Επ. Περιβάλλοντος: Κανένα εργοστάσιο να μην λειτουργεί αν δεν τηρεί αυστηρά τους νόμους

16:45 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνάντηση προς επίλυση της συνεχιζόμενης κατάστασης και τη λήψη άμεσων μέτρων για αντιμετώπιση της λειτουργίας των ρυπογόνων εργοστασίων στο χωριό Πέρα Χωριού Νήσου πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος Ιωάννας Παναγιώτου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτρόπου στη συνάντηση συμμετείχαν πέντε αρμόδιοι Υπουργοί, αρμόδιες υπηρεσίες, ο Πρόεδρος και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, η Επίτροπος Διοικήσεως, αντιπροσωπεία

της ομάδας Αγώνα των επηρεαζόμενων κατοίκων Πέρα Χωριού Νήσου, αντιπροσωπεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωριού Νήσου και εκπρόσωποι των εργοστασίων ΒΙΟΧΡΩΜ και Α.Π. Γεωργιάδη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, η Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι υπάρχουν δύο θέματα προς επίλυση. Το πρώτο θέμα αφορά το κενό πολιτικής που υπάρχει για την οικονομική στήριξη μετακίνησης των εργοστασίων και το δεύτερο αφορά το νομοθετικό κενό που υπάρχει και κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία και τη βουλή να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του νομοθετικού κενού.

Επίσης εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να καταρτιστεί άμεσα σχέδιο στήριξης για μετακίνηση σε βιομηχανικές περιοχές εργοστασίων ή άλλων αναπτύξεων που σήμερα δραστηριοποιούνται εντός οικιστικών περιοχών και οι οποίες πιθανόν να προκαλούν επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον ή να προκαλούν οχληρία.

Τόνισε επίσης ότι κανένα εργοστάσιο ή άλλη ανάπτυξη δεν πρέπει να αφήνεται σε λειτουργία αν δεν τηρεί αυστηρά τους νόμους και τις διαδικασίες που αφορούν την ασφάλεια και υγεία στους χώρους εργασίας αλλά και των περιοίκων, τις εκπομπές ρύπων και τη διαχείριση των αποβλήτων, κάνοντας τέλος έκκληση όπως τροχοδρομηθούν σύντομες διαδικασίες για επίλυση του προβλήματος λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες των κατοίκων και το περί δικαίου αίσθημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα