Εορτασμός Κυπριακής προεδρίας στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης

21:52 27/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Παρουσία 1,000 ατόμων στους οποίους περιλαμβάνονταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Durão Barroso, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ηγέτες και Υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών και διπλωμάτες από σχεδόν 100 χώρες του κόσμου, γιορτάστηκε στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η 52η επέτειος της Κυπριακής ανεξαρτησίας.

Την εκδήλωση

– με θέμα «Κυπριακή Μουσική Φιλοξενία» – που τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, διοργανώθηκε από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, με τη βοήθεια της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη και περιλάμβανε επίσημο δείπνο και συναυλία με τον γνωστό Κύπριο πιανίστα Cyprien Katsaris, την Αρχιεπισκοπική Μητροπολιτική Χορωδία Νέων Νέας Υόρκης, τον βαθύφωνο Κωνσταντίνο Γιαννούδη και τον 14χρονο τενόρο Γιώργο Ιωάννου. Ο Κυπριανός Κατσαρής μάγεψε το ακροατήριο παίζοντας μοναδικά συνθέσεις μεγάλων ευρωπαίων μουσουργών, αλλά και δικές του, ενώ συνόδεψε στο πιάνο τη χορωδία και τους άλλους καλλιτεχνες.

Μεταξύ των παρευρεθέντων, ο Πρόεδρος της Σερβίας, ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κ.ά.

«Απόψε όλα τα τραγούδια μιλούσαν για την Κύπρο»,είπε ανεβαίνοντας στην σκηνή για να συγχαρεί προσωπικά τους συμμετέχοντες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά το τέλος της συναυλίας.

Τα τραγούδια που παρουσίασε η χορωδία – και οι συμμετέχοντες είχαν σε μετάφραση στο πρόγραμμα – ήταν σε στίχους Nesie Yasin, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, Ευαγόρα Καραγιώργη, Δημήτρη Λιπέρτη, Λεωνίδα Μαλένη, Θεοδόση Πιερίδη και Οδυσσέα Ελύτη.

Από την εκδήλωση απουσίαζαν οι πολιτικές δηλώσεις, κάτι που προέτρεψε χαριτολογώντας ο Βαν Ρομπάι προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και ο ίδιος επιβεβαίωσε λέγοντας ότι δεν θα κάνει αναφορά ούτε στην «τρόικα».

Το σύντομο πρόγραμμα άνοιξε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, ευχαριστώντας όλους που συμμετείχαν και τους καλλιτέχνες.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο είπε ότι όλοι εργάζονται χέρι-χέρι για την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας.

«Γνωρίζω ότι η Κύπρος έχει επενδύσει πολλά σε μία επιτυχημένη προεδρία του Συμβουλίου και κατ’ ακρίβεια συνεργάζονται πολύ ένθερμα για μία ισχυρή Ευρώπη».

Καταλήγοντας ευχήθηκε «κάθε επιτυχία στην Κύπρο και στην προσπάθεια για μια ισχυρότερη Ευρώπη, με την Κύπρο επιφανές μέλος της κοινότητάς μας».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι, ξεκίνησε αστειευόμενος με τον Πρόεδρο Χριστόφια.

«Δημήτρη, δεν θα μιλήσουμε απόψε για προβλήματα, όπως το Κυπριακό, τη δημοσιονομική εξυγίανση, τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, την Προεδρία κ.ά. Γι’ αυτά υπάρχουν άλλες ευκαιρίες».

Ο βαν Ρομπάι θυμήθηκε την πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο και το δώρο που του πρόσφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πορτοκάλια από το κτήμα του.

«Από τότε μου στέλνει κάσες με πο

Keywords
Τυχαία Θέματα