Καρδιολογικά προβλήματα ίσως προκαλεί η αϋπνία

10:31 9/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι άνθρωποι που κοιμούνται λίγες ώρες ή έχουν δυσκολία να κοιμηθούν, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, σύμφωνα με νέα μεγάλη νορβηγική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal.

Η μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, συμπεριέλαβε στοιχεία για πάνω από 50.000 ανθρώπους, ηλικίας 20 – 89 ετών,επί τουλάχιστον 11 χρόνια.

Ως αϋπνία

ορίζεται τόσο η δυσκολία να αποκοιμηθεί κάποιος, όσο και η δυσκολία διατήρησης της ύπνωσης για πολλές ώρες, καθώς και η έλλειψη της αίσθησης ξεκούρασης.

Οι ερευνητές του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, με επικεφαλής τον ΔρΛαρς Λάουγκσαντ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας, διαπίστωσαν ότι για τους ανθρώπους που κάνουν άσχημο ύπνο σχεδόν κάθε βράδυ και έχουν ταυτόχρονα και τα τρία ανωτέρω συμπτώματα αϋπνίας, είναι τρεις φορές πιθανότερο (αύξηση κινδύνου 353%) -σε σχέση με όσους κοιμούνται φυσιολογικά- να μην έχουν φυσιολογική καρδιακή λειτουργία, επειδή οι καρδιακοί μύες είτε εξασθενούν, είτε γίνονται άκαμπτοι, με συνέπεια να δυσκολεύονται να αντλήσουν σωστά το αίμα. Όσοι έχουν αυτό το πρόβλημα, νιώθουν όλο και μεγαλύτερη δυσκολία στην αναπνοή και εξάντληση.

Πάντως, οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες για να επιβεβαιωθεί ότι όντως ο κακός ύπνος είναι η αιτία για το συγκεκριμένο καρδιολογικό πρόβλημα. Σε κάθε περίπτωση, η σχέση αϋπνίας-καρδιακής δυσλειτουργίας, σύμφωνα με τη μελέτη,είναι υπαρκτή άσχετα από άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα και η παχυσαρκία, που επίσης δυσκολεύουν τον καλό ύπνο.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν είναι ακόμα σαφές για ποιόν ακριβώς λόγο η αϋπνία επιβαρύνει την καρδιά. «Δεν ξέρουμε αν η αϋπνία πραγματικά προκαλεί την καρδιοπάθεια. Όμως αν όντως αυτό συμβαίνει, είναι καλό, με την έννοια ότι η αϋπνία είναι δυνητικά θεραπεύσιμη», σημειώνει ο Δρ Λάουγκσαντ. Μια σειρά από αλλαγές στον τρόπο ζωής (υγιεινή διατροφή, σωματική άσκηση, απώλεια βάρους, διακοπή του καπνίσματος κ.α.) μπορούν ταυτόχρονα να ωφελήσουν την καρδιά και να βελτιώσουν τον ύπνο.

Σύμφωνα με τον Δρ Λάουγκσαντ, η αϋπνία πιθανώς απελευθερώνει ορμόνες του στρες που, με τη σειρά τους, μπορεί να κάνουν ζημιά στην καρδιά. Η ίδια ερευνητική ομάδα προ καιρού είχε αναφέρει ότι διαπίστωσε πως υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αϋπνία και τα εμφράγματα. Άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η κατάθλιψη και η άνοια, έχουν κατά καιρούς επίσης συσχετιστεί με την αϋπνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα