Η Κύπρος στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη παραγωγή απορριμμάτων

14:12 22/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τα οικιακά απορρίμματα και η τελική τους διάθεση αποτελούν σημαντική πρόκληση και αφορούν όλους μας, αφού και η Κύπρος βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις στην Ευρώπη με τη μεγαλύτερη παραγωγή απορριμμάτων, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης.

Σε χαιρετισμό του σε ημερίδα με θέμα «Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Οικιακών Αποβλήτων», που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, είπε ότι η διαχείριση αποβλήτων, και ιδιαίτερα των οικιακών αποβλήτων που από

τη φύση και την ποσότητά τους κατέχουν ένα σημαντικό ποσοστό στον τομέα των αποβλήτων, αποτελεί αναγκαιότητα και προτεραιότητα για την Κύπρο αφενός για τη διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας και αφετέρου για την υιοθέτηση της περιβαλλοντικής πολιτικής της ΕΕ στον τομέα αυτό.

Μέσα από τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχουν εκδοθεί στο κυπριακό δίκαιο Νόμοι, Κανονισμοί και Διατάγματα τα οποία ρυθμίζουν τη διαχείριση των αποβλήτων. Σκοπός του εν λόγω Νόμου, συνέχισε, είναι η θέσπιση μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας εμποδίζοντας ή μειώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις της παραγωγής και της διαχείρισης αποβλήτων, περιορίζοντας τον συνολικό αντίκτυπο της χρήσης των πόρων και βελτιώνοντας την αποδοτικότητα της.

Για την αποτελεσματική εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας, είπε ο κ. Αλετράρης, υπήρξε επιτακτική ανάγκη για ετοιμασία σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων.

Μέσα από το σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων παρουσιάζεται η υφιστάμενη κατάσταση (η νομοθεσία, οι υφιστάμενες πρακτικές σε ισχύ και εναλλακτικές τεχνολογίες διαχείρισης), ο Εθνικός Σχεδιασμός (ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, δυνατότητα προγραμμάτων διαλογής στην πηγή, εναλλακτικές τεχνολογίες διαχείρισης, προσδιορισμός απαιτούμενων έργων και υποδομών, η οικονομική διάσταση, δράσεις ενημέρωσης και συμμετοχής και το Ολοκληρωμένο Σχέδιο), καθώς και οι δράσεις, οι ενέργειες, η πολιτική και τα χρονοδιαγράμματα του προτεινόμενου Σχεδίου.

Οι κύριες δράσεις, που προτείνονται στο Σχέδιο, ανέφερε ο κ. Αλετράρης, αφορούν ολοκλήρωση των έργων αποκατάστασης των ανεξέλεγκτων χώρων διάθεσης, εκτροπή των βιοαποικοδομήσιμων στερεών αποβλήτων από την ταφή, μέσω χωριστής συλλογής και κομποστοποίησης, και επιτάχυνση της κατασκευής και λειτουργίας μονάδων επεξεργασίας μεικτών αστικών στερεών αποβλήτων, ενίσχυση της εφαρμογής συστημάτων «pay as you throw» σε Δήμους και Κοινότητες, άμεση εφαρμογή φόρου ταφής, ενίσχυση της ανακύκλωσης συσκευασιών, επιτάχυνση των έργων για τα πράσινα σημεία, μείωση της παραγωγής αποβλήτων, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση, καθώς και προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων.

Δήλωσε επίσης ότι στις 27 Απριλίου 2012 ξεκίνησε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Διαχείρισης και την Στρατηγική Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από το Σχέδιο, η οποία και ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουνίου.

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «τα οικιακά απορρίμματα και η τελική τους διάθεση αποτελούν σημαντική πρόκληση και αφορούν όλους μας, αφού κ

Keywords
Τυχαία Θέματα