Η Συμμαχία Πολιτών ζητά μαζί με μεταρρύθμιση Τ.Α. μέτρα και κίνητρα εγκατάστασης στην ύπαιθρο

19:34 6/2/2014 - Πηγή: OnlyCY

Τη διαμόρφωση ενός πακέτου μέτρων και κινήτρων για εγκατάσταση πολιτών και δημιουργία βιοτεχνιών στην ύπαιθρο, ζητά με την ευκαιρία της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης η Συμμαχία Πολιτών.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο από τον οποίο και ενημερώθηκε σχετικά με την προκαταρκτική έκθεση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων σχετικά με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η προκαταρκτική έκθεση των Βρετανών εμπειρογνωμόνων

καταθέτει διάφορα σενάρια για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους, είπε ωστόσο ότι η έκθεση χρειάζεται να συμπληρωθεί, ανάγκη η οποία, όπως ανέφερε, αποτελεί κοινή διαπίστωση και με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθώς «σε πολλά ζητήματα, σε πολλές πτυχές υπάρχουν κενά και δεν υπάρχουν και πρακτικές, ιδίως στον οργανωτικό τομέα, προτάσεις».

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η Συμμαχία Πολιτών θεωρεί ότι το βασικό κριτήριο της όλης προσπάθειας πρέπει να είναι η παροχή της καλύτερης ποιότητας υπηρεσιών στους δημότες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. «Δεν διαφωνούμε με τη μεταφορά εξουσιών ή αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, όμως η αναδιάρθρωση και η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων πρέπει να γίνει με τρόπο που να διασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα και να μην δημιουργήσουμε προβλήματα στη λειτουργικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και του κεντρικού κράτους στη συνέχεια» δήλωσε.

Ανέφερε ακόμη πως αποτελεί κοινή θέση ότι «δεν μπορεί να παραμείνει η κατάσταση ως έχει» και πως χρειάζεται η αναδιάρθρωση. Είπε ωστόσο ότι «για το πώς θα γίνει, μέσα από περιφερειακούς πιθανόν Δήμους, με ποιες αρμοδιότητες, πώς θα είναι αυτοί οι περιφερειακοί Δήμοι, αν θα είναι συνένωση Δήμων» η Συμμαχία Πολιτών θα τοποθετηθεί με οριστικό τρόπο όταν θα έχει και τις υπόλοιπες μελέτες ενώπιον της.

«Από πλευράς μας θεωρούμε ότι είναι μια ευκαιρία, μέσα από την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού θα ασχοληθούμε και με την αναδιάρθρωση των κοινοτικών συμβουλίων στην ύπαιθρο, να επιχειρήσουμε να διαμορφώσουμε και ένα πακέτο μέτρων και κινήτρων για εγκατάσταση πολιτών στην ύπαιθρο, δραστηριοποίηση τους αλλά και βιοτεχνιών έτσι ώστε να υπάρχουν και δημότες και όχι μόνο κοινοτικά συμβούλια, αλλά να υπάρχουν και κάτοικοι», πρόσθεσε καταλήγοντας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ο κύκλος επαφών, αλληλοενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων με τα κόμματα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς απομένει η συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα με το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Ο Σωκράτης Χάσικος είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γιώργο Λιλλήκα διαφάνηκε ότι διακατέχει και τις δύο πλευρές «ένα πνεύμα συναίνεσης και θέληση να καταλήξουμε μέσα από συναίνεση».

Ο κ. Χάσικος είπε ότι καθώς οι συζητήσεις άρχισαν να επικεντρώνουν στην ουσία τους όλου θέματος, «δεν είναι θέμα πλέον ο αριθμός (των Δήμων) αλλά τι ακριβώς η τοπική αυτοδιοίκηση, οι Δήμοι ή οι Κοινότητες, από πλευράς εξουσιών θα πρέπει να έχουν, τι το κράτος, η κεντρική κυβέρνηση, δίνει στους Δήμους και τι άλλο οι Δήμοι μεταξύ τους στα πλαίσια της συμπλεγματοποίησης μπορούν να διαχειριστούν».

«Όλα αυτά λοιπόν μας οδηγούν σε ένα διάλογο ουσιαστικό εν αναμονή των τελικών εισηγήσεων των μελετητών, είτε αυτοί είναι οι Άγγλοι, είτε αυτοί είναι οι Ιταλοί», υπέδειξε, σημειώνοντας πως υπόψη λαμβάνεται και μια άλλη έκθεση που έχει στα χέρια του το Υπουργείο Εσωτερικών από Ελληνες μελετητές.
«Όλα αυτά», πρόσθεσε, «θα αποτελέσουν εργαλεία για να έχουμε επιτυχή κατάληξη».

Keywords
Τυχαία Θέματα