Δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας: Η μείωση των οργανικών θέσεων υποβαθμίζει το παιδαγωγικό έργο

Ανακοινώσεις

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αγ. Κήρυκος:24/4/2013

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ Αρ. Πρωτ:: 4148

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

Δ/νση: Άγιος Κήρυκος Ικαρία

Τ.Κ. 83 300

Τηλ: 2275350400,-411, -409

Φαξ: 2275022215

ΠΡΟΣ: 1) Υπουργείο Παιδείας και

Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού
(Γεν.

Δ/νση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπ/σης
Δ/νση Δ/κων Υποθέσεων Α/βάθμιας και

Β/βάθμιας Εκπ/σης
Τμήμα Α΄ Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης)

2)Περιφ. Δ/νση Α/βάθμιας και Β/βάθμιας

Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου

3)Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου

ΘΕΜΑ: Οργανικότητα σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας αντιδρώντας στις επικείμενες μειώσεις οργανικών θέσεων στα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με το έγγραφο 44506/Δ4/02-04-2013 του Υπουργείου Παιδείας, εξέδωσε την 43/2013 απόφαση την οποία και επισυνάπτουμε.

Με αυτά τα αναχρονιστικά μέτρα υποβαθμίζεται το παιδαγωγικό έργο και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης γι’ αυτό και ο Δήμος μας δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του σε αυτά.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΔΗΜΟΣ ΙΚΑΡΙΑΣ

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το πρακτικό της υπ’ αριθμ. 7ης /2013 τακτικής συνεδρίασης του

Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Θέμα: Έκδοση υπουργικών αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης

ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ 43/2013

Στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας σήμερα 16 Απριλίου 2013, ημέρα Τρίτη και ώρα 18:00 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Ικαρίας, ύστερα από την με αριθμό πρωτ. 3648/12-4-2013 έγγραφη πρόσκληση του Προέδρου του Δ.Σ κ. Δ. Κουρελή, η οποία επιδόθηκε και δημοσιεύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 67 παρ. 5 του Ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α' 87).

Πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος διαπίστωσε σε σύνολο 21 μελών παραβρέθηκαν παρόντα 18 μέλη, απόντα 3 μέλη και ονομαστικά οι:

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΑΠΟΝΤΕΣ

1

ΛΕΡΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ Αντιδήμαρχος

1

ΚΑΡΟΥΤΣΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ

2

ΞΗΡΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Αντιδήμαρχος

2

ΤΣΑΚΑΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

3

ΜΠΙΝΙΚΟΥ ΜΑΡΙΑ Αντιδήμαρχος

3

ΚΟΧΙΛΑΣ ΞΕΝΟΦΩΝ

4

ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Αντιδήμαρχος

5

ΚΟΥΡΕΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Πρόεδρος ΔΣ

6

ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (Απών μετά το 9ο θέμα)

7

ΣΚΑΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

8

ΛΑΚΙΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ

9

ΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

10

ΡΑΠΤΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

11

ΡΟΥΣΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

12

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΜ.

13

ΚΟΧΙΛΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ

14

ΣΤΑΜΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

15

ΚΟΥΝΤΟΥΠΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

16

ΛΑΡΔΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

17

ΤΕΣΚΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

18

ΓΑΓΛΙΑΣ ΗΛΙΑΣ

Στη συνεδρίαση προσκλήθηκε και παρίσταται ο Δήμαρχος Ικαρίας κ. Χριστόδουλος Σταυρινάδης

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Πολίτης Αργύρης, υπάλληλος του Δήμου Ικαρίας, για την τήρηση των πρακτικών.

Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας ο πρόεδρος κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης και έδωσε το λόγο στην αντιδήμαρχο κ. Μ. Μπινίκου η οποία αναφερόμενη στο 1ο θέμα της ημερησίας διάταξης είπε τα εξής:

«Υπάρχουν όχι απλά ενδείξεις αλλά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι δρομολογείται μια καινούρια επίθεση στο Δημόσιο σχολείο. Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει: «Ότι μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό». Καθορίζει ακόμα και τις ακόλουθες ενέργειες με τη φράση: «Ενόψει της έκδοσης Υπουργικών αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Με το4506/Δ4/02-04-2013)έγγραφο το οποίο στάλθηκε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σκοπεύει να καταργήσει χιλιάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.

Στην Αττική το περιεχόμενο του εγγράφου έφτασε μέχρι και τους Διευθυντές των σχολείων. Η οργανικότητα καθορίζεται με την αναλογία 1 προς 25.

Αν εφαρμοστεί αυτό στην πράξη για την Ικαρία σημαίνει το εξής: Θα καταργηθούν 11 θέσεις εκπαιδευτικών μόνο για τα Δημοτικά. Πιο συγκεκριμένα:

Το 1ο και 2ο Δημοτικό Αγίου Κηρύκου από 6θέσιο θα γίνουν 4θέσια.

Του Ευδήλου από 6θέσιο θα γίνει 5θέσιο.

Του Ξυλοσυρτιού από 2θέσιο θα γίνει μονοθέσιο.

Το 1ο Ραχών από 6θέσιο θα γίνει 4θέσιο.

Το 2ο Ραχών από 4θέσιο γίνεται 3θέσιο.

Το ειδικό σχολείο από 3θέσιο γίνεται μονοθέσιο.

Το κούρεμα της οργανικότητας, οι συμπτύξεις /συγχωνεύσεις δεν υπαγορεύονται από κανένα αξιακό σύστημα, αλλά είναι εργαλεία εφαρμογής του στόχου: Δραστικός περιορισμός και ευελιξία του εκπαιδευτικού προσωπικού. Όμως αυτό στην πράξη σημαίνει αποδόμηση και διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης .

Με αυτά τα μέτρα υποβαθμίζεται δραματικά το παιδαγωγικό έργο και η ποιότητα της εκπαίδευσης.

Οι συνδιδασκαλίες τάξεων και η κατάργηση ειδικοτήτων θα μας γυρίσει στα σχολεία του περασμένου αιώνα.

Γι’ αυτούς οι εκπαιδευτικοί και η δωρεάν παιδεία είναι αναχρονισμός και παίρνουν τα μέτρα τους για να αυξήσουν τον αναλφαβητισμό και να

μετατρέψουν τα παιδιά χωρίς τη γνώση εύκολη βορά αυτών που βάζουν το κέρδος πάνω από τον άνθρωπο.

Την ίδια στιγμή που βγαίνουν οδηγίες για τα χώρο που πρέπει να κατέχουν τα προς εκτροφή ζώα(π.χ.οι κότες),θεωρούν ότι μπορούν να μετατρέψουν τα σχολεία σε αποθήκες όπου θα στριμώχνονται τα παιδιά για να χωρέσουν.

Ο Δήμος Ικαρίας απαιτεί:

· Καμιά κατάργηση οργανικής θέσης

· Κανένα υποβιβασμό σχολείου

· Καμιά συγχώνευση σχολείων

· Καμιά σύμπτυξη τμημάτων»

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σταμούλος σχολίασε ότι δεν γίνετε σαφής αναφορά για το ποιος είναι πίσω από όλα αυτά.

Ο εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ικαρίας κ. Φ. Ματζώρος κατέθεσε σχέδιο ψηφίσματος:

«Το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α. με το έγγραφο (44506/Δ4/02-04-2013) το οποίο στάλθηκε στους Περιφερειακούς Διευθυντές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σκοπεύει να καταργήσει χιλιάδες οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών, οδηγώντας σε διάλυση το Δημόσιο Σχολείο. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «…μεγάλος αριθμός σχολικών μονάδων διατηρεί αυξημένη οργανικότητα, η οποία είναι δυσανάλογη με το μαθητικό δυναμικό...». Καθορίζει ακόμα τις ακόλουθες ενέργειές του με τη φράση: «ενόψει της έκδοσης Υπουργικών Αποφάσεων σχολικών μεταβολών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης», ανοίγοντας έτσι το δρόμο για απώλεια χιλιάδων οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών σε πανελλαδικό επίπεδο.

Η πολιτική αυτή του Υπουργείου Παιδείας έρχεται να υλοποιήσει τους ψηφισμένους στόχους του μνημονίου και συγκεκριμένα την κατεύθυνση: «περικοπές στο εκπαιδευτικό προσωπικό μέσω της αύξησης του ωραρίου των εκπαιδευτικών».

Άλλωστε δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η δραματική αλλαγή στην οργανικότητα των σχολείων εξαπολύθηκε τις ίδιες ημέρες που η τρόικα επανήλθε δριμύτερη και απαίτησε άμεσα απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής θα είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που το Σεπτέμβριο θα μείνουν άνεργοι, αν αυτά τα μέτρα υλοποιηθούν. Ακολουθούν χιλιάδες μόνιμοι που μπαίνουν σε καθεστώς ομηρίας.

Στην Ικαρία, η αδιάκριτη εφαρμογή του «χρυσού κανόνα» 1/25 θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν τουλάχιστο 11 οργανικές θέσεις δασκάλων –από 1 έως 3 σε κάθε σχολείο– καθώς και θέσεις νηπιαγωγών, ειδικοτήτων και πιθανώς δασκάλων για τα ολοήμερα και είτε να μην υπάρχει κανένα 6/θέσιο δημοτικό είτε να γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων.

Θυμίζουμε όμως ότι η οργανικότητα κάθε σχολείου έχει καθοριστεί με αιτιολογημένες αποφάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, με βάση την κείμενη νομοθεσία και τα αναλυτικά στοιχεία ανά τμήμα, που υπάρχουν στην υπηρεσία.

Τέλος επισημαίνουμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν προβλέπεται από κανένα νόμο, παρακάμπτοντας έτσι τα θεσμικά όργανα που είναι επιφορτισμένα με αυτό το έργο (ΠΥΣΠΕ, ΔΕΠ, Δημοτικά Συμβούλια)

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας προς οποιοδήποτε υποβιβασμό σχολείων και οποιαδήποτε κατάργηση οργανικών θέσεων και προς κάθε σύμπτυξη τμημάτων, συγχώνευση σχολείων, αύξηση ωραρίου και υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών.»

Ακολούθησε η τοποθέτηση της ΛΑΣ για το θέμα από τον δημοτικό σύμβουλο κ. Ν. Λαρδά (επισυνάπτεται).

Ο κ. Δήμαρχος τόνισε την ανάγκη να βγει μια ομόφωνη απόφαση με την οποία να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των μαθητών και τη δυνατότητάς τους για σωστή μάθηση καθώς και τα συμφέροντα των δασκάλων, ώστε να κάνουν άνετα τη δουλειά τους.

Στη συνέχεια η κ. Μ. Μπινίκου απέσυρε το σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε από την δημοτική αρχή με την εισήγησή της και συντάχθηκε με το σχέδιο ψηφίσματος των εκπαιδευτικών

Το Δημοτικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα παραπάνω

Με ψήφους δεκατρείς (13) υπέρ και ένα (1) παρών

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Καταγγέλλει την εν κρυπτώ διάθεση του Υπουργείου ΠΑΙ. Θ. Π. Α. να παρακάμψει τη νόμιμη διαδικασία (ΠΥΣΠΕ, ΔΕΠ, Δημοτικά Συμβούλια) και να προχωρήσει, σύμφωνα με το έγγραφο 44506/Δ4/02-04-2013, σε μειώσεις οργανικών θέσεων.

Δηλώνει την αντίθεσή του προς οποιοδήποτε υποβιβασμό σχολείων και οποιαδήποτε κατάργηση οργανικών θέσεων και προς κάθε σύμπτυξη τμημάτων, συγχώνευση σχολείων, αύξηση ωραρίου και υποχρεωτική μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων είναι κομμάτι του συνολικού αγώνα για την ανατροπή συνολικά της πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ.

Η ΛΑΣ αποχώρησε από την διαδικασία της ψηφοφορίας «αφού έγινε καθαρό από της υπόλοιπες παρατάξεις πως δεν έκριναν αναγκαίο να υπάρχει στην απόφαση σαφή πολιτική καταγγελία των εμπνευστών και των υπευθύνων της αποδιάρθρωσης του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης».

Η παρούσα απόφαση έλαβε αύξοντα αριθμό 43/2013

Αφού συντάχθηκε και αναγνώσθηκε το πρακτικό αυτό, υπογράφεται όπως κατωτέρω:

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Άγιος Κήρυκος Ικαρίας 23/4/2013

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΣΤΑΥΡΙΝΑΔΗΣ

Tags: εκπαιδευτικό έργοοργανικότητα εκπαιδευτικών
Keywords
Αναζητήσεις
λεριαδης ηλιας
Τυχαία Θέματα