Κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος (VIDEOS)

14:41 29/11/2011 - Πηγή: AEK365

Ημέρα γιορτής είναι η 29η Νοεμβρίου για την Καταλονία διότι σαν σήμερα το 1899 ιδρύθηκε η ομάδα που έμελε να είναι το καμάρι της, η Μπαρτσελόνα. Στις 22/10/1899 ο Ελβετός Ζοέλ Γκαμπέρ ζητούσε συνεργάτες για να φτιάξει μια ποδοσφαιρική ομάδα και ένα μήνα αργότερα με την βοήθεια Καταλανών και Άγγλων δημιούργησε την Μπαρτσελόνα.

Στα χρόνια του Φράνκο, η Μπαρτσελόνα υπήρξε για τους Καταλανούς αλλά και για τους αριστερούς σύμβολο υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών ενώ, ειδικά για τους Καταλανούς,

ήταν ο φορέας για να αναδειχθεί η ταυτότητα της Καταλονίας. Για αυτό άλλωστε υπήρξε και "Mes que un club" δηλαδή κάτι παραπάνω από ένας σύλλογος.

Το 1909, η διοίκηση της Μπαρτσελόνα αποφάσισε να αλλάξει την επίσημη γλώσσα της ομάδας και από καστιγιάνικα πλέον όλοι μιλούσαν καταλανικά ενώ 13 χρόνια αργότερα ξεκίνησε το εγχείρημα των μελών και από την πρώτη στιγμή 20.000 φίλοι της ομάδας έδωσαν χρήματα για να μπορέσει ο σύλλογος να πάει σε άλλο γήπεδο, στο "Λε Κορτς".

Στο πέρασμα των χρόνων την φανέλα της Μπαρτσελόνα φόρεσαν τεράστιες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου όπως Κούμαν, Στόιτσκοφ, Ρομάριο, Κρόιφ, Κουμπίγια, Χάτζι, Μαραντόνα, Ριβάλντο, Ρομάριο, Γκουαρντιόλα, Ροναλντίνιο, Μέσι και άλλοι πολλοί.

Η Μπαρτσελόνα είναι η μόνη ευρωπαϊκή ομάδα που συμμετέχει ανελειπώς στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις από το 1955 ενώ ανήκει στο ξεχωριστό κλαμπ των ομάδων που δεν έχουν υποβιβαστεί ποτέ από την La Liga. Οι άλλες δυο ομάδες είναι η Αθλέτικ Μπιλμπάο και η Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2009 έγινε και η πρώτη ισπανική ομάδα που κατέκτησε το τρεμπλ με πρωτάθλημα, Τσάμπιονς Λιγκ και Κύπελλο Ισπανίας ενώ με την επικράτηση της επί της Εστουδιάντες στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων έγινε η πρώτη ομάδα που κερδίζει και τις έξι διοργανώσεις στις οποίες συμμετείχε στην ίδια σεζόν έχοντας προηγουμένως κατακτήσει εκτός του τρεμπλ και το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ αλλά και το ισπανικό Σούπερ Καπ.

Οι τίτλοι της Μπαρτσελόνα αμέτρητοι:
21 πρωταθλήματα Ισπανίας
25 κύπελλα Ισπανίας
10 σούπερ καπ Ισπανίας
4 κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ)
4 κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης
3 κύπελλα Εκθέσεων (πρόγονος του κυπέλλου UEFA)
4 σούπερ καπ Ευρώπης
1 διηπειρωτικό κύπελλο
1 Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων

Keywords
Τυχαία Θέματα