Για ευρωπαϊκή ενότητα και αλληλεγγύη σε ΑΟΖ και μετανάστευση μίλησε ο Σαμαράς ενώπιον μελών του ΕΛΚ

18:05 7/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την αναγκαιότητα μεγαλύτερης εσωτερικής αλληλεγγύης, περισσότερης ενότητας ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ σε σειρά ζητημάτων επεσήμανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια συνομιλίας του με τους επικεφαλής των Ευρωομάδων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συνεδριάζουν στην Αθήνα.

Ο κ. Σαμαράς

ανέφερε, ως παράδειγμα, ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τουρκία, κατά την οποία συνάντησε τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τέθηκαν ζητήματα που ο ίδιος απάντησε εκ μέρους της Ελλάδας και όχι της Ευρώπης και ανάλογα τον αντιμετώπισε και ο κ. Ερντογάν. Αυτό, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, δημιουργεί πρόβλημα, πόσο μάλλον αν το θέμα που συζητάται είναι η Κύπρος ή τα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Προχώρησε περαιτέρω υπογραμμίζοντας ότι όσον αφορά στο θέμα των ΑΟΖ, το ελληνικό ή το κυπριακό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο είναι «ευρωπαϊκό» φυσικό αέριο και «ευρωπαϊκό» πετρέλαιο. Υπό την έννοια αυτή και με δεδομένο το πρόβλημα έλλειψης ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, ο κ. Σαμαράς αναρωτήθηκε πότε η Ευρώπη θα μιλήσει για τις ΑΟΖ, για μια κοινή πολιτική, πανευρωπαϊκή επί του θέματος; «Γιατί θα πρέπει να είναι πρόβλημα μόνο για μένα, για τη χώρα μου;», διερωτήθηκε για να πει ότι υπάρχουν τομείς κοινής εξωτερικής πολιτικής, στους οποίους αν διαμορφωθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή θέση, θα ενισχυθεί πολύ και η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και η θετική ενέργεια και ακτινοβολία του συνόλου της Ευρώπης.

Ως ένα ακόμη παράδειγμα ανέφερε τα κύματα μετανάστευσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, λόγω της κατάστασης που επικρατεί σε γειτονικές χώρες. Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι έχουν «στεγανοποιηθεί» πια τα σύνορα με την Τουρκία, όμως μετανάστες φτάνουν στην Ελλάδα δια θαλάσσης και παρά το ότι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα δεν μπορούν οι ελληνικές αρχές να μην κάνουν το ανθρώπινο καθήκον τους και να τους αφήσουν στο έλεος της θάλασσας.

«Χρειαζόμαστε, λοιπόν, περισσότερα κονδύλια, χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να ελέγξουμε την κατάσταση, γιατί αυτό συμβαίνει στη χειρότερη στιγμή της οικονομικής μας κρίσης. Βρισκόμαστε στα σύνορα της Ευρώπης, κοντά σε μια εξωτερική κρίση και μάλιστα τις συνέπειες αυτής της εξωτερικής κρίσης τις βιώνουμε και εμείς. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, τη βοήθεια της Ευρώπης», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

-

Keywords
Τυχαία Θέματα