Αυξεντίου: «Έσπασαν τη σπονδυλική στήλη της Κυπριακής οικονομίας»

17:18 2/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Την έλευση στην Κύπρο ξένων τραπεζών υποστηρίζει ο εμπειρότατος στα οικονομικά πράγματα της Κύπρου, Αυξέντης Αυξεντίου. «Αυτό θα είναι και ένα μήνυμα στο εξωτερικό», τονίζει σε αποκλειστική τηλεοπτική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο κ. Αυξεντίου το 1974 ήταν γενικός διευθυντής του

Κυπριακού Υπουργείου Οικονομικών, από το 1979 μέχρι το 1982 διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών και από το 1982 μέχρι το 2002 διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας.

Επίσης, συστήνει σε Κυπρίους, που σκέφτονται να δημιουργήσουν νέα τράπεζα να δώσουν ένα μεγάλο ποσοστό σε ξένη τράπεζα.

«Η ζημιά, που έπαθε ο τόπος από το Eurogroup, το οποίο συμπεριφέρθηκε αδικαιολόγητα, είναι μεγάλη, μας κατέστρεψε την σπονδυλική στήλη της οικονομίας μας», τονίζει.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο ο κ. Αυξεντίου υποδεικνύει ότι, αν αρχίσει εκμετάλλευση του και δεν θα έχει λυθεί το Κυπριακό, «θα πρέπει να βρούμε κάποια φόρμουλα με την Ευρώπη, ώστε το 18% , που είναι το ποσοστό των τουρκοκυπρίων να κατατίθεται σε ένα ιδιαίτερο λογαριασμό και το ποσό να τους δοθεί, όταν υπάρξει λύση.

Χωρίς λύση Κυπριακού και εγγυήσεις για την βιώσιμότητα της δεν μπορεί, τονίζει, να γίνει λόγος για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη με αγωγό μέσω Τουρκίας.

Ο κ. Αυξεντίου εξηγεί ότι με βάση τα αριθμητικά δεδομένα η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο ήταν το 1974. Όμως το 1974, σημειώνει, το κράτος δημοσιονομικά ήταν πολύ ισχυρό, είχε πλεονάσματα και δόθηκε χρήμα στην οικονομία. Επίσης, το 1974 υπήρχε κοινωνική συνοχή, η οποία προς το παρόν δεν υπάρχει, παρατηρεί.

Σήμερα, επισημαίνει, δημοσιονομικά είμαστε πολύ αδύνατοι, γι’ αυτό και οι τράπεζες επάθαν μεγάλο κακό.

«Θα πάρουμε τα 10 δισεκ. από τους δανειστές, αλλά θα χρειαστούμε και άλλα κεφάλαια, τα οποία μπορεί να έλθουν από το εξωτερικό, αν δώσουμε τα κατάλληλα κίνητρα. Δεν μιλώ μόνο για διακρατικό δανεισμό, μιλώ και για ιδιωτικές επενδύσεις. Υπάρχουν έργα του δημοσίου, που προσφέρονται για το σκοπό αυτό με την μέθοδο του ΒΟΤ», αναφέρει ο κ. Αυξεντίου.

Για την Λαϊκή Τράπεζα υποστηρίζει ότι η ζημιά άρχισε από την εποχή του κ. Α.

Βγενόπουλου.

Ο κ. Αυξεντίου δηλώνει με βεβαιότητα ότι θα είναι «η πλήρης καταστροφή η αποχώρηση το ευρώ» και συστήνει ότι «πρέπει να τηρήσουμε με αξιοπιστία, αυτά που θα συμφωνηθούν».

Τέλος, στο ερώτημα, πότε θα βγει η Κύπρος από την ύφεση, ο κ. Αυξεντίου απάντησε: Στα οικονομικά είναι δύσκολες οι προβλέψεις. Ίσως σε δυο χρόνια μπορεί να βγούμε από τον βυθό».

Keywords
Τυχαία Θέματα