Σε δίκη οι συλληφθέντες για τις Σκουριές Χαλκιδικής

08:50 9/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για τις 20 Μαρτίου πήρε αναβολή από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Πολυγύρου η δίκη των τεσσάρων συλληφθέντων στην Ιερισσό Χαλκιδικής που κατηγορούνται για εμπλοκή στην εμπρηστική επίθεση που έγινε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Έξω από το Αυτόφωρο είχαν συγκεντρωθεί κάτοικοι της περιοχής σε ένδειξη συμπαράστασης. Αμέσως μετά, με πρωτοβουλία του Εισαγγελέα Παναγή Γιαννάκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης με αντικείμενο

την εκτόνωση της μεγάλης έντασης που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, ιδιαίτερα μετά από τα επεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και αστυνομικούς στην Ιερισσό την Πέμπτη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Βάιος Χονδρός, Εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των κατοίκων της Χαλκιδικής, που αντιδρούν στην εξόρυξη χρυσού, συνοδευόμενοι από ομάδα δικηγόρων, και Εκπρόσωπος της εμπλεκόμενης εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός». Στη σύσκεψη, αν και είχε κληθεί, δεν παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Αριστοτέλη, κ. Χρήστος Πάχτας, που συγκεντρώνει την μήνη των κατοίκων για τους χειρισμούς του επί του θέματος.

Προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωσης της έντασης συμφωνήθηκε να υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών μια στοιχειώδης επικοινωνία έτσι ώστε ν’ αποτραπούν επεισόδια σαν της Πέμπτης, και ταυτόχρονα να τηρηθούν τα νόμιμα, χωρίς υπερβολές, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της έρευνας για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης.

Οι κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν εκ νέου για τις υπερβολές στην αστυνομική καταστολή που «ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας» και αμφισβήτησαν τη διαδικασία λήψης δειγμάτων γενετικού υλικού –DNA- από τους κατοίκους που προσήχθησαν για το θέμα. Εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, από την άλλη, επανέλαβε ότι δεν υπήρχε πρόθεση να πέσουν χημικά μέσα στο σχολείο κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Πέμπτης και κατηγόρησε για υπερβολή τους κατοίκους. Οι κάτοικοι έχουν προσφύγει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας από όπου αναμένουν απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα