30 χιλιάδες ανασφάλιστα οχήματα στους κυπριακούς δρόμους!

13:22 14/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Στοιχεία που αφορούν τα ανασφάλιστα οχήματα στην Κύπρο δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από το REACTION Youth for the Prevention, βάσει των οποίων εκτιμάται ότι 30 χιλιάδες οχήματα κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στους δρόμους, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Εάν ληφθεί υπόψη ότι το 2012 υπήρχαν περίπου 772 χιλιάδες εγγεγραμμένα οχήματα αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 στα 25 οχήματα στους κυπριακούς

δρόμους κυκλοφορεί ανασφάλιστο, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος του REACTION Youth for the Prevention, Μάριος Σ. Σταύρου, είπε πως «η οδήγηση ανασφάλιστων οχημάτων παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και σίγουρα αποτελεί ένα φαινόμενο που επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα οδικής ασφάλειας της χώρας μας», προσθέτοντας πως «η οικονομική κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα και η ανθρώπινη ανευθυνότητα αποτελούν τους παράγοντες αύξησης του φαινόμενου».

Ωστόσο, ανέφερε πως «η εμπλοκή όμως ενός ανασφάλιστου οχήματος σε μια οδική σύγκρουση έχει τεράστιες συνέπειες για τα εμπλεκόμενα άτομα», για να προσθέσει πως «η ανάγκη σωστής ενημέρωσης του κοινού και ιδιαίτερα των νέων κρίνεται ως επιτακτική και άμεση».

Όπως ανέφερε ο κ. Σταύρου στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος Οδικής Ασφάλειας «Ερμής» του μη κερδοσκοπικού οργανισμού REACTION Youth for the Prevention, ξεκινά σήμερα μια εμπεριστατωμένη παγκύπρια ενημερωτική εκστρατεία για την σωστή και επιστημονική ενημέρωση του κοινού όσον αφορά τις συνέπειες οδήγησης ενός ανασφάλιστου οχήματος.

Η εκστρατεία ολοκληρώνεται στις 31 Αυγούστου 2014 και θα καλύψει όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Θα αφορά οδηγούς οχημάτων (Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αλλοδαπούς) που κινούνται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε συγκεκριμένους χώρους στις πόλεις και στους αυτοκινητοδρόμους θα διεξάγεται ενημέρωση του κοινού με την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Συνεχίζοντας ο κ. Σταύρου είπε «υπάρχει μια αυξητική τάση στις οδικές συγκρούσεις με εμπλεκόμενα ανασφάλιστα οχήματα με αποκορύφωμα το 2012 να έχουμε 806 οδικές συγκρούσεις με ανασφάλιστα οχήματα», σημειώνοντας πως «η ηλικιακή ομάδα κάτω των 25 ετών αποτελεί την ομάδα υψηλού κινδύνου μιας και κατέχει το 32.1% στην πρόκληση οδικών συγκρούσεων με ανασφάλιστο όχημα».

«Ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 41-50 ετών με 17.7%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Λεμεσός την περίοδο 2008-2014 βρίσκεται στην κορυφή της κατανομής οδικών συγκρούσεων ανά επαρχία με εμπλοκή ανασφάλιστου οχήματος με 39.1% και ακολουθεί η Λευκωσία με 38.5%», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, προσθέτει ο κ. Σταύρου, απαγορεύεται σε οποιοδήποτε άτομο να οδηγεί μηχανοκίνητο όχημα χωρίς να υπάρχει σε ισχύ η κατάλληλη ασφαλιστική κάλυψη και συμπληρώνει πως στην περίπτωση καταδίκης από το Δικαστήριο, ο ανασφάλιστος οδηγός βρίσκεται αντιμέτωπος με πρόστιμο, στέρηση της άδειας οδηγού και ενδεχομένως φυλάκιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα