Πρόεδρος ΠΟΑ :Θα υπάρξει έλλειψη φρέσκου γάλακτος

13:12 8/8/2012 - Πηγή: OnlyCY
Τη βεβαιότητα ότι θα παρατηρηθεί πρόβλημα επάρκειας παστερειωμένου γάλακτος τις επόμενες ημέρες στην αγορά, μετά και το νέο αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε η σημερινή συνάντηση της Παγκύπριας Οργάνωσης Αγελαδοτρόφων(ΠΟΑ) με την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Σάββας Ευαγγέλου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ευαγγέλου επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για το πρόβλημα που δημιουργείται στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και στο διάταγμα που εξέδωσε με το οποίο υποχρεώνει την Οργάνωση Αγελαδοτρόφων να

διαθέτει 65 τόνους γάλακτος ημερησίως στις γαλακτοβιομηχανίες Πίττας, οι οποίες επαναλειτουργούν, μετά την αναστολή των εργασιών τους το Δεκέμβριο του 2011.

Ο κ. Ευαγγέλου κατηγόρησε την Επιτροπή ότι για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι η εφαρμογή του διατάγματος και όχι για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος έλλειψης φρέσκου γάλακτος στην αγορά, σημειώνοντας ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, η Επιτροπή ήθελε να βεβαιωθεί ότι η Οργάνωση Αγελαδοτρόφων εφαρμόζει κανονικά το διάταγμα.

«Το διάταγμα είμαστε αναγκασμένοι να το εκτελέσουμε», είπε, προσθέτοντας ότι η μη εκτέλεση του διατάγματος αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή προσπάθησε με κάθε τρόπο να πείσει την Οργάνωση ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πρόβλημα με την επάρκεια παστερειωμένου γάλακτος, εκφράζοντας, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι «έλλειψη φρέσκου γάλακτος θα υπάρξει».

Όπως είπε, κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο από τη στιγμή που η μείωση διαθέσιμου γάλακτος στην αγορά ανέρχεται στο 25%, προσθέτοντας ότι μετά την αναγκαστική εφαρμογή του διατάγματος, οι ποσότητες νωπού γάλακτος που παράγονται δεν επαρκούν και για τις υπόλοιπες γαλακτοβιομηχανίες που λειτουργούν στη Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι αντί η Επιτροπή να ενδιαφερθεί για το πώς θα καλυφθούν οι ανάγκες και των υπόλοιπων γαλακτοβιομηχανιών σε νωπό γάλα προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την έλλειψη φρέσκου γάλακτος στην αγορά, εντούτοις απλά ήθελε να βεβαιωθεί ότι το διάταγμα εκτελείται.

«Το διάταγμα εκτελείται. Εμείς δεν φέρουμε καμία ευθύνη και απολογούμαστε στον κόσμο σε περίπτωση που υπάρξει έλλειψη παστερειωμένου γάλακτος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ευαγγέλου είπε ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού τους παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η παραγωγή γάλακτος σημείωσε αύξηση κατά 2% σε σύγκριση με πέρσι, διευκρινίζοντας ο ίδιος ότι αυτή η αύξηση αφορά το φετινό Ιούλιο και όχι τον Αύγουστο, οπότε τέθηκε σε ισχύει το διάταγμα.

Όπως είπε, η παραγωγή γάλακτος τον Αύγουστο παρουσιάζει μείωση κατά 20 τόνους ημερησίως.

«Δεν μπορεί μια γαλακτοβιομηχανία, η οποία σου χρωστά 8 εκατομμύρια ευρώ, να απευθύνεται προς την Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού και να σε αναγκάζει με διάταγμα να συνεχίσεις να την προμηθεύεις με γάλα», είπε και χαρακτήρισε την έκδοση του διατάγματος ως «λανθασμένη ενέργεια» από πλευράς της Επιτροπής.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχει οριστεί νέα συνάντηση, απάντησε αρνητικά.

Σημειώνεται ότι ο ΠΟΑ κατήγγειλε την απόφαση της Επιτροπής

Keywords
Τυχαία Θέματα