Θέση για δηλώσεις Νταβούτογλου ζητούν από ΕΣ και Κομισιόν ευρωβουλευτές

13:13 22/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πέντε ευρωβουλευτές, με γραπτή τους ερώτηση, που υπέβαλαν προς την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ζητούν από τα κατ` εξοχήν θεσμικά όργανα της ΕΕ να πάρουν θέση στις επίσημες δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του Υπουργού Επικρατείας Εγκεμέν Μπαγίς για άρνηση αναγνώρισης της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και για πάγωμα των σχέσεων με την ΕΕ για όλο το εξάμηνο της κυπριακής προεδρίας.
Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Φιλίπ Μμπουλάντ, η Ιταλίδα ευρωβουλευτής Μπάρμπαρα Ματέρα, η Γερμανίδα ευρωβουλευτής

Ρενάτε Σόμμερ, ο Πολωνός ευρωβουλευτής Γιάρσλαβ Βαλέσσα και ο Ελληνας ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος, επικαλούνται, στην ερώτηση τους, το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας “Σαμπάχ”, σύμφωνα με το οποίο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κ. Νταβούτογλου δήλωσε ότι:
“Κανένα Υπουργείο ή οποιοσδήποτε άλλος θεσμός της Τουρκικής Δημοκρατίας δεν θα είναι σε επαφή με την Προεδρία της ΕΕ ούτε θα συμμετέχει σε όποια άλλη ευρωπαϊκή δραστηριότητα που συνδέεται με την Κυπριακή Προεδρία”.
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν μάλιστα ότι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δηλώσεις αυτές έγιναν, στα πλαίσια του Τρίτου Υπουργικού Πολιτικού Διαλόγου ΕΕ-Τουρκίας, στην οποία μετείχαν και ο αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Επίτροπος Στέφαν Φούλε και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Αστον.
Υπενθυμίζεται στη γραπτή ερώτηση και η πρόσφατη εγκύκλιος που εξέδωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία ζήτησε από όλα τα υπουργεία, τις διοικητικές υπηρεσίες και τους διπλωμάτες της κυβέρνησής του να μην συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε συνάντηση προεδρεύει ή συμμετέχει εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας.
Οι πέντε ευρωβουλευτές ζητούν να μάθουν:
1. Ποια είναι η αντίδραση της Επιτροπής και του Συμβουλίου στις δηλώσεις των δύο Τούρκων Υπουργών και στην εγκύκλιο του γραφείου του Πρωθυπουργού;
2. Σε ποιες ενέργειες ή διαβήματα κατ’ ιδίαν προς την τουρκική Κυβέρνηση έχουν προβεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν και ποια ήταν η τουρκική απάντηση;
3. Μπορούν, με βάση τις Συνθήκες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί να κάνουν αποδεκτή, εμμέσως ή άμεσα, σιωπηρά ή ρητά, μια τέτοια πρακτική (αποκλεισμός της παρουσίας της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ σε επίσημες συναντήσεις) από ένα υποψήφιο προς ένταξη κράτος ή από οποιοδήποτε κράτος συμμετέχει στις κοινοτικές διαδικασίες;

Keywords
Τυχαία Θέματα