Ολοκληρώθηκε σήμερα η αντεξέταση Μάρκου Κυπριανού

15:54 12/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ολοκληρώθηκε σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου στη Λάρνακα, που εξετάζει την υπόθεση για την φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011, η αντεξέταση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού.

Ο Μάρκος Κυπριανού απαντώντας σε ερωτήσεις της εκπροσώπου της Κατηγορούσας Αρχής Πωλίνας Ευθυβούλου για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΑΜ στις 7/2/2011, είπε ότι είχε περάσει ένας χρόνος από την εναποθέτηση

του φορτίου στη ναυτική βάση και «θεώρησα ότι πλέον δεν εγείρετο θέμα επικινδυνότητας από την υπαίθρια φύλαξη των εμπορευματοκιβωτίων και οι αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα γίνονταν θεωρητικά. Πήγαμε στη σύσκεψη της 7/2/2011 για να συζητήσουμε το θέμα και οι διάφοροι εμπλεκόμενοι εξέφραζαν διάφορες απόψεις ενώ η Εθνική Φρουρά έθεσε θέμα της αρμοδιότητας της, δηλαδή θέμα επικινδυνότητας του φορτίου».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κατηγορούμενος είπε πως «δεν υπήρχε λόγος να συζητούμε θέμα πώλησης μιας ωρολογιακής βόμβας που υπήρχε κίνδυνος να εκραγεί εξ ου και η ομόφωνη κατάληξη της σύσκεψης για διεξαγωγή αναλύσεων και έρευνας αγοράς για πώληση του μη αλλοιωμένου υλικού των εμπορευματοκιβωτίων». Είπε ακόμα ότι «από τα πυρομαχικά που έχει στο σπίτι του ένας κυνηγός μέχρι τους πυραύλους που διαθέτει η Ε.Φ, ακριβώς επειδή είναι πυρομαχικά, έχουν κάποιο κίνδυνο. Και τα ραδιενεργά ισότοπα που υπάρχουν στο Νοσοκομείο Λευκωσίας για ακτινοθεραπείες είναι επικίνδυνα πλην όμως είναι διαχειρίσιμα» είπε.

Ανέφερε επίσης ότι στη σύσκεψη της 7/2/2011 «είχε αποκρυσταλλωθεί η κατεύθυνση που θα ακολουθούσαμε σχετικά με τα εμπορευματοκιβώτια. Θα προχωρούσαμε με τις αναλύσεις και έρευνα αγοράς, θα καταστρεφόταν το αλλοιωμένο υλικό και θα πωλείτο το υπόλοιπο. Δεν είχε ληφθεί τελική απόφαση για το φορτίο και κανένας δεν υπέδειξε ότι υπήρχε πρόβλημα στο να γίνουν αναλύσεις στο υλικό».

Ερωτηθείς κατά πόσον ο Α/ΓΕΕΦ και ο αντισυνταγματάρχης Γιώργος Γεωργιάδης της ΔΥΠ/ΓΕΕΦ ήταν ειδήμονες, ο Μάρκος Κυπριανού απάντησε πως «ήταν στρατιωτικοί και οι πιο καλοί γνώστες του θέματος από τους παρευρισκομένους στη σύσκεψη. Ηταν η Ε.Φ. που είχε την ευθύνη φύλαξης του φορτίου και δεν τέθηκε θέμα επικινδυνότητας».

Είναι η θέση μου, είπε η κυρία Ευθυβούλου πως όταν ο Α/ΓΕΕΦ είχε θέσει θέμα επικινδυνότητας του φορτίου από την τοποθέτηση του στη Ναυτική Βάση, αναφερόταν στην ασφάλεια του προσωπικού της βάσης και όχι του φορτίου και πως ο ΥΠΑΜ, το ΓΕΕΦ και ο αντισυνταγματάρχης Νίκος Γεωργιάδης έθεσαν στη σύσκεψη θέμα σοβαρού κινδύνου, ο οποίος ελλόχευε λόγω της παρατεταμένης υπαίθριας στοίβαξης του φορτίου στη Ναυτική Βάση. «Διαφωνώ, τέθηκαν υποθετικοί κίνδυνοι» απάντησε ο κ. Κυπριανού.

Είναι η θέση μου, συνέχισε η Κ.Α. ότι γνωρίζατε για τους κινδύνους ακόμα και μιας έκρηξης του φορτίου αλλά αποφασίσατε να δώσετε οδηγίες για λήψη δειγμάτων και διεξαγωγή αναλύσεων, ενώ γνωρίζατε ότι ήταν μια χρονοβόρα διαδικασία. «Διαφωνώ, δεν είχα δικαίωμα να πάρω ή να δώσω οδηγίες. Οι αναλύσεις ήταν εισήγηση των στρατιωτικών και κανένας δεν διαφώνησε μ’ αυτό» είπε ο πρώην ΥΠΕΞ.

Σου υποβάλλω, είπε η κα. Ευθυβούλου, ότι για το θέμα της αλληλογραφίας μεταξύ ΥΠΑΜ και ΥΠΕΞ τους δύο τελευταίους μήνες του 2009, τόσο στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής όσο και στην Επιτροπή Πολυβίου ήθελες να αποσείσεις τις δικές σου ευθύνες, με τον κατηγορούμενο να απαντά πως «δεν είθισται ένας Υπουργός να συντάσσει επιστολές για υπηρεσιακούς».

Είναι η θέση μου, συνέχισε η Κ.Α. ότι στην Επιτροπή Αμυνας της Βουλής όταν συζητήθηκε το θέμα του φορτίου και αναφέρθηκες στη λήψη απόφασης για καταστροφή του, ήταν στην προσπάθεια σου να παραπλανήσεις τη Βουλή, να αποσείσεις από πάνω σου τις ευθύνες και να τα ρίξεις στους στρατιωτικούς. Ο πρώην ΥΠΕΞ απάντησε πως διαφωνεί και πως είχε απαντήσει στο συγκεκριμένο θέμα επανειλημμένως.

Συνεχίζοντας η εκπρόσωπος της Κ.Α. αναφέρθηκε στις θέσεις της ότι στην προσπάθεια του Μάρκου Κυπριανού να δείξει ότι ο μόνος που δεν φταίει στο συγκεκριμένο θέμα είναι οΥΠΕΞ, δηλαδή ο ίδιος, έχει αναφέρει ενώπιον του Δικαστηρίου θέματα τα οποία μετά από δική του παρέμβαση είχαν σταματήσει, ότι στη σύσκεψη της 7/2/2011 ο ΥΠΑΜ προσπαθούσε να τον πείσει για λήψη απόφασης επειδή οι κίνδυνοι ήταν τεράστιοι και ο ίδιος ο ΥΠΕΞ αποφάσισε για δειγματοληψία και διεξαγωγή αναλύσεων.

Είναι η θέση μου, συνέχισε η κα. Ευθυβούλου ότι το θέμα του φορτίου ήταν εξέχων πολιτικό θέμα για την Κυπριακή Δημοκρατία από το 2009 και δεν ήταν μόνο καθηκόντως που ο κατηγορούμενος εφάρμοζε αυτή τη πολιτική είτε μαζί με τον ΠτΔ είτε μόνος του, ότι η πολιτική που εφάρμοζε για το φορτίο ήταν άμεσα συνυφασμένη με τη θέση της Κύπρου έναντι της Συρίας, πως η παρατεταμένη υπαίθρια τοποθέτηση της πυρίτιδας στα 98 εμπορευματοκιβώτια, ήταν αποτέλεσμα της εξωτερικής πολιτικής που ο κατηγορούμενος ασκούσε ως ΥΠΕΞ παρά το γεγονός ότι γνώριζε για την επικινδυνότητα της κατάστασης και ότι παρέλειψε να λάβει μέτρα και να δώσει οδηγίες για λήψη μέτρων προς αποφυγή των τραγικών γεγονότων.

Στις θέσεις της Κ.Α. ο πρώην ΥΠΕΞ απαντούσε «διαφωνώ, έχω απαντήσει επανειλημμένα».

Keywords
Τυχαία Θέματα