Ενδείξεις σταθεροποίησης, αλλά σε χαμηλά επίπεδα, βλέπει η ΕΚΤ

18:22 7/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ενδείξεις σταθεροποίησης της ευρωζώνης το 2013, αλλά σε χαμηλά επίπεδα, βλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σύμφωνα με το Διοικητή της Μάριο Ντράγκι, ο οποίος σε διάσκεψη Τύπου στη Φρανκφούρτη ενημέρωσε για την απόφασή της ΕΚΤ να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Σε αρχική του δήλωση ο κ. Ντράγκι ανέφερε ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ

για την ευρωζώνη εκτιμούν ετήσιο πληθωρισμό μεταξύ 1,2% και 2,0% το 2013 και 0,6% και 2,05 το 2014. Σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2012 οι προβλέψεις για τη διακύμανση του πληθωρισμού παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, είπε.

Τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ανέφερε ο κ. Ντράγκι, συνεχίζουν να υποδεικνύουν ότι η οικονομική αδυναμία έχει συνεχίσει να επηρεάζει την ευρωζώνη στις αρχές του χρόνου, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχουν ευρείες ενδείξεις που επιβεβαιώνουν σταθεροποίηση σε μια σειρά από δείκτες, παρόλο που παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Όσον αφορά στη ρευστότητα των τραπεζών, οι τράπεζες έχουν ξεπληρώσει μέχρι τώρα €224,8 δισ. από το €1.018,7 δισ. που έλαβαν κατά τη διάρκεια δύο τριετών προγραμμάτων αναχρηματοδότησης το Δεκέμβριο του 2011 και το Μάρτιο του 2012.

Αυτό, όπως ανέφερε ο κ. Ντράγκι υποδηλοί ότι από τις διευκολύνσεις αναχρηματοδότησης της νομισματικής πολιτικής που άσκησε η ΕΚΤ της τάξης των €500 δισ. ανάμεσα στα μέσα Δεκεμβρίου 2011 και στις αρχές Μαρτίου 2012, περίπου €200 δισ. έχουν ξεπληρωθεί. Αυτές οι πληρωμές αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη που υπάρχει στις χρηματαγορές τους τελευταίους λίγους μήνες και την υποχώρηση του κατακερματισμού τους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η νομισματική πολιτική του οργανισμού θα συνεχίσει να είναι υποστηρικτική της ανάκαμψης της ευρωζώνης, τονίζοντας την ίδια ώρα πως είναι απαραίτητο οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης να ενισχυθούν μεσοπρόθεσμα μέσω δημοσιονομικών και διαρθρωτικών αλλαγών.

Όσον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές, ανέφερε, οι προβλέψεις της Κομισιόν για το χειμώνα του 2013 αντικατοπτρίζουν πρόοδο στη μείωση των δημοσιονομικών ανισορροπιών στην ευρωζώνη.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της ζώνης αναμένεται να υποχωρήσει από 4,2% του ΑΕΠ το 2011 στο 3,5% του ΑΕΠ το 2012 και να μειωθεί περαιτέρω στο 2,8% του ΑΕΠ φέτος, είπε.

Οι κυβερνήσεις πρέπει να χτίσουν πάνω σ’ αυτή την πρόοδο με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ανέφερε.

Ειδική μνεία έκανε ο κ. Ντράγκι στην ανάγκη αντιμετώπισης της μακρόχρονης ανεργίας των νέων. Χρειάζεται, είπε, να γίνουν πιο πολλές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες εργοδότησης μέσω της ενίσχυσης ενός δυναμικού, ευέλικτου και ανταγωνιστικού οικονομικού περιβάλλοντος.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι η ανεργία στους νέους «είναι μεγάλη τραγωδία». Πρέπει να αναρωτηθούμε για ποιό λόγο η ανεργία δεν είναι ομοιόμορφα ψηλή, αλλά επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους, είπε, προσθέτοντας ότι η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα έχει να κάνει με τις εθνικές νομοθεσίες, και στο τί αυτές προβλέπουν για το θέμα της εργοδότησης των νέων. Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορεί να κάνει η ΕΚΤ γι’ αυτό, πρόσθεσε.

Ο κ. Ντράγκι κλήθηκε να σχολιάσει και το θέμα της Ιταλίας. Η Ιταλία όπως και όλες οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να χτίσει πάνω στη σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση την οποία έχει ήδη καταφέρει να οικοδομήσει, ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα