Προτάσεις στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου

17:11 2/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προτάσεις για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων συζήτησε σήμερα η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ δημιούργησαν χίλια μύρια προβλήματα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Η Επιτροπή Εμπορίου θα σταθεί αλληλέγγυος και θα βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση για τις οικονομικές επιπτώσεις από τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ.

Είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι ο ξενοδοχειακός

τομέας, είναι και πολλοί άλλοι παρεμφερείς τομείς της οικονομίας που αυτή την στιγμή στενάζουν κάτω από τα μέτρα και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Γιούρογκρουπ», είπε.

Πιστεύω ότι και αυτό, σημείωσε, πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους και ιδιαίτερα από την τρόικα ότι αν δεν κατορθώσουμε αυτή την κρίσιμη ώρα να δώσουμε ρευστότητα να διασώσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μπορέσουν να επανεκκινήσουν οι ίδιες για να μπορέσει να επανεκκινήσει και η οικονομία. Τότε, συνέχισε, πραγματικά θα εισέλθουμε σε ένα φαύλο κύκλο που θα είναι αδύνατο να εξέλθουμε με τεράστιες συνέπειες, με κλείσιμο των μικρομεσαίων, με ανεργία, ύφεση, πτώση του βιοτικού επιπέδου και ουσιαστικά αντί να επιτύχουμε το θεμιτό αποτέλεσμα την έξοδο από την κρίση θα βυθιστούμε βαθύτατα στην κρίση.

«Ετσι γι αυτό μέτρα, ενέργειες και αποφάσεις που η πολιτεία οφείλει να λάβει εδώ και τώρα θα την στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις και θα επιμείνουμε γιατί σώζοντας την μικρομεσαία επιχείρηση, σώζοντας τον τουρισμό, σώζοντας όσους εναπομείναντες τομείς της οικονομίας σώζουμε ολόκληρη την οικονομία μας», πρόσθεσε.

«Εδώ υπάρχει ομόθυμο πνεύμα συναντίληψης στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης από ολόκληρη την Επιτροπή. Θα είμαστε σε διαρκή συνεδρίαση και θα αντιμετωπίζουμε το κάθε πρόβλημα, την κάθε πολιτική, την κάθε απόφαση με πολλή περίσκεψη με ένα και μοναδικό στόχο – να στηρίξουμε την επιχείρηση, να στηρίξουμε τον τόπο μας και να απαλύνουμε τις συνέπειες που προήλθαν και είναι τεράστιες τόσο σε καταθέτες, επιχειρήσεις, σε εργαζόμενους εξαιτίας των σκληρών αδυσώπητων αποφάσεων του Γιούρογκρουπ», συμπλήρωσε.

Είπε τέλος ότι στην επόμενη συνεδρία θα κληθεί και ο Γενικός Εισαγγελέας για να γνωματεύσει επί τούτου και θα προωθηθούν συγκεκριμένες προτάσεις είτε για μείωση των ενοικίων ή άλλες που θα απαμβλύνουν το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργείται εξαιτίας αυτής της πρωτόγνωρης, οικονομικής βαθιάς κρίσης που διέρχεται ο τόπος μας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΒΕΚ Στέφανος Κουρσάρης είπε πως ενώπιον της Επιτροπής έχει κατατεθεί υπόμνημα με τέσσερις εισηγήσεις-προτάσεις αναφορικά με τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Στο επίκεντρο των προτάσεων μας, σημείωσε, είναι η μείωση των ενοικίων με νομοθετική ρύθμιση κατά 50%. «Πιστεύουμε ότι η ευαισθησία της Επιτροπής που επιδείχθηκε και στο παρελθόν τώρα θα μετατραπεί σε έμπρακτες ενέργειες. Υπάρχει ήδη πρόταση από ένα κοινοβουλευτικό κόμμα το ΑΚΕΛ για νομοθετική ρύθμιση κατά 25% μείωση των ενοικίων και παγοποίηση για ένα χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

«Καλούμε και απαιτούμε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα στο σύνολο τους να εξετάσουν με την δέουσα προσοχή και μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που θα ξανασυνέλθει η Επιτροπή ευχόμαστε να ρυθμιστεί νομικά αυτό το ζήτημα που αναμένουν οι χιλιάδες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα είναι φιλί ζωής, ένεση για να κρατήσουμε την ραχοκοκαλιά της οικονομίας ζωντανή», πρόσθεσε ο κ. Κουρσάρης.

Οι άλλες προτάσεις, ανέφερε, αφορούν την επιμήκυνση των δανείων με μια περίοδο χάριτος ούτως ώστε να μειωθεί η σχετική δόση, την μείωση γενικά των επιτοκίων και την υλοποίηση του εγγυοδοτικού φορέα για παροχή ρευστότητας.

Θα πρέπει η Κεντρική Τράπεζα, σημείωσε, να πάρει και να δώσει τέτοιες ρυθμίσεις ούτως ώστε να μπορέσει να διευκολυνθεί το εμπόριο και οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι «ακούσαμε την κραυγή αγωνίας των εκπροσώπων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν, όσες δηλαδή έχουν κρατηθεί με νύχια και με δόντια τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, οι οποίες μετά την καταστροφική συμφωνία Κυβέρνησης και τρόικας για το κούρεμα των καταθέσεων και με τα απαγορευτικά μέτρα που εφαρμόστηκαν αμέσως μετά από το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας οδηγούνται στην καταστροφή».

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανέφερε, κλείνουν η μια μετά την άλλη τις τελευταίες ημέρες με σοβαρότατες συνέπειες στην οικονομία και αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την ανεργία.

«Ως Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ αφουγκραζόμενοι την φωνή αγωνίας των καταστηματαρχών έχουμε ετοιμάσει πρόταση νόμου την οποία θα καταθέσουμε την επόμενη Πέμπτη στην Βουλή για μείωση των ενοικίων στα καταστήματα κατά 25% για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να μείνουν στην ζωή», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι «ως ΔΗΚΟ τοποθετούμαστε και λέμε ότι θα είμαστε υπέρ της προσπάθειας για μείωση των επιτοκίων, αυτό είτε με νομοθετική ρύθμιση αν και εφόσον μπορεί να γίνει. Είτε με συγκεκριμένες πιέσεις προς τις τράπεζες και το Συνεργατικό Κίνημα ώστε να πετύχουμε αυτή την περιβόητη μείωση των επιτοκίων με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις κι όχι μόνο να το πετύχουμε».

Ηδη, σημείωσε, ο εκπρόσωπος του Συνεργατισμού στην Επιτροπή έχει δηλώσει ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες θα προβεί από μόνο του στην μείωση των επιτοκίων.

Συμφωνούμε, συνέχισε, και με την μείωση των ενοικίων για επαγγελματική στέγη.

«Οσον αφορά την επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων ήδη γίνεται. Θα αναμένουμε να δούμε αν αυτή η πρακτική έχει αποτελέσματα. Για τον εγγυοδοτικό μηχανισμό θα κληθεί ο Υπουργός Εμπορίου και ο Υπουργός Οικονομικών για να έχουμε την τελική έκβαση αυτού του θέματος ώστε να γίνει», συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε πως «μετά από την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου της τρόικας, της κατά βαράθρωσης και της διάλυσης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος ως Πολιτεία προσπαθούμε αυτή την στιγμή να δούμε κατά πόσο ο διασωλημένος ασθενής, δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να επανέλθουν στην ζωή με κάποια μερικά μέτρα».

Συμφωνούμε, είπε, με τα όσα έχουν καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής οι άμεσα επηρεαζόμενοι όπως η μείωση του ενοικίων, η επιμήκυνση των υφιστάμενων δανείων, η μείωση των επιτοκίων κι εδώ να χαιρετίσουμε την ήδη εξαγγελθείσα απόφαση του Συνεργατισμού να μειώσει τα επιτόκια και τα καταθετικά, όπως και τα δανειστικά.

Θα πρέπει να προχωρήσουμε, συνέχισε, και στην άμεση προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης. Ως ΕΔΕΚ, σημείωσε, έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου εδώ και μερικούς μήνες ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ερευνας και Καινοτομίας είπε ότι «προσκληθήκαμε στην Επιτροπή Εμπορίου για να συζητήσουμε ένα θέμα που θεωρούμε πάρα πολύ σοβαρό, που έχει να κάμει με την εξαίρεση από την διαδικασία του κουρέματος των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα οποία έχουν καταλήξει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει πάρει μια απόφαση, έχει εξαιρέσει από το κούρεμα, από τις δύο τράπεζες τα κονδύλια που αφορούν στην υλοποίηση ευρωπαϊκών αναπτυξιακών προγραμμάτων, μόνο για τα πανεπιστήμια, τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι τις επιχειρήσεις αφήνοντας εκτεθειμένες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Μικρών Επιχειρήσεων (ΠΑΣΥΜΕ) Μιχάλης Χριστοφή αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης της πρώτης κατοικίας ώστε καμία οικογένεια και κανένα παιδί να μην βρεθεί στον δρόμο, χωρίς στέγη εξαιτίας των τραπεζών, όπως είπε.

Ανέφερε ότι ο ΠΑΣΥΜΕ ζητεί επίσης κάθετη μείωση των επιτοκίων και επιμήκυνση δανείων και μείωση στα ενοίκια.

«Αν εντός μερικών εβδομάδων δεν προχωρήσουν με ψήφιση ενός νομοσχεδίου στο οποίο να προστατεύει την πρώτη κατοικία και να διασφαλίζουμε έτσι ότι όλοι και κάθε κυπριακή οικογένεια και το κάθε παιδί θα έχει το δικό του σπίτι, τότε είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα