Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τροποποιητικούς κανονισμούς ΦΠΑ

20:12 27/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τους «Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2012» και «Οι περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικοί) (Τροποποιητικοί) (Αρ.2) Κανονισμοί του 2012» ενέκρινε ομόφωνα το απόγευμα η Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, η οποία μελέτησε τους πιο πάνω κανονισμούς σε δύο συνεδρίες της, στις 17 και 24 Σεπτεμβρίου 2012, σκοπός των πρώτων κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει του άρθρου 21 του

περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, είναι η τροποποίηση των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικών) Κανονισμών, ώστε στις περιπτώσεις αναπροσαρμογών στην αφαίρεση φόρων εισροών επί κεφαλαιουχικών στοιχείων να περιληφθούν στα κεφαλαιουχικά στοιχεία και τα κτίρια που κατασκευάζονται από υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο σε ακίνητη ιδιοκτησία που του ανήκει.

Σκοπός των δεύτερων κανονισμών, οι οποίοι εκδίδονται δυνάμει της παραγράφου 5 του Δέκατου Παραρτήματος του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, είναι η τροποποίηση των περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Γενικών) Κανονισμών, ώστε η χρονική περίοδος κατά την οποία υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο έχει υποχρέωση να τηρεί βιβλία και αρχεία για σκοπούς απόδοσης ΦΠΑ να μειωθεί από τα επτά στα έξι χρόνια.

Σε σχέση με τους πρώτους κανονισμούς, η τροποποίηση αυτή αίρει την υπό αναφορά παράλειψη και παράλληλα υιοθετούνται οι διατάξεις της ευρωπαϊκής Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβούλιου της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, σύμφωνα με τις οποίες τα κράτη μέλη λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο, ώστε να αποτρέπεται το ενδεχόμενο δημιουργίας αδικαιολόγητων πλεονεκτημάτων από τους διακανονισμούς αναφορικά με αγαθά επένδυσης.

Σε σχέση με τους δεύτερους κανονισμούς, η τροποποίηση στοχεύει στη μείωση του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων. Το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε δοκιμαστική βάση για χρονική περίοδο ενός έτους και στη λήξη της περιόδου αυτής το μέτρο αυτό θα επανεξεταστεί, με στόχο την περαιτέρω μείωση της προτεινόμενης περιόδου τήρησης βιβλίων και αρχείων στα πέντε χρόνια.

Από την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να μείωση κατά 22% του διοικητικού φόρτου των επιχειρήσεων που δημιουργεί η διαδικασία τήρησης των εν λόγω βιβλίων και αρχείων, η οποία σε πραγματικούς αριθμούς αναμένεται να ανέλθει σε 654.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα