Κλινική έρευνα και φάρμακο στην αναπτυξιακή τροχιά του EPhFort

17:32 24/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στη δημιουργία μιας πλατφόρμας που θα γίνει εφαλτήριο αναπυξιακών δραστηριοτήτων στους κρίσιμους τομείς της παραγωγής φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και την κλινική έρευνα στην Ελλάδα, προχώρησε το Pharmaceutical Forum Team του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ).

Κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης με θέμα «Ανάπτυξη

και Επενδύσεις: 1. Κλινική Έρευνα 2. Παραγωγή Φαρμάκων στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2013, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του υπουργείου Υγείας και με την υποστήριξη των ΣΦΕΕ, ΠΕΦ και ΕΦΕΧ, ανακοινώθηκε η ιδρυτική διακήρυξη του EPhFort.

Το ΕΒΕΑ συμμεριζόμενο την άποψη ότι η έξοδος από την κρίση δεν θα επιτευχθεί με πρόχειρες και βραχυπρόθεσμες λύσεις, παίρνει πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη, δηλαδή την πρόοδο και την έμφαση στην πραγματική οικονομία. Με κεντρικούς πυλώνες την παραγωγικότητα, τη συσσώρευση κεφαλαίου, την τεχνολογική πρόοδο και τον άνθρωπο, τοEPhFort έχει στόχο να καταστήσει την Ελλάδα και τις ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες πόλο έλξης ξένων επενδύσεων.

Το ΕΒΕΑ επιλέγει το φάρμακο, επειδή είναι συνυφασμένο με την υγεία και τον άνθρωπο και η ελληνική φαρμακοβιομηχανία διαθέτει εξαιρετικές υποδομές και διεθνή φήμη. Εξάλλου, πρόσφατη έρευνα της εταιρείας MacKinsey & Co. (2009) κατέταξε την παραγωγή φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων, ως τον «αναδυόμενο αστέρα» ανάπτυξης στην Ελλάδα. Αποτελεί λοιπόν μια σημαντική ευκαιρία να ενισχυθεί η εγχώρια ανταγωνιστικότητα, να βελτιστοποιηθεί η αδειοδότηση και τιμολόγηση νέων φαρμάκων και η επέκταση σε νέες αγορές.

Το EPhFort με στρατηγική, σχεδιασμό και μεθοδική υολοποίηση σκοπό έχει:

την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και εταιρειών που θα αναθέσουν σε ελληνικές φαρμακευτικές παραγωγικές μονάδες, τη γραμμή παραγωγής φαρμάκων τους και τη μέπειτα διάθεσή τους σε ξένες αγορές. Μέχρι το τέλος του 2015, η Ελλάδα να γίνει τόπος παραγωγής 50 επιπλέοην φαρμάκων για την παγκόμσια αγορά.την προώθηση της κλινικής έρευνας, μέσω παρεμβατικών και μη ερευνών, ώστε η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και να καταστεί κέντρο πρώτης επιλογής για την ανάληψη διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Στόχος είναι από τα 80 εκατ. ευρώ που εισφέρει η κλινική έρευνα στο εθνικό εισόδημα σήμερα, στο τέλος του 2015 να έχει αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ.την εξασφάλιση κινήτρων και εποικοδομητικών λύσεων (win-win) μεταξύ Πολιτείας και επιχειρήσεων για επενδύσεις, με σύγχρονο φορολογικό σύστημα.τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων με ξένους θεσμικούς παράγοντες όπως οι EfPIA, PhRMA, COST κ.α. ώστε να πεισθούν για τη νέα προοπτική στον κλάδο του φαρμάκου, την έρευνα και την υγεία στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα