Πρόεδρος Αναστασιάδης: “Βρέθηκα μπροστά σε βασανιστικά διλήμματα…”

13:15 14/3/2014 - Πηγή: OnlyCY

Ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας ως θεματοφύλακας της ενότητας και όχι ο άνθρωπος Νίκος Αναστασιάδης ήταν αυτός που τελικά καθόρισε τη νέα σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου, δήλωσε πριν από λίγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την τελετή διαβεβαίωσης των τριών νέων Υπουργών.

«Δεν θα σας αποκρύψω πως τις τελευταίες μέρες βρέθηκα μπροστά σε βασανιστικά διλήμματα,

διλήμματα και επιλογές που έφερναν τις συνταγματικές επιλογές και τη πολιτική δεοντολογία σε σύγκρουση με τα ανθρώπινα συναισθήματα απέναντι σε καταξιωμένους συνεργάτες», ανέφερε στη ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά την τελετή διαβεβαίωσης στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Διλήμματα αν θα έπρεπε να σεβαστώ μια αβάσιμη και αδικαιολόγητη απόφαση ή αν θα αποδεχόμουν τους κανόνες της πολιτικής ηθικής όπως διαπλάστηκαν στο πολιτικό μας σύστημα», είπε.

Πρόσθεσε ότι τα διλήμματα τον έφεραν προ του ερωτήματος αν θα έπρεπε να τραυματίσει το θεσμό του Προέδρου ή να υποκύψει στο κάλεσμα της συνείδησής του.

Τόνισε όμως ότι ο ίδιος έκρινε «πως ο θεσμός του Προέδρου της Δημοκρατίας έπρεπε να υπερισχύσει του ανθρώπου Νίκου Αναστασιάδη και πως ως θεματοφύλακας της ενότητας αποδέχθηκα με θλίψη την παραίτηση τριών καταξιωμένων και στενών μου συνεργατών».

Σημείωσε δε ότι «το μόνο του κριτήριο είναι το καλώς νοούμενου συμφέρον του τόπου και όχι τα όποια κομματικά παίγνια».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι το δικαίωμα επιλογής των ανθρώπων που αποτελούν το κυβερνητικό σχήμα ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Το μόνο μου κριτήριο είναι το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου και όχι τα όποια κομματικά παίγνια. Η πολιτική μου παρουσία όλα αυτά τα χρόνια αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους έχουν ψευδαισθήσεις ότι λειτούργησα ή μπορώ να λειτουργήσω υπό κηδεμονία του οποιουδήποτε», ανέφερε.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά τους απελθόντες Υπουργούς για την άψογη συνεργασία και τους συνεχάρη για την πολύτιμη προσφορά τους τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης κατά τον οποίο αποτράπηκε η άτακτη χρεοκοπία της χώρας και μπήκαν οι βάσεις για μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική.

Απευθυνόμενος στους νέους Υπουργούς, είπε ότι «αυτούς καλείστε να διαδεχθείτε φίλοι κύριοι υπουργοί, σ’ αυτές τις βάσεις θα πολιτευτούμε συλλογικά και με αποφασιστικότητα, ώστε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες ενός λαού που σε συνθήκες δοκιμασίας μας ανέθεσε την εντολή διακυβέρνησης.»

Παράλληλα ανέφερε ότι δεν έχει καμιά αμφιβολία πως με επιτυχία θα συνεχίσουν το έργο των προκατόχων τους.

Για τους νέους Υπουργούς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξήρε την άριστη τεχνοκρατική κατάρτιση και τη διακεκριμένη παρουσία τους στην κοινωνία.

«Τόσο ο ίδιος όσο και ο λαός αναμένει πως κατά την ενάσκηση των καθηκόντων σας θα σας διακρίνει η διαφάνεια, η χρηστή διοίκηση και η αμεροληψία υπέρ πάντων, η πάταξη της διαφθοράς, η αποκατάσταση του κύρους των θεσμών και η πάταξη κάθε φαινομένου διάκρισης σε βάρος οποιουδήποτε πολίτη. Ο σεβασμός μας προς την αντιπολίτευση και όσους ασκούν δικαιολογημένη ή αδικαιολόγητη κριτική είναι δεδομένος», είπε ο Πρόεδρος.

Τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο τους διαβεβαιώνοντας ότι θα είναι πάντοτε στο πλευρό τους προκειμένου να επιταχυνθούν οι στόχοι που έχουν αναληφθεί.

Πρώτος έδωσε τη νενομισμένη διαβεβαίωση ο Υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος, ακολούθησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης και ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής.

Στην αντιφώνησή του εκ μέρους των νέων Υπουργών, ο Υπουργός Άμυνας Τάσος Μητσόπουλος διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι οι νέοι Υπουργοί θα τιμήσουν την εμπιστοσύνη που τους δείχνει και πως θα εργαστούν άοκνα και συνειδητά για να ανταποκριθούν στις αυξημένες προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών με δύο βασικούς στόχους.

Πρώτον, όπως ανέφερε, να επιφέρουν τις εκσυγχρονιστικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία και δεύτερο να συμβάλουν «στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας και στη δημιουργία της καλύτερης Κύπρου που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας».

«Το να πετύχουμε στο διπλό αυτό στόχο δεν είναι ένα προσωπικό εγωιστικό στοίχημα, είναι υπόθεση όλων των Κυπρίων» πρόσθεσε.

Οι νέοι Υπουργοί μετέβησαν στην συνέχεια στα Υπουργεία για τις τελετές παράδοσης – παραλαβής.

Keywords
Τυχαία Θέματα