Σαν σήμερα, 21 Αυγούστου

23:56 20/8/2013 - Πηγή: AEK365

1157

πεθαίνει ο βασιλιάς της Καστίλης, Αλφόνσος Ζ.

1165

γεννιέται ο βασιλιάς της Γαλλίας, Φίλιππος Β.

1614

πεθαίνει η Ουγγαρέζα κοντέσα, Ελίζαμπεθ Μπάθορι, που έχει κατηγορηθεί ως η «παραγωγικότερη» κατά συρροή δολοφόνος στην ιστορία της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας.

1680

οι Ινδιάνοι Πουέμπλο παίρνουν τη Σάντα Φε από τους Ισπανούς κατά τη διάρκεια της επανάστασης.

1716

οι Οθωμανοί Τούρκοι

αποτυγχάνουν να καταλάβουν την Κέρκυρα.

1765

γεννιέται ο βασιλιάς της Βρετανίας, Γουλιέλμος Δ.

1772

στη Σουηδία, το πραξικόπημα του βασιλιά Γουστάβου Γ ολοκληρώνεται με την υιοθέτηση νέου Συντάγματος θέτοντας τέλος σε μισό αιώνα κοινοβουλευτικής κυριαρχίας.

1866

σε γενική συνέλευση των Κρητών στα Σφακιά αποφασίζεται η ένωση της Μεγαλονήσου με την Ελλάδα.

1901

ιδρύεται στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ η αυτοκινητοβιομηχανία Κάντιλακ. Πήρε το όνομά της από τον γάλλο εξερευνητή Αντουάν Καντιγιάκ.

1903

γεννιέται ο συνθέτης λόγιας μουσικής Γιάννης Κωνσταντινίδης. Έγινε γνωστός ως Κώστας Γιαννίδης, γράφοντας τραγούδια ελαφράς μουσικής.

1906

γεννιέται ο παραγωγός των κινουμένων σχεδίων Looney Tunes, Φριτζ Φρέλενγκ.

1911

ένας ιταλός σερβιτόρος αφαιρεί από το μουσείο του Λούβρου τον διάσημο πίνακα «Μόνα Λίζα» του Λεονάρντο Νταβίντσι. Θα βρεθεί δύο χρόνια αργότερα.

1915

κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, η Ιταλία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Τουρκίας.

1920

στην Ελλάδα, με υπουργική απόφαση, απολύονται οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι δημοσιογράφοι επειδή δεν βρέθηκαν στοιχεία για την κράτησή τους.

1923

γεννιέται ο Σιμόν Πέρες που διετέλεσε πρωθυπουργός του Ισραήλ από το 1984 έως το 1986 και κατά σειρά ετών υπουργός Εξωτερικών ενώ έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης μαζί με τον Γιτζάκ Ράμπιν, που δολοφονήθηκε και τον Γιάσερ Αραφάτ για τη Συμφωνία του Όσλο.

1926

εκδηλώνεται το κίνημα Κονδύλη και ανατρέπεται ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος.

1929

καθώς η κρίση της Μαντζουρίας εξελίσσεται σε πόλεμο, μάχες ξεσπούν μεταξύ ρωσικών και κινεζικών στρατευμάτων ως επακόλουθο της εισβολής ρωσικού αγήματος στη Μαντζουρία.

1930

η "Παναμέρικαν", που προέκυψε από τη συγχώνευση δύο εταιριών, γίνεται η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο.

1932

λήγει στη Βενετία το Α Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ, το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα και ως έκθεση τέχνης.

1936

γεννιέται ο θρυλικός μπασκετμπολίστας Γουίλτ Τσάμπερλεϊν.

1938

γεννιέται ο τραγουδιστής της κάντρι Κένι Ρότζερς.

1940

υποκύπτει στο τραύμα του στο κρανίο ο Λέων Μπρονστάιν, γνωστότερος ως Τρότσκι, ρώσος πολιτικός, ηγετική μορφή της Οκτωβριανής Επανάστασης. (Γεν. 26/10/1879). Ο Τρότσκι, μια μέρα πριν, είχε δεχθεί χτύπημα με ορειβατική αξίνα (piolet) από τον Ισπανό κομμουνιστή Ραμόν Μερκαδέρ ο οποίος είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του οικιακού προσωπικού του Τρότσκι και να μπει στο σπίτι του στο Μεξικό.

1941

οι Σοβιετικοί ανατινάζουν τον υδατοφράκτη στο Δνείπερο, για να σταματήσουν τη γερμανική προέλαση.

1947

πεθαίνει ο κατασκευαστής και σχεδιαστής αυτοκινήτων, Ετόρε Μπουγκάτι.

1948

εγκαταλείπεται το σχέδιο «Κορωνίς», που είχε τεθεί σε εφαρμογή στις 14 Ιουνίου με σκοπό τη συντριβή των ανταρτών στη Βόρεια Πίνδο. Οι απώλειες του στρατού είναι μεγάλες, ενώ οι αντάρτες ελίσσονται προς το Βίτσι.

1950

σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο.

1952

γεννιέται ο Τζο Στράμερ, κατά κόσμον Τζον Μέλον, ηγετική μορφή του αγγλικού πανκ και αρχηγός των "The Clash".

1953

στη Βενεζουέλα, τα στρατεύματα συντρίβουν την εξέγερση των οπαδών του Κάστρο.

1954

ξεκινά το 5ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στη Βέρνη. Οι Σοβιετικοί επικρατούν ολοκληρωτικά στους άνδρες και στις γυναίκες.

1956

γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Κιμ Κατράλ, που υποδύεται τη Σαμάνθα στη σειρά "Sex and the City".

1959

η Χαβάι γίνεται η 50η πολιτεία των ΗΠΑ.

1960

ιδρύεται στην Ελλάδα βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, παραγωγής 250.000 τόνων.

1962

γεννιέται ο παλαίμαχος πλέον μπασκετμπολίστας Τζον Κόρφας.

1963

στρατιωτικός νόμος κηρύσσεται στο Νότιο Βιετνάμ, μετά τις διαδηλώσεις και τις συλλήψεις εκατοντάδες βουδιστών μοναχών, που αντιδρούν στις προσπάθειες της κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα θρησκεύματα.

1967

γεννιέται η ηθοποιός Κάρι-Αν Μος, που υποδύθηκε την Τρίνιτι στην τριλογία "Matrix".

1967

οι Pink Floyd εγκαταλείπουν την περιοδεία τους στην Γερμανία, όταν εξαφανίζεται ο τραγουδιστής τους Syd Barrett. Δεν έγιναν ποτέ γνωστά τα αίτια της εξαφάνισης του.

1969

στην Πράγα, τα τανκς εισβάλλουν κατά τη διάρκεια συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας για την πρώτη επέτειο της σοβιετικής εισβολής και τον τερματισμό της "Άνοιξης της Πράγας". Ο Ρουμάνος ηγέτης Νικολάε Τσουσέσκου 1968 καταδικάζει την εισβολή και ουσιαστικά αποχωρεί από το Ανατολικό Μπλοκ. (ΦΩΤΟ)

1970

ιδρύεται ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας (Ο.Σ.Ε.), καταργουμένων των ΣΕΚ και ΣΠΑΠ.

1971

η 16χρονη Laura Baugh γίνεται η νεότερη αθλήτρια που κερδίζει το Αμερικάνικο Πρωτάθλημα Ερασιτεχνικού Γκολφ.

1975

οι ΗΠΑ αίρουν τη 12ετή απαγόρευση εξαγωγής προϊόντων στην Κούβα.

1976

η δισκογραφική εταιρίας "RCA Victor" ανακοινώνει ότι οι πωλήσεις δίσκων του Έλβις Πρίσλεϊ ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια.

1976

γεννιέται ο τραγουδιστής Νίκος Βέρτης.

1979

στη Νικαράγουα, η κυβέρνηση των Σαντινίστας καταργεί την ποινή του θανάτου και επαναφέρει σε ισχύ τους νόμους υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

1979

πεθαίνει ο θρυλικός Ιταλός ποδοσφαιριστής Τζιουζέπε Μεάτσα.

1979

ο σοβιετικός χορευτικής Αλεξάντερ Γκοντούνοφ αυτομολεί στις ΗΠΑ.

1982

στο Λίβανο, αρχίζει η αποχώρηση των μαχητών της ΟΑΠ (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης), που παρέμειναν αποκλεισμένοι στη Δυτική Βηρυτό από τον ισραηλινό στρατό εδώ και δύο μήνες. Μεταφέρονται σε διάφορες αραβικές χώρες, υπό την επιτήρηση διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης.

1983

στις Φιλιππίνες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπενίνιο Ακίνο δολοφονείται λίγα λεπτά μετά την έξοδό του από το αεροπλάνο, που τον μετέφερε στην πατρίδα του μετά από τρία χρόνια εξορίας.

1984

η Άννα Βερούλη βρίσκεται ντοπαρισμένη μετά τα προκριματικά του ακοντισμού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες.

1986

τοξικά αέρια που εκλύονται από την ηφαιστειακή λίμνη Νίος, στο Καμερούν, σκοτώνουν πάνω από 1700 άτομα.

1990

η Kelly Craig γίνεται η πρώτη γυναίκα που ξεκινάει σε αγώνα μπέιζμπολ στο Little League World Series στη νίκη της ομάδας της British Columbia επί της Matamoros από το Μεξικό με 8-3.

1991

η Λετονία ανεξαρτητοποιείται από τη Σοβιετική Ένωση.

1991

ο σοβιετικός ηγέτης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ δηλώνει ότι επανέκτησε τον πλήρη έλεγχο μετά από πραξικόπημα 60 ωρών, που εκδηλώθηκε από κομμουνιστές σκληροπυρηνικούς και το οποίο κατέρρευσε μετά την έντονη λαϊκή αντίδραση.

1992

επέκταση του γιουγκοσλαβικού εμφυλίου στο Κοσσυφοπέδιο, φοβούνται ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

1993

στην Κίνα, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό, τουλάχιστον 1.000 είναι οι νεκροί και 120 εκατομμύρια οι πλημμυροπαθείς τους τρεις τελευταίους μήνες.

1994

στο Μπανγκλαντές, 50 είναι οι διασωθέντες από ναυάγιο πλοίου, ενώ αγνοείται η τύχη τουλάχιστον 250 ατόμων.

1995

η Νέα Ζηλανδία καταφεύγει στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης για να εμποδίσει τη Γαλλία να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές.

1996

νέο κύκλο κινητοποιήσεων ξεκινούν οι πρώην εργαζόμενοι στην Πειραϊκή Πατραϊκή, διεκδικώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου.

1997

Τούρκος φίλαθλος σκοτώνει κατά λάθος τον 15χρονο γιο του σε άγριους πανηγυρισμούς που ακολούθησαν την νίκη της Τουρκίας επί της Ουαλίας 6-4 σε προκριματικό αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

2001

ο Ερυθρός Σταυρός ανακοινώνει ότι, ο λαός του Τατζικιστάν αντιμετωπίζει το φάσμα της πείνας και ζητάει διεθνή οικονομική βοήθεια για το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

2002

ο πρωθυπουργός του Καναδά, Ζαν Κρετιέν, ανακοινώνει ότι δε θα υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα και θα αποχωρήσει από την πολιτική σε διάστημα οκτώ μηνών.

2012

στη Δημοκρατία του Κονγκό η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι 20 άτομα πέθαναν από τον ιό Έμπολα.

Keywords
σαν σημερα, sex and the city, θεοδωρος παγκαλος, pink floyd, syd barrett, ολυμπιακοί αγώνες, γαλλια, ουγγαρια, κερκυρα, ελλαδα, ντιτρόιτ, ηπα, tunes, εταιρεία, γεν, ιουνίου, βενιζελος, επα, city, διαδηλωσεις, συλληψεις, matrix, pink, syd, μπλοκ, φωτο, σεκ, laura, γκολφ, ισχύ, οαπ, league, world, series, columbia, νέα, Γόνδολες της Βενετίας, στρατος, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, υιοθετηση, νικος βερτης, χωρες, βενετια, γερμανια, γυναικα, δημοκρατια, ηγετης, ηθοποιος, ηπα, ισραηλ, ιταλια, κινα, λεων, σουηδια, σφακια, τραγουδια, τυχη, αγωνες, αεροπλανο, αννα, βενεζουελα, βερτης, βιετναμ, βοηθεια, βορεια, βρισκεται, γινεται, διαστημα, δυτικη, εγινε, εκθεση, ερυθρος σταυρος, εταιρεία, ετων, ινδιανοι, γκολφ, κυβερνηση, κυπελλο, κονγκο, κουβα, κωνσταντινιδης, λαθος, λετονια, μεατσα, μεξικο, μηνες, μπλοκ, μορφη, νικη, ντιτρόιτ, οαπ, οθωμανοι, οκτω, οσλο, ονομα, ουζμπεκισταν, ουσιαστικα, παγκαλος, πολιτεια, πραγα, πωλησεις, σεκ, σερβιτορος, σειρα, σοβιετικη ενωση, σπιτι, σχεδιο, τρια, ισχύ, φεστιβαλ, columbia, εφαρμογη, ελβις, ενωση, syd, εισβολη, ιουνίου, κωστας, laura, league, νεκροι, ουγγαρεζα, pink, pink floyd, series, σκοτωνει, syd barrett, tunes, world
Τυχαία Θέματα