική – ένα κεφάλαιο που το Παρίσι «μπλοκάρει» μονομερώς. Τέλος, σημείωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να προχωρήσουν οι συζητήσεις σχετικά με το καθεστώς των θεωρήσεων εισόδου και ότι το θεωρεί κυρίως πολιτικό ζήτημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα