Δικαίωμα αποστολής εντύπων μέσω ταχυδρομείου ενόψει εκλογών

13:22 8/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Τέθηκε σε ισχύ από τις 11 Ιουλίου του 2012, με τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας ο Νόμος 105(Ι)/2001, που τροποποιεί τον περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμο, σύμφωνα με τον οποίο από τούδε και στο εξής τα πολιτικά κόμματα, οι εκλογικοί συνδυασμοί και οι εκάστοτε υποψήφιοι, για σκοπούς πολιτικής επικοινωνίας μπορούν να αποστέλλουν έντυπο υλικό μέσω Ταχυδρομείου, για την προώθηση των θέσεων ή της υποψηφιότητάς τους.

Σύμφωνα με την επιστολή, που παραδόθηκε σήμερα σε

όλα τα πολιτικά κόμματα, καθώς και στο εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Γιώργου Λιλλήκα, αναφέρεται πως οι νέες τροποποιήσεις είχαν ως στόχο την πλήρη εναρμόνιση της νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 95/46/ΕΚ, ύστερα από σχόλια που λήφθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Δομημένου Διαλόγου.

Όπως αναφέρει η επιστολή, «οι νέες τροποποιήσεις στοχεύουν στην κάλυψη κενών και τη διόρθωση ασαφειών που διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν στους εν λόγω Νόμους, καθώς επίσης και τη χορήγηση πρόσθετων εξουσιών στον Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τη διενέργεια ελέγχων ή εξέτασης παραπόνων, καταγγελιών ή αιτήσεων, με απώτερο σκοπό να καταστεί λειτουργικότερη η εφαρμογή της νομοθεσίας».

Σύμφωνα με την επιστολή που αποστάληκε «μερικές από τις βασικές νέες διατάξεις της νέας νομοθεσίας είναι ότι το άρθρο 15Α με βάση το οποίο τα πολιτικά κόμματα, οι εκλογικοί συνδυασμοί και οι εκάστοτε υποψήφιοι, για σκοπούς πολιτικής επικοινωνίας μπορούν να αποστέλλουν έντυπο υλικό μέσω Ταχυδρομείου, για την προώθηση των θέσεων ή της υποψηφιότητάς τους».

«Για το σκοπό αυτό», γράφει η επιστολή, «νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούν τα ονόματα και τις διευθύνσεις των προσώπων που είναι καταχωρημένα στον τηλεφωνικό ή τον εκλογικό κατάλογο».

Ωστόσο, σημειώνει πως «θα πρέπει να συμβουλεύονται πριν από τέτοια ενέργεια το μητρώο, που θα τηρεί στο Γραφείο του ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, στο οποίο θα καταχωρούνται τα ονόματα και οι διευθύνσεις των προσώπων που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν έντυπο υλικό από κανένα πολιτικό κόμμα, εκλογικό συνδυασμό ή υποψήφιο».

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εγγραφής στο μητρώο, το Γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε έντυπες αιτήσεις εγγραφής προσώπων στο μητρώο, που δεν επιθυμούν να λαμβάνουν προωθητικό υλικό, στο πλαίσιο πολιτικής επικοινωνίας από πολιτικά κόμματα και εκάστοτε υποψηφίους.

Το σχετικό έντυπο θα διατίθεται στους πολίτες από το Γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την ιστοσελίδα του Γραφείου και από τα κατά τόπους Κέντρα Εξυπηρέτησης του πολίτη.

]]>
Keywords
Τυχαία Θέματα