Πρόεδρος της ΣΚΤ: “Δεν κάνουμε επιχείρηση… σκούπα στο Συνεργατισμό”

13:03 14/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Δεν κάνουμε επιχείρηση σκούπας στο Συνεργατισμό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλας Χατζηγιάννης, με αφορμή τις πληροφορίες για παύση πέντε Γενικών Γραμματέων Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, ο κ. Χατζηγιάννης

απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό προσώπων που έχουν παυθεί ή εναντίον των οποίων υπήρξαν διοικητικές κυρώσεις.

“Είχαμε κάποιες περιπτώσεις που έχουν προχωρήσει σε διοικητικές αποφάσεις, που συμπεριλαμβάνουν και παύσεις. Πρόκειται για υποθέσεις που ήταν γνωστές εδώ και καιρό και υπήρχε έλεγχος”, είπε και πρόσθεσε: “Η γραμμή μας καθαρή, μηδενική ανοχή, θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τις λίγες γνωστές περιπτώσεις”.

Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε όμως ότι δεν θα θυματοποιηθεί ο συνεργατισμός, ο οποίος διαθέτει ικανά στελέχη που θα βοηθήσουν το θεσμό να πάει μπροστά.

“Δεν έχουμε κάνει επιχείρηση σκούπα ή επιχείρηση κάθαρσης. Είναι η συνήθης διαχείριση και διοίκηση που κάνουμε, είναι μέρος του τρόπου που θα διοικούμε τον οργανισμό. Και υπάρχουν σπουδαία στελέχη στο Συνεργατισμό”, είπε.

4 δις στη Μονάδα Διαχείρισης ΜΕΔ

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι η ΣΚΤ βρίσκεται στο φάση στελέχωσης της Μονάδας Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων. Πέραν των επικεφαλής της Μονάδας και της μονάδας αναδιαρθρώσεων, η μονάδα θα έχει άλλες τρεις υπομονάδες: Νομικής υποστήριξης, Διαχείρισης Ακινήτων και Ανάκτησης Χρεών, ενώ θα χρειαστεί συνολικό προσωπικό 150 ατόμων, εκ των οποίων τα 140 θα προέλθουν από το υφιστάμενο προσωπικό.

Όπως είπε, ο σχεδιασμός είναι όπως αρχικά μεταφερθούν δάνεια με υπόλοιπο €200.000 που παρουσιάζουν καθυστέρηση 180 ημερών. Πρόκειται για περίπου €4 δισεκατομμύρια, που ως ποσοστό ανέρχεται στο 30% του δανειακού χαρτοφυλακίου. Τα δάνεια αυτά θα παραμείνουν στα βιβλία των ΣΠΕ, αλλά η διαχείρισή τους θα γίνεται σε κεντρικό επίπεδο. Παράλληλα, τα ΜΕΔ με υπόλοιπο κάτω των €200.000 θα τύχουν χειρισμού σε επίπεδο ΣΠΕ.

“Παλεύουμε με το χρόνο”, είπε ο κ. Χατζηγιάννης, προσθέτοντας πως ήδη πελάτες του Συνεργατισμού ζητούν από μόνοι τους αναδιαρθρώσεις.

Η ανάκτηση δανείων και οι αναδιαρθρώσεις θεωρούνται κρίσιμα ζητήματα διότι εν πολλοίς θα κρίνουν και την πορεία παραχώρησης νέων δανείων.

“Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε το χαρτοφυλάκιο μας, αλλά τα δάνεια που δίνουμε θα πρέπει να προέλθουν από αποπληρωμές παλαιών δανείων”, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης.

Εξάλλου, την περασμένη Δευτέρα δόθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας το ομόλογο ύψους €1,5 δις για την ανακεφαλαιοποίηση του Συνεργατισμού.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ΣΠΕ είναι στα μισά και πρέπει να ολοκληρωθεί για να γίνουν οι Γενικές Συνελεύσεις για να επικυρωθούν οι διορισμοί των μελών των καινούργιων επιτροπειών. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές του Απρίλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα