ΔικτατοΡΙΚές μέθοδοι

Σκάνδαλο στο κρατικό κανάλι εμπλέκει ανώτερη λειτουργό
Η κατηγορούμενη επέβαλε στον παραγωγό των τηλεοπτικών σειρών, καθώς και σε δύο σκηνοθέτες του ΡΙΚ, να λαμβάνει μέρος ως ηθοποιός η κόρη της

Ακόμα ένα σκάνδαλο οικονομικής φύσεως, που εμπλέκει ανώτερη λειτουργό του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, βλέπει το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε χθες βράδυ το κεντρικό

δελτίο ειδήσεων του «Σίγμα», η Αστυνομία διερευνά καταγγελίες που αφορούν εκβιασμό, δεκασμό και κατάχρηση εξουσίας, οι οποίες βαραίνουν ανώτερη λειτουργό του ΡΙΚ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, που μετέδωσε το «Σίγμα», η καταγγελία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας υπαλλήλων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, στην προσπάθειά τους να σπάσουν το κατεστημένο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τις καταγγελίες έκαναν στις 26 Μαΐου 2015, στον Γενικό Εκλεκτή, ιδιοκτήτης εταιρείας παραγωγών και ο πρόεδρος της συντεχνίας ΕΥΡΙΚ. Σύμφωνα με την καταγγελία του ιδιοκτήτη της εταιρείας παραγωγών, η ανώτερη λειτουργός επέβαλε στον παραγωγό των τηλεοπτικών σειρών «Βήματα στην άμμο» και «Πέτρινο Ποτάμι», καθώς και σε δύο σκηνοθέτες του ΡΙΚ, να λαμβάνει μέρος ως ηθοποιός η κόρη της.

Ανωτέρα... βία!
Πέραν αυτού, η εμπλεκόμενη ανώτερη λειτουργός εξανάγκασε την παραγωγή να πληρώνει την κόρη της με το ποσό των 2.000 ευρώ, έναντι 1.200 με τα οποία αμείβονταν οι άλλοι ηθοποιοί του ίδιου επιπέδου, λέγοντας αυτολεξεί στον ιδιοκτήτη της εταιρείας, «αγάπη μου, η (αναφέρει το μικρό όνομα της κόρης της) θα παίρνει δύο χιλιάδες ευρώ, εντάξει; Bye».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κόρη της συγκεκριμένης λειτουργού ζούσε στην Ελλάδα, γεγονός που επέβαλλε αυξημένο κόστος στην παραγωγή αλλά και διαμαρτυρίες άλλων ηθοποιών, που υποβάλλονταν σε αδικαιολόγητη ταλαιπωρία. Όταν ενημερώθηκε η λειτουργός για τις διαμαρτυρίες και της ζητήθηκε να μειώσει τουλάχιστον τις σκηνές στις οποίες συμμετείχε η κόρη της, απάντησε κατά λέξη «σε όποιον δεν αρέσκει, δκυο ππαλλιές πεθανίσκει τωρά», εννοώντας προφανώς τον τηλεοπτικό του θάνατο στο σενάριο, αφού η ίδια εκτελούσε και χρέη σεναριογράφου στη σειρά.

Πρόσθετη «αδήλωτη» αμοιβή
Η λειτουργός του ΡΙΚ είχε τη γραπτή έγκριση του Ιδρύματος να γράφει σενάρια για τη σειρά «Βήματα στην άμμο» με πρόσθετη αμοιβή πέραν του μισθού που ελάμβανε ως μόνιμος υπάλληλος. Σύμφωνα με την καταγγελία, ως σεναριογράφος πήρε περίπου 80.000 ευρώ. Αρκετές φορές, κατόπιν απαίτησης της λειτουργού, οι επιταγές εκδόθηκαν στο όνομα της κόρης της. Όσον αφορά τη σειρά «Πέτρινο ποτάμι», σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής, η ανώτερη λειτουργός δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει άδεια από το ΡΙΚ και ζήτησε να την καλύπτουν ώστε να γράφει σενάρια. Στην απαίτησή της αυτή διαφώνησαν και οι δυο καταγγέλλοντες και, όπως αναφέρει στην κατάθεσή του ο πρόεδρος της ΕΥΡΙΚ, το έθεσε στον -τότε- γενικό διευθυντή του ΡΙΚ τονίζοντας ότι είναι από τις πιο ξεκάθαρες περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

Δεν πλήρωνε φόρο
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν η λειτουργός ενημερώθηκε πως «πρέπει να σταματήσει η εκμετάλλευση», άρχισε να προσπαθεί να καταστρέψει τη σειρά εκμεταλλευόμενη τη θέση της. Οι ενδεχόμενες κολάσιμες πράξεις της, όμως, σύμφωνα πάντα με τις καταγγελίες, δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτές τις δύο σειρές, μιας και σύμφωνα με την καταγγελία, η ανώτερη λειτουργός υπέγραφε με ψευδώνυμο το σενάριο της σειράς «Πλατεία», που προβαλλόταν παλαιότερα από το ΡΙΚ. Στην επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής αναφέρει πως η ανώτερη λειτουργός του ΡΙΚ δεν είχε δηλώσει στο Τμήμα Φορολογίας οποιαδήποτε επιπλέον εισοδήματα απέκτησε από τη συγγραφή του σεναρίου στη σειρά «Βήματα στην άμμο», ενώ ούτε και η κόρη της έχει φορολογικό φάκελο στο Τμήμα Φορολογίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα