Τελεσίγραφο Ευρώπης: Παράταση μνημονίου ή ρήξη

20:23 16/2/2015 - Πηγή: AEK365

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το ναυάγιο του Eurogroup, ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «Είχαμε συζητήσεις επί του διεθνούς ρόλου που θα διαδραματίσει η Ευρώπη. Θέλουμε να ενισχύσουμε το ενιαίο νόμισμα», ενώ αυτό που ξεκάθαρα ανέφερε ως μόνη λύση για την Ελλάδα την παράταση του μνημονίου και στη συνέχεια θα συζητηθούν οι όποιες παραχωρήσεις.

«Συμφωνήσαμε την Πέμπτη

με τον κ. Τσίπρα για να έχουμε μια τεχνική αξιολόγηση για το τρέχον πρόγραμμα και για τα σημεία που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στη λογική του 30 και 70%. Ψάξαμε για το ενδεχόμενο αντικατάστασης των μέτρων».

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ρίξη μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης με τους εταίρους να στηρίζουν και επίσημα την επιμήκυνση του προγράμματος:

«Σήμερα από τα θεσμικά όργανα μάθαμε για την έκβαση των συνομιλιών. Υπήρξε απογοήτευση από την πλευρά του Eurogroup γιατί ακόμα δεν έχουμε βρει κοινό σημείο συνεννόησης σε ότι αφορά τις εναλλακτικές και τις αναπροσαρμογές για τα περαιτέρω βήματα. Στη συνάντηση που είχαμε για το 70-30% συζητήσαμε για τα επόμενα βήματα. Η γενικότερη αίσθηση είναι πως η καλύτερη λύση θα ήταν η παράταση του προγράμματος.

»Η επιμήκυνση θα έπρεπε να συνάδει με δεσμεύσεις, να υπάρχει ευελιξία, όχι με μονομερείς αποφάσεις. Μιλώντας με τα θεσμικό όργανα θα μπορούσαμε να έχουμε αντικατάσταση κάποιων μέτρων αλλά χρειαζόμαστε μια σειρά από δεσμεύσεις. Είμαστε ανοικτοί στην ευελιξία αλλά όχι μέσα από μονομερείς ενέργειες. Να μην υπάρχει ανάκληση μέτρων παρά μόνο αν υπάρχει πλήρης χρηματοδότηση και συμφωνία των θεσμικών οργάνων.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει και ότι θα πρέπει να αποφασίσει τι θέλει:

«Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει τι θα ζητήσει. Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση όσον αφορά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας έναντι των δανειστών της. Την εβδομάδα αυτή μπορούμε να την αξιοποιήσουμε αλλά δεν έχουμε άλλο χρόνο. Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει επέκταση και αυτό πρέπει να γίνει άμεσα. «Οι υπουργοί του Eurogroup αισθάνθηκαν απογοήτευση για την έλλειψη σαφήνειας από την Αθήνα.

»Μιλάμε για επόμενο Eurogroup την Παρασκευή αν συμφωνήσουμε με την Ελλάδα».

«Η δική μου η προτίμηση είναι να γίνει επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος. Αυτό είναι δυνατό και εφικτό. Ένα νέο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι στη βάση του υφιστάμενου».

Από την άλλη και ο Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ξεκάθαρα ότι η μόνη λύση για την Ελλάδα είναι η παράταση του προγράμματος: «Δεν υπάρχει άλλη λύση παρά μόνο η παράταση του παρόντος προγράμματος με την ευελιξία που παρέχεται στην Ελλάδα. Αλλιώς δεν μπορούμε να έχουμε συμφωνία».

»Το τρέχον πρόγραμμα μπορεί να αναληφθεί ως ευθύνη από την Ελλάδα για να υπάρξει οικονομική βοήθεια στο μέλλον. Η λύση πρέπει να είναι λογική και όχι ιδεολογική», κατέληξε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ από την πλευρά του ΔΝΤ ανέφερε: «Η γεφύρωση έχει να κάνει με το τι θα συμβεί μετά. Προέχει η συμφωνία για το παρόν πρόγραμμα για να μπορέσει το ΔΝΤ να χρηματοδοτεί. Θα δώσουμε χρήματα μόνο αν έχει γίνει πρώτα αξιολόγηση από τους τρεις εμπλεκόμενους φορείς. »

Επανερχόμενος ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι «Υπάρχει πρόγραμμα μέχρι το τέλος του μήνα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δώσουμε χρήματα αφού αυτό προκύπτει από αξιολόγηση. Εγώ προτείνω παράταση του παρόντος προγράμματος για να δούμε τι θα κάνουμε στη συνέχεια. Τι θα γίνει αν τελειώσουν τα χρήματα; Κάθε κράτος δικαιούται να ζητήσει πρόγραμμα με συνδυασμό χρημάτων και νέων προδιαγραφών».

Απαντώντας έμμεσως στο αίτημα της Ελλάδας να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής, ώστε να βρεθεί μια λύση, ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε: «Μίλησα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ντόναλντ Τουσκ. Δεν υπάρχει πρόθεση για Σύνοδο Κορυφής. Υπάρχει χρόνος και δυνατότητα», ενώ επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι πρώτα θα πρέπει να κατατεθεί αίτημα επιμήκυνσης από την Αθήνα και μετά να γίνει νέο Eurogroup.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «Έχουμε κάνει πρόοδο τόσα χρόνια και είναι κρίμα να πάει χαμένη αυτή η πρόοδος. Να ζητήσει επιμήκυνση τώρα η Ελλάδα για να μιλήσουμε για τα τεχνικά ζητήματα όπως το φορολογικό», ενώ παραδέχτηκε ότι «Κάποια μέτρα δεν θα είναι ευχάριστα αλλά είναι αναγκαία για να είναι η Ελλάδα οικονομικά ανεξάρτητη».

Keywords
Τυχαία Θέματα