Καλπάζοντας για την γειτονιά των αγγέλων

12:55 17/11/2011 - Πηγή: AEK365

Ήταν 17 Νοεμβρίου του 2006, όταν η είδηση του θανάτου του Φέρεντς Πούσκας σκορπούσε συγκίνηση στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο σε ηλικία 79 ετών εξαιτίας μια βαριάς πνευμονίας. Ο ίδιος, λόγω του Αλτσχάιμερ το οποίο τον ταλαιπωρούσε, μπορεί να μην θυμόταν τα τελευταία χρόνια ποιος υπήρξε και τι είχε καταφέρει αλλά σίγουρα όλοι όσοι αγαπάνε το ποδόσφαιρο γνωρίζουν καλά τα κατορθώματα του ανθρώπου που έμεινε στην ποδοσφαιρική ιστορία ως ο "καλπάζων συνταγματάρχης".

Ο Πούσκας ξεκίνησε την καριέρα του από τις ακαδημίες της Κίπσεστ και το 1949 η ομάδα έγινε η επίσημη ομάδα του στρατού με το όνομα

Χόνβεντ. Τότε ήταν η περίοδος που δόθηκε στον Πούσκας το προσωνύμιο "Καλπάζων συνταγματάρχης" καθώς με την ηγετική του παρουσία οδήγσε την Χόνβεντ στην κατάκτηση πέντε πρωταθλημάτων Ουγγαρίας ενώ ισάριθμες φορές αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα και το 1948 πρώτος σκόρερ σε όλη την Ευρώπη.

Το 1956, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ουγγαρίας τιμωρεί με αποκλεισμό ενός έτους τους ποδοσφαιριστές της Χόνβεντ για την απόφαση τους να μην επιστρέψουν στην χώρα και να κάνουν περιοδεία στην Βραζιλία και ενώ στην Ουγγαρία είχε ξεσπάσει η επανάσταση. Τότε οι Πούσκας, Κόκσιτς και Τσίμπορ αποστατούν στην Δύση με τον Πούσκας να περιπλανιέται σε Ιταλία, Αυστρία και Ισπανία με το αλκοόλ να έχει γίνει η μόνιμη παρέα του. Την στιγμή λοιπόν που η καριέρα του έπαιρνε την κατιούσα, ήρθε η ευκαιρία της Ρεάλ Μαδρίτης για να εκτοξευτεί ξανά στα ύψη. Παρέα με τον Ντι Στέφανο και τον Χέντο, ο Πούσκας χαρίζει στην Ρεάλ Μαδρίτης δυο Κύπελλα Πρωταθλητριών το 1959 και το 1960, ισάριθμα πρωταθλήματα Ισπανίας ενώ το 1962, σε ηλικία 35 ετών πετυχαίνει και τα τρια γκολ της ομάδας στην ήττα από την Μπενφίκα με 5-3 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μέχρι σήμερα, ο Πούσκας κατέχει ένα ρεκόρ που δύσκολα θα καταρριφθεί καθώς είναι ο μοναδικός που έχει σκοράρει τέσσερα γκολ σε τελικό Κυπέλλου Πρωταθλητριών, το 1960 στην Γλασκώβη στο 7-3 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης. Συνολικά, στα οκτώ χρόνια παρουσίας του στη Βασίλισσα, αγωνίστηκε σε 180 παιχνίδια πρωταθλήματος σκοράροντας 156 φορές. Αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Primera Division 4 φορές (1960, 1961, 1963, 1964) με 26, 27, 26 και 20 γκολ αντίστοιχα.

Ντεμπούτο με την Εθνική του πραγματοποίησε στις 20 Αυγούστου του 1945 σκοράροντας στο 5-2 επί της Αυστρίας, ενώ συνολικά φόρεσε τη φανέλα της Ουγγαρίας 85 φορές και σκόραρε 84 τέρματα! Μαζί με τους Ζολτάν Τσίμπορ, Σάντορ Κόσιτς, Γιόζεφ Μπόζικ και Νάντοτ Χιντεγκούτι αποτέλεσαν τον πυρήνα της θρυλικής ομάδας που διατήρησε το αήττητο σερί των 32 αγώνων, ρεκόρ που παραμένει... στοιχειωμένο μέχρι σήμερα! Το 1953, μάλιστα, γίνονται η πρώτη ομάδα εκτός των βρετανικών νησιών που καταφέρνει να νικήσει την Αγγλία στην έδρα της (6-3)! Το αήττητο σερί για τη «Χρυσή Ομάδα του `50», όπως ονομάστηκε, έλαβε τέλος το 1954 στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου όταν η Ουγγαρία ηττήθηκε στον μεγάλο τελικό 2-3 από τη Δυτική Γερμανία. Ο Πούσκας, μάλιστα, κατηγορήθηκε τότε για την ήττα.

Σε

Keywords
Τυχαία Θέματα