Στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, θα συμβάλει η Κύπρος, λέει ο Υπουργός Εμπορίου

17:16 24/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κύπρος έχει επικεντρωθεί στην έρευνα, αναζήτηση και εκμετάλλευση συμβατικών μορφών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία ευελπιστεί να συμβάλουν στην ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ, επισήμανε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, στη διάρκεια των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στις 23 και 24 Απριλίου στο

Δουβλίνο.

Το κύριο θέμα συζήτησης του Συμβουλίου ήταν το πλαίσιο πολιτικής της ΕΕ για την ενέργεια και το κλίμα με χρονικό ορίζοντα το 2030.

Κατά τη διάρκεια του κοινού γεύματος εργασίας των Υπουργών Ενέργειας και των Υπουργών Περιβάλλοντος, ο κ. Λακκοτρύπης καλωσόρισε την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την Πράσινη Βίβλο για το πλαίσιο της ενεργειακής και περιβαλλοντικής πολιτικής μέχρι το 2030, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για λήψη αποφάσεων από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης της προόδου προς μια ανταγωνιστική οικονομία, την τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας, καθώς και τη δημιουργία σταθερού επενδυτικού περιβάλλοντος το οποίο θα συνεισφέρει στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εξοικονόμηση ενέργειας, στη βάση των ιδιαίτερων οικονομικών και ενεργειακών χαρακτηριστικών των κρατών μελών.

«Άμεση προτεραιότητα μας θα πρέπει να είναι η ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014, η άρση της ενεργειακής απομόνωσης όλων των κρατών μελών από το ευρωπαϊκό σύστημα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου μέχρι το 2015 αλλά και η επίτευξη των υποχρεωτικών εθνικών στόχων που έχουν τεθεί μέχρι το 2020 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα», είπε, κλείνοντας την παρέμβασή του.

Εξάλλου, στο περιθώριο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου, ο Υπουργός Εμπορίου είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο Ενέργειας Γκούντερ Οτινγκερ με τον οποίο συζήτησαν, μεταξύ άλλων, την προώθηση των έργων που έχει προτείνει η Κύπρος στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις ενεργειακές υποδομές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Υπουργός του μετέφερε επίσης το θετικό κλίμα κατά τις πρόσφατες επαφές του στο Ισραήλ για συνεργασία στα ζητήματα της ενέργειας.

Ο κ. Λακκοτρύπης, μεταξύ άλλων, συναντήθηκε διμερώς με τον Υφυπουργό Πετρελαίου της Νορβηγίας με τον οποίο συζήτησαν θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα