Υπερσύγχρονα Drones στην υπηρεσία της αστυνομίας

Techblog.gr

Οι αξιωματικοί του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης θα ξεκινήσουν σύντομα να χειρίζονται συμβατικά drones στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος για την ασφάλεια των πολιτών, χωρίς να είναι σίγουρο πως δε θα χρησιμοποιούνται για παρακολουθήσεις.

Οι υπεύθυνοι της αστυνομίας δηλώνουν ότι θα χρησιμοποιήσουν τη συλλογή των drones – συνολικά 14 τον αριθμό – για αποστολές έρευνας και διάσωσης, τεκμηρίωση σκηνών εγκλήματος, περιπτώσεις εντοπισμού επικίνδυνων υλών, καθώς και μεγάλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες ή ακόμη και καταστάσεις ομηρίας.

“Ως το μεγαλύτερο αστυνομικό

τμήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το NYPD πρέπει πάντα να είναι πρόθυμο να αξιοποιήσει τα οφέλη της νέας και συνεχώς βελτιούμενης τεχνολογίας”, ανέφερε ο αστυνομικός επίτροπος του τμήματος και συνέχισε πως “Το νέο μας πρόγραμμα [Μη Επανδρωμένο Σύστημα Αεροσκαφών] αποτελεί μέρος αυτής της εξέλιξης και επιτρέπει στους πολύ καλά εκπαιδευμένους αστυνομικούς μας να ανταποκρίνονται ακόμη καλύτερα στους ανθρώπους που υπηρετούν και να πραγματοποιούν το κρίσιμο έργο του NYPD με τρόπους που είναι πιο αποτελεσματικοί και ασφαλείς για όλους.”

Αυτή τη στιγμή το εν λόγω τμήμα έχει στην κατοχή του 1 DJI Inspire 1 για εκπαιδευτικούς σκοπούς, 2 DJI M210 RTK και 11 DJI Mavic Pro για τις καθημερινές επιχειρήσεις. Οι μόνοι που θα χειρίζονται τα συγκεκριμένα drones θα είναι οι σωστά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί που ανήκουν στην αρμόδια μονάδα ανταπόκρισης τεχνικής βοήθειας (Technical Assistance Responce Unit). Τον προηγούμενο χρόνο είχε χρησιμοποιηθεί ένα αντίστοιχο drone σε μια κλήση της Πυροσβεστικής για πυρκαγιά, και αφότου είχαν προηγηθεί δοκιμές πολλών μηνών.

Το NYPD έχει ζητήσει συμβουλές από την Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας του Δημοτικού Συμβουλίου και την Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών της Νέας Υόρκης έτσι ώστε να αποφευχθεί η αποτυχία αυτού του προγράμματος και να διαλυθούν τυχόν φόβοι ότι ξεκινάει μια επιχείρηση με τη χρήση drones για την ρύθμιση της κυκλοφορίας και πριν γίνει αντιληπτό, χρησιμοποιείται για παρακολουθήσεις.

Να σημειώσουμε ότι και η Ελληνική Αστυνομία έχει προχωρήσει στην απόκτηση έξι μη στελεχωμένων αεροσκαφών (3 spylite και 3 Thunder B) που θα χρησιμοποιηθούν σε αποστολές τόσο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και του Πυροσβεστικού Σώματος με σκοπό να συνδράμουν τις υπηρεσίες της Τροχαίας με τη συλλογή πληροφοριών μέσω λήψης φωτογραφιών και βίντεο καθώς και να χρησιμοποιηθούν στη φύλαξη συνόρων αλλά και σε δύσκολες επιχειρήσεις με ναρκωτικά. Παρόλα αυτά δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και σε κατοικημένες περιοχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα