Υπουργική σύσκεψη για τα εργοστάσια στο Πέρα Χωρίο Νήσου

16:33 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπουργική σύσκεψη με αντικείμενο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Πέρα Χωρίο Νήσου, με τον ξεσηκωμό των κατοίκων, που ζητούν το οριστικό κλείσιμο δύο εργοστασίων, που λειτουργούν στην κατοικημένη περιοχή του χωριού και χρησιμοποιούν χημικά, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν τη μετακίνηση των εργοστασίων της εταιρίας Βιοχρώμ ΛΤΔ, που παράγει μπογιές και βερνίκια και χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων θίνερ και πολυουρεθάνη και υπάγεται στην κατηγορία της χημικής βιομηχανίας,

καθώς επίσης της εταιρίας Ανδρέας Π. Γεωργιάδης ΛΤΔ, που παράγει χλωρίνη και άλλα προϊόντα και χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων υδροχλωρικό οξύ και χλώριο, που υπάγεται στην κατηγορία της χημικής βιομηχανίας.

Οι κάτοικοι συνδέουν τη λειτουργία των δύο εργοστασίων με τα αυξημένα περιστατικά καρκίνου στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του, μετά από τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου και Νήσου Γιαννάκης Γεωργίου είπε: «Για μας μπορώ να πω ότι είναι χειρότερα μετά από αυτή τη σύσκεψη, διότι στο κύριο αίτημα μας, που ήταν να ακούσουμε χρονοδιαγράμματα, για τη μετακίνηση των εργοστασίων, στην απόφαση που μας έχει διαβάσει ο Υπουργός Εσωτερικών δεν περιλαμβάνεται. Το μόνο που περιλαμβάνεται είναι ότι το εργοστάσιο χλωρίνης θα παραμείνει κλειστό, μέχρι που οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγξουν τα διάφορά προβλήματα που παρουσιάζει».

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του εργοστασίου της βιοχρώμ, ο κ. Γεωργίου είπε πως η απόφαση είναι ότι θα συνεχίσει κανονικά τη λειτουργία του.

«Αυτή η απόφαση μας βρίσκει εντελώς αντίθετους, διότι εμείς περιμέναμε να ακούσουμε χρονοδιαγράμματα, για τη μετακίνηση των συγκεκριμένων εργοστασίων, που για τόσα χρόνια ταλαιπωρούν τις κοινότητες μας. Από τη στιγμή που δεν έχουμε ακούσει αυτό που περιμέναμε, το απόγευμα θα συγκληθεί παγκοινοτική συγκέντρωση και αυτό που νομίζω και τολμώ να πω είναι ότι θα συνεχίσουμε τα μέτρα για το κλείσιμο των εργοστασίων», είπε.

Εξέφρασε τη λύπη του για τη συνέχιση των μέτρων, σημειώνοντας πως «ουδέποτε ήταν στόχος μας να δημιουργούμε οποιαδήποτε προβλήματα, αλλά δεν μας μένει άλλος δρόμος από το να διεκδικήσουμε από μόνοι μας το κλείσιμο των εργοστασίων».

«Πιστεύουμε», είπε, «ότι έχουμε απόλυτο δίκαιο. Τα εργοστάσια πρέπει να λειτουργούν μέσα σε βιομηχανικές ζώνες και αυτή είναι η απαίτηση μας και με αυτό το στόχο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Για τα κρούσματα καρκίνου σε κατοίκους της περιοχής, ο κ. Γεωργίου ανέφερε: «Ας προβληματιστούν όλοι οι αρμόδιοι, γιατί να παρουσιάζονται τα πολυάριθμα συγκεκριμένα κρούσματα καρκίνου στην συγκεκριμένη περιοχή. που λειτουργούν τα εργοστάσια. Επαναλαμβάνω ας προβληματιστούν επιτέλους σοβαρά σε αυτό τον τομέα».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκτός από τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο Υπουργός Υγείας και ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

Επίσης, συμμετείχε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, η Επίτροπος Διοικήσεως, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Πέρα Χωρίου και Νήσου, η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων Πέρα Χωρίου Νήσου, ο Κοινοτάρχης και οι ιδιοκτήτες των δύο εργοστασίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα