Βαρουφάκης: Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες 48 ώρες

21:49 16/2/2015 - Πηγή: AEK365

Λίγο μετά τις 21.30 ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Γιάνη Βαρουφάκη από τις Βρυξέλλες. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στα αγγλικά ανέφερε ότι η Ελλάδα προσπάθησε να βρει μια κοινή γραμμή με την Ευρώπη και ευελπιστεί να βρεθεί αυτή στις επόμενες ημέρες. Παρά τα όσα έγιναν σήμερα εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τις επόμενες 48 ώρες θα βρεθεί λύση,

ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες.

«Έγιναν συζητήσεις σε κλίμα συναδελφικότητας. Εδραιώσαμε ένα κοινό έδαφος για τους επόμενους έξι μήνες για να υπάρχει ένα σχέδιο ανάπτυξης ανάμεσα στους φορείς. Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και αύριο και μεθαύριο για να υπάρξει μια συμφωνία για την Ελλάδα και την Ευρώπη σε εποικοδομητικό δρόμο. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα», ανέφερε.

«Όμως θα με ρωτήσετε γιατί δεν επήλθε η συμφωνια σήμερα» ανέφερε.

«Η βασική μας διαφωνία έχει να κάνει με το πρόγραμμα κυβέρνησης ή επανεξέτασης του προγράμματος που κατά την εκτίμηση μας απέτυχε να σταθεροποιήσει τη χώρα και δημιούργησε μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση».

»Απορρίψαμε το πρόγραμμα γιατί πιστέψαμε πως δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία. Είναι ο λόγος για τον οποίο κερδίσαμε τις εκλογές», ανέφερε.

«Την προηγούμενη βδομάδα Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για ένα νέο συμβόλαιο. Αυτή ήταν μια γνήσια διέξοδος.Σήμερα ο κύριος Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που ήμουν έτοιμος να υπογράψω. Ήταν ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα και την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για ένα διάστημα τεσσάρων μηνών με στήριξη από την Ε.Ε.».

»Ήμασταν έτοιμοι να υποδεχτούμε ένα αριθμό όρων για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των εταίρων. Θα κάναμε αίτημα για παράταση του προγράμματος μόνο υπό όρους που θεωρούσαμε ότι ήθελαν οι εταίροι. Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι ο όρος είναι να μην αναλάβουμε καμία δράση όσο θα υπήρχε αυτή η συμφωνία - γέφυρα ή καμία άλλη δράση που θα είχε επιπτώσεις στην χρηματοοικονομική σταθερότητα. Ζητήσαμε όμως να μην ζητηθούν μέτρα υπέρ της ύφεσης. Όχι μειώσεις σε συντάξεις και αυξήσεις στον ΦΠΑ.

»Δυστυχώς όμως το κείμενο απεσύρθη λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση και το αντικατέστησαν με ένα κείμενο που έφερε ο κύριος Ντάισελμπλουμ. Αντί των όσων είχαμε συμφωνήσει και ήμασταν πρόθυμοι να υπογράψουμε μας προσέφεραν μια νεφελώδη φράση για "μια κάποια ευελιξία". Υπό αυτούς τους όρους δεν παίρνουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση για τις μειώσεις στις συντάξεις.Το κείμενο του προέδρου του Eurogroup που το αντικατέστησε μάς πήγε πίσω στην περασμένη Τετάρτη [το Eurogroup που έληξε χωρίς ανακοινωθέν]. Παρά την ατελείωτη καλή μας θέληση, δεν μπορούσαμε να το υπογράψουμε.

»Λέμε ότι έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις μας. Τίποτα καλό δεν έχει βγει από τα τελεσίγραφα. Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα μειωθεί η αίσθηση του τελεσιγράφου. Αυτό που ζητούμε είναι μία έντιμη συμφωνία.Δεν αμφιβάλλω ότι στις επόμενες μέρες κάθε έννοια τελεσιγράφου θα αποσυρθεί" και με "συλλογικό πνεύμα" θα προχωρήσουμε προς μια νέα συμφωνία Η δημοκρατία αλλάζει τις προδιαγραφές. Πρέπει να υπάρξει συγκερασμός θέσεων. Η Ευρώπη είναι μια θαυμάσια δημοκρατία. Δεν μπορούμε να πούμε πως "αυτό είναι και τίποτα άλλο δεν υπάρχει". Πρέπει να πούμε πως θα βρεθεί ένα κοινό σημείο μεταξύ εταίρων αλλιώς θα έχουμε αρνητική επίπτωση προς όλη την Ευρώπη.

»Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έχουμε μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο, που θα ήταν μη επωφελές για το σύνολο των Ευρωπαίων.

» Ποτέ δεν έπαιξα Monopoly με ψεύτικα χρήματα, μόνο με τα χρήματα του παιχνιδιού. Τι σημαίνει μπλοφάρω; Σκεφτείτε το πόκερ. Εμείς λέμε πως θέλουμε μια σωστή συμφωνία για το πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί πάνω στις αρχές που εξυπηρετούν τον λαό μας. Δεν είναι μπλόφα, δεν υπάρχει Plan B. Υπάρχει μόνο Plan A, αυτό είναι το πλάνο μας και όχι, δεν παίζουμε.

»Δηλώσαμε τη θέλησή μας να μην προβούμε σε μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα μπορούσαν να είναι βλαπτικές είτε σε επίπεδο απόδοσης είτε σε επίπεδο δημοσιονομικής σταθερότητας. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να αντιμετωπίζεται σαν μια αποικία χρέους. Εμείς δεν ζητήσαμε ευελιξία. Η άλλη πλευρά το πρότεινε και πρέπει να ορίσει την έννοια της "ευελιξίας". Δεν μας εξήγησε τι εννοεί»,τόνισε.

«Δεν θα κάνουμε μονομερείς ενέργειες. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε κι άλλες μορφές αιρεσιμότητας αν το επιθυμούν οι εταίροι μας για το τετράμηνο της ενδιάμεσης συμφωνίας», ανέφερε ο κ.Βαρουφακης.

Σε ερώτηση αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να κάνει κάποιο αίτημα για παράταση μέχρι την Παρασκευή ανέφερε: «Ήμουν έτοιμος να υπογράψω ακόμα και πριν το Eurogroup το πρόγραμμα που ζητούσε παράταση με κάποιους όμως όρους. Είμαι βέβαιος ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες θα καταλήξουμε σε μια κοινή λύση ώστε να βρούμε ένα κοινό συμβόλαιο που θα συμφέρει τόσο την Ευρώπη όσο και την Ελλάδα», κατέληξε ενώ τόνισε ότι ακόμα κι αν αύριο το πρωί του φέρουν ξανά το κείμενο του Μοσκοβισι θα το υπογράψει.

Keywords
Τυχαία Θέματα