Υψηλοί τόνοι στο ντιμπέιτ

Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Τσίπρα και Μεϊμαράκη κατά την ψεσινή τηλεμαχία
Σκληρό μπρα-ντε-φερ, ειδικά για τους αριθμούς των ανέργων, τα ζητήματα της διαφθοράς και τις επενδύσεις που χρειάζεται η Ελλάδα για να μπει η χώρα στην ανάπτυξη

Ζωηρή και γεμάτη αντεγκλήσεις ήταν η ψεσινή τηλεμαχία (ντιμπέιτ) ανάμεσα στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα

και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η συζήτηση άναψε από πολύ νωρίς, με τους δυο αρχηγούς των κομμάτων, που θα δώσουν σκληρή μάχη στις εκλογές της Κυριακής, να κάνουν χρήση και των τριών «κόκκινων καρτών» που είχαν στη διάθεσή τους στο πρώτο μισάωρο του ντιμπέιτ. Αιτία η διαφθορά στην Ελλάδα και το ποια Κυβέρνηση δημιούργησε τα μεγαλύτερα προβλήματα στη χώρα και, κυρίως, ποια κατέγραψε τα χειρότερα νούμερα στην ανεργία.

Στόχος, ο σχηματισμός Κυβέρνησης
Στην πρώτη θεματική ενότητα της εσωτερικής πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε τι θα συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα χρειαστεί το «Ποτάμι» ή και το ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστεί μετά τις εκλογές, δεδομένου ότι μετά θα πρέπει να προχωρήσουν θέματα όπως η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και αξιολόγηση για την πρώτη δόση. Απάντησε ότι ως πρώτο κόμμα θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά όχι «παρά φύσιν» κυβέρνηση, όπως θέλει ο κ. Μεϊμαράκης.

Συμπλήρωσε ότι κατά την εκτίμησή του θα υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες (ΑΝΕΛ), αλλά σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει δυνατότητα κυβέρνησης σταθερής με όσο το μεγαλύτερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Σε επαναληπτικό ερώτημα για το αν υπάρχει «παράθυρο» συνεργασίας με τη ΝΔ, δεδομένου ότι πάντα υπάρχει ένα κομμάτι στον ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώνει «δεύτερες σκέψεις», ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές με τη ΝΔ, στο χρέος, στα εργασιακά, αλλά και στο θέμα του Δημοσίου, λέγοντας ότι «ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε άχρηστους τους δημόσιους υπαλλήλους».

Θέμα προγράμματος
Στην ίδια θεματική ερώτηση προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την «εθνική Ελλάδος» στο σχηματισμό κυβέρνησης και ποια θα είναι τα στελέχη της, ο Πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι έχουν αλλάξει πολλά από τον Ιανουάριο και κυρίως η κοινωνία συνειδητοποίησε ότι χρειάζεται συναίνεση. Κάλεσε μάλιστα τον κ. Τσίπρα να απαντήσει αν δέχεται τις μεταρρυθμίσεις που ο ίδιος υπέγραψε. «Δεν είναι θέμα προσώπων κατά βάση, είναι θέμα προγράμματος», τόνισε, λέγοντας ότι αν συμφωνήσουμε σε ένα μίνιμουμ, μπορούμε να συνεργαστούμε, γιατί αυτό απαιτεί η κοινωνία. Σε επαναληπτική ερώτηση αν θα κυβερνήσει με τα πρόσωπα της Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, απάντησε ότι θα μπουν στην κυβέρνηση ικανοί και άξιοι που θα πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, «φωτογραφίζοντας» πρόσωπα και από την υπηρεσιακή κυβέρνηση, αλλά και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαράθεση για τη διαφθορά
Σε σχέση με τη διαφθορά και ερωτηθείς ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εάν συνδέει τα τρία άλλα κόμματα με τη διαφθορά και τη διαπλοκή, ενόψει μίας ενδεχόμενης συνεργασίας με αυτά, απάντησε ότι στη συμφωνία υπάρχουν χαραμάδες για μάχες (χρέος, εργασιακές σχέσεις κ.λπ) και αυτές οι μάχες θα δοθούν. «Στην αναμέτρηση αυτή επειδή κάποιοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν με επιχειρήματα, βιάζονται να προεξοφλήσουν το αποτέλεσμα των εκλογών. Έχω την πεποίθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, επειδή έχει δώσει δείγματα γραφής, θα είναι πολύ κοντά στην απόλυτη πλειοψηφία», πρόσθεσε. Ερωτηθείς δε εάν θεωρεί τον αντίπαλό του (κ. Μεϊμαράκη) διαπλεκόμενο πολιτικό, απάντησε ότι ο καθένας έχει τη διαδρομή του.

«Το ζήτημα δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης, τον οποίο τιμώ, αλλά ότι το κόμμα του έχει φορτώσει στη χώρα ελλείμματα, χρέος και σύστημα διαφθοράς», εξήγησε. Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, απαντώντας σε αντίστοιχη ερώτηση, είπε ότι δεν πρέπει να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Έγιναν και σωστά, είπε και περνώντας στην αντεπίθεση τόνισε ότι δεν πρέπει να μας κάνουν μαθήματα περί διαπλοκής αυτοί που δεν έφεραν ούτε ένα νομοσχέδιο κατά της διαπλοκής. Απαρίθμησε δε όσα έκανε το κόμμα του τα περασμένα χρόνια. «Τι έκανε το κόμμα του κ. Τσίπρα όταν ήταν Πρωθυπουργός; Μπορεί να μας πει έστω ένα μέτρο;», διερωτήθηκε και συμπλήρωσε: «Το μόνο που έκανε ήταν να καταργήσει τη Διαύγεια».

Σε ερώτηση εάν όποιος δεν έχει εργαστεί δεν μπορεί να είναι καλός πολιτικός, απάντησε ότι εκείνος έχει πει για τον εαυτό του ότι έχει κολλήσει ένσημα. «Σε κάθε περίπτωση, το θέμα είναι ότι ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι θέλει να δώσει πέντε μάχες, τις οποίες και εμείς θέλουμε να δώσουμε», δήλωσε. Σχολιάζοντας, ο κ. Τσίπρας θύμισε ποια ήταν τα κόμματα που εμπλέκονταν στην υπόθεση της Ζίμενς κλπ, ρώτησε τι έκαναν τα κόμματα αυτά για τις υποθέσεις της φοροδιαφυγής και ερώτησε τον κ. Μεϊμαράκη αν έχει βούληση να συγκρουστεί. Ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε ότι δεν περίμενε από τον κ. Τσίπρα να ρίξει τόσο πολύ το επίπεδο του διαλόγου. Βλέπω ότι τελευταία, επειδή χάνει, έχει υποστεί αλλαγή χαρακτήρα, είπε. Εγώ κάνω χρήση τι λέει η κ. Κωνσταντοπούλου ή οι πρώην δικοί σας σύντροφοι; ρώτησε. Εμείς έχουμε εισπράξει 35 εκατομμύρια από τη λίστα Λαγκάρντ, εσείς τις έχετε εισπράξει; ρώτησε.

Να ξεμπλοκαριστούν τα μεγάλα έργα
Σε ερώτηση για το τι θα κάνει για να υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως η ΝΔ είναι έτοιμη να ξεμπλοκάρει όλα τα μεγάλα έργα. «Θα απορροφήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, θα προχωρήσουμε τα μεγάλα έργα, θα τρέξουμε, από τη Δευτέρα πιάνουμε δουλειά», είπε χαρακτηριστικά, εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο και κατηγόρησε πως δεν προχώρησε τίποτα. «Η κυβέρνηση Τσίπρα έστελνε μήνυμα να μην έρθουν επιχειρήσεις», τόνισε, ενώ όσον αφορά τα εργασιακά είπε πως η ΝΔ θα προσπαθήσει να λιάνει τα μνημονιακά μέτρα.

Όσον αφορά τις απολύσεις, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε πως ποτέ δεν είχε τεθεί τέτοιο θέμα στην προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας έχει ξεχάσει ότι το 2013-14 υπήρχε πορεία προς την ανάπτυξη και πως το 2014 η χώρα είχε θετικό ΑΕΠ. Εμείς φέραμε όλες τις επενδύσεις», είπε ο κ Μεϊμαράκης εξαπολύοντας επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα. «Είστε ο πρωθυπουργός που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας. Οι ομαδικές απολύσεις δεν υπήρχαν στο μνημόνιο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο τραπέζι τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα», είπε χαρακτηριστικά.

Μάχη για τις επενδύσεις
ΕΝΤΟΝΗ αντιπαράθεση προκλήθηκε και με αφορμή την απόφαση αναστολής της λειτουργίας της επιχείρησης στα μεταλλεία στις Σκουριές της Χαλκιδικής και κατά τις μελλοντικές ενέργειες για την απομείωση της ανεργίας. Αιτία αποτέλεσε η απάντηση σε σχετικό ερώτημα από τον Πρόεδρο της ΝΔ. Ειδικότερα ο κ. Μεϊμαράκης, ερωτηθείς για την εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές αλλά και για τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία πλήρων νέων θέσεων εργασίας, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι έχει διώξει τις επενδύσεις δίνοντας ως παράδειγμα την Cosco και τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Απαντώντας στον Πρόεδρο της ΝΔ και κάνοντας χρήση της δεύτερης «κόκκινης κάρτας», ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «τα πέντε τελευταία χρόνια υπήρχε μια τρομακτική αποεπένδυση ύψους 60%», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επαναδιαπραγματεύτηκε με τους εργολάβους και πέτυχε τη μείωση της τιμής των διοδίων, ενώ αναρωτήθηκε κατά πόσον ο Πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίζεται το γερμανικό Δημόσιο. Σε απάντηση, επίσης κάνοντας χρήση του δικαιώματος παρέμβασης, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι είναι ο Πρωθυπουργός με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας και μάλιστα μέσα σε ένα τρίμηνο. «Μου λέτε μία θέση που φέρατε; Τους διώξατε όλους. Βάλατε στο τραπέζι τις ομαδικές απολύσεις για τον ιδιωτικό τομέα, ακούτε ιδιωτικό και σας πιάνει αλλεργία», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την τρίτη παρέμβασή του κατηγόρησε τον Πρόεδρο της ΝΔ ότι επιχειρηματολογεί με νούμερα που δεν ισχύουν, ενώ σημείωσε ότι τους τελευταίους έξι μήνες δημιουργήθηκαν 186.000 νέες θέσεις εργασίας. «Οι ομαδικές απολύσεις ήταν στην πέμπτη αξιολόγηση που εσείς δεν αποτρέψατε», είπε ο κ. Τσίπρας, παραλληλίζοντας, μάλιστα, τον κ. Μεϊμαράκη με μεθυσμένο. «Μου θυμίζετε το ανέκδοτο με τον μεθυσμένο, που έχει πιει ένα μπουκάλι ουίσκι και ένα σφηνάκι, ξυπνάει την άλλη μέρα στο νοσοκομείο και λέει το σφηνάκι με κατέστρεψε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ο Πρωθυπουργός με τον μεγαλύτερο αριθμό ανέργων το τρίμηνο του καλοκαιριού. Μετά το τέλος της πρώτης ενότητας ακολούθησε η ενότητα για την εξωτερική πολιτική, την οποία, ωστόσο, δεν μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε λόγω του προχωρημένου της ώρας.

Keywords
αλέξης τσίπρας, ανεξαρτητοι ελληνες, τσιπρας, ελλαδα, συριζα, εκλογες, ΠΑΣΟΚ, τραπεζες, χρεος, διαυγεια, αεπ, μνημονιο, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απολυσεις στο δημοσιο, βενιζελος, σαμαρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, λιστα λαγκαρντ, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, αλλαγη ωρας 2013, εκλογες 2014, αξιολογηση, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, κομματα, το θεμα, αεπ, θεμα, ρωτησε, ανεργια, ανεκδοτο, αφορμη, δευτερα, δυνατοτητα, δημοσιο, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, εργα, ενσημα, εξι, επενδυσεις, ιδια, υπηρχαν, υποθεση, θεσεις εργασιας, θετικο, θυμισε, κυβερνηση, κομμα, μηνες, μειωση, νεες θεσεις εργασιας, παντα, ουισκι, πεμπτη, προβληματα, συζητηση, σφηνακι, τρια, τριτη, χειροτερα, ετοιμη, χωρα, κομματι, νοσοκομειο, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα