Δεν έχουμε πολυτέλεια να διοργανώσουμε μια μέτρια Προεδρία

14:52 22/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

“Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αποτύχουμε ή να κάνουμε μια μέτρια Προεδρία”, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες του Υπουργείου του ενόψει της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Συλικιώτης αποτύπωσε το δύσκολο έργο που αναμένει τόσο τον ίδιο όσο και τους λειτουργούς του Υπουργείου του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “το βέβαιο είναι ότι το επόμενο εξάμηνο θα δοκιμαστούν οι αντοχές μας”.

“Οπως, όμως, είναι επίσης βέβαιο ότι είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε σε

αυτή την πρόκληση και να ολοκληρώσουμε την εξάμηνη θητεία μας στο τιμόνι της ΕΕ με επιτυχία”, τόνισε.

Από τα θέματα που θα έχει να διαχειριστεί το επόμενο εξάμηνο, ο κ. Συλικιώτης ξεχώρισε το θέμα της ασφάλειας της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ και την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τα θέματα της Ανταγωνιστικότητας και την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), οι οποίες, όπως είπε, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της ΕΕ, καθώς και την προώθηση της σύναψης εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες, καθώς, επεσήμανε, η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης πρέπει να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οπως είπε, στο επόμενο εξάμηνο ο ίδιος θα προεδρεύει σε τρία Συμβούλια Υπουργών. Πρόκειται για το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το Συμβούλιο Υπουργών Ανταγωνιστικότητας και το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου.

Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, οι προτεραιότητες του Υπουργείου Εμπορίου στα θέματα ενέργειας αφορούν την περαιτέρω υλοποίηση των τριών πυλώνων της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ, δηλαδή την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, την ανταγωνιστικότητα και την αειφόρο ανάπτυξη, πυλώνες οι οποίες, όπως επεσήμανε, έχουν άμεση σχέση με τον στόχο της μετατροπής της Κύπρου ως σημαντικό περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

Ερωτηθείς αν κατά την Προεδρία θα προωθηθεί αυτό που ίδιος έχει επανειλημμένα δηλώσει η μετεξέλιξη της Κύπρου ως ενεργειακού κέντρου, ο κ. Συλικιώτης αφού είπε πως το σημαντικό είναι να μην τίθενται από την Προεδρία θέματα που αφορούν την ίδια, από τις συζητήσεις που είχε προκύπτει ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως τον Επίτροπο Βιομηχανίας και Επιχειρηματικότητας και εκ των Αντιπροέδρων της Κομισιόν Αντόνιο Ταγιάνι έδειξαν ενδιαφέρον ότι από την περιοχή μπορεί να γίνει ένας τρίτος ενεργειακός διάδρομος για τροφοδοσία της Ευρώπης, για ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και νομίζω ότι αυτό είναι το σημαντικό.

Ο κ. Συλικιώτης υπενθύμισε ότι η Κύπρος έχει καταθέσει προτάσεις στα πλαίσια της χρηματοδότησης των ενεργειακών υποδομών για έργα που έχουν να κάνουν με τη σύνδεση της περιοχής με την ΕΕ, οι οποίες θα τύχουν επεξεργασίας από την Κύπρο σε συνεργασία με το Ισραήλ και την Ελλάδα, υποδεικνύοντας ότι για να χρηματοδοτηθεί ένα τέτοιο έργο πρέπει να γίνεται σε συνεργασία μεταξύ δύο κρατών-μελών και ενός τρίτο κράτος.

Αναφορικά με τις περαιτέρω προτεραιότητες για τον τομέα τ

Keywords
Τυχαία Θέματα