Καταλύτης για την ανάπτυξη η ναυτιλία

Πρόεδρος: Νέες προοπτικές δημιουργεί η ανακάλυψη υδρογονανθράκων
Σε εξέλιξη νέες εκστρατείες προώθησης, νέα κίνητρα για τα τέλη και τους φόρους και η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των ναυτιλιακών σπουδών

Η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα και την οικονομία μας και διευρύνει τους ορίζοντες της κυπριακής ναυτιλίας, δημιουργώντας τις σχετικές συνέργειες και ευκαιρίες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος 2015», τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Μεταφορών, Μάριος Δημητριάδης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, η Κύπρος είναι μια διεθνής ναυτιλιακή δύναμη και ένα φημισμένο ναυτιλιακό κέντρο συνδυάζοντας μια κυρίαρχη σημαία και μια ναυτιλιακή βιομηχανία με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και πρότυπα ασφάλειας και προστασίας».

Παρά την οικονομική κρίση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ανέφερε, «οι ναυτιλιακές εταιρείες συνεχίζουν να εμπιστεύονται την Κύπρο ως βάση για τις δραστηριότητές τους», κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη μνεία στον ρόλο που διαδραματίζει ο τομέας της ναυτιλίας στις προσπάθειες για την πλήρη ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Σημαντικός κλάδος
Η ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί σημαντικό κλάδο της κυπριακής οικονομίας και καταλύτη για μια νέα οικονομική ανάπτυξη, είπε και διαβεβαίωσε τους συνέδρους ότι η Κυβέρνηση είναι πλήρως δεσμευμένη στη διασφάλιση της ναυτιλίας και του ναυτιλιακού τομέα καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η συνεχιζόμενη βιώσιμη ανάπτυξή της.
Ο στόχος και οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στην περαιτέρω βελτίωση και ανάπτυξη της βιομηχανίας και την εξεύρεση τρόπων για την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των σύγχρονων προκλήσεων, είπε.

Νέο στρατηγικό σχέδιο
Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε, επίσης, στη «Μελέτη για το μέλλον της Ναυτιλίας στην Κύπρο» με πρωτοβουλία του Υπουργού Μεταφορών, που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, καθώς και στο νέο στρατηγικό σχέδιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, οι στόχοι και οι ενέργειες του οποίου έχουν ήδη αρχίσει να υλοποιούνται.

Η Κυβέρνηση, είπε, παραμένει δεσμευμένη να εισαγάγει τους απαραίτητους μηχανισμούς για την αναβάθμιση της ναυτιλιακής διοίκησης, προκειμένου να δώσει την αναγκαία ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα.

Επιπλέον, είπε, βρίσκονται σε εξέλιξη νέες εκστρατείες προώθησης, νέα κίνητρα σχετικά με τα τέλη και τους φόρους και η περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των ναυτιλιακών σπουδών, καθώς επίσης η δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου προσώπου της κυπριακής ναυτιλίας.

Είπε, επίσης, ότι η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη δημιουργεί νέες προοπτικές για τη χώρα μας και την οικονομία μας. «Οι νέες αυτές εξελίξεις διευρύνουν τους ορίζοντες της ναυτιλίας μας, δημιουργώντας σχετικές συνέργειες και ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών
Σε δική του ομιλία ο Υπουργός Μεταφορών τόνισε την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να βοηθήσει στην ενδυνάμωση της ναυτιλιακής βιομηχανίας του τόπου.
Υποδεικνύοντας ότι το Διεθνές Συνέδριο «Ναυτιλιακή Κύπρος» ενδυναμώνει τη ναυτιλιακή μας βιομηχανία, ο Υπουργός εξέφρασε την άποψη ότι «η φετινή διοργάνωση αποτελεί τεράστια επιτυχία και αποδεικνύει ότι η Κύπρος μπορεί και έχει έναν ηγετικό ρόλο να διαδραματίσει στην παγκόσμια ναυτιλία».

Εξέφρασε, ακόμη, τις ευχαριστίες του στους ξένους συνέδρους και ιδιαίτερα στον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού Koji Sekimizu.
Η παρουσία του, συνέχισε, υπογραμμίζει τη σημασία του Συνεδρίου για την παγκόσμια ναυτιλία.

Παγκόσμια επιχείρηση
Από την πλευρά του, ο κ. Sekimizu σε ομιλία του είπε ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία είναι πραγματικά μια παγκόσμια επιχείρηση και πρόσθεσε ότι, για το λόγο αυτό χρειάζονται διεθνείς κανονισμοί, των οποίων επιλαμβάνεται ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός.

«Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε έναν ορθό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων», ανέφερε.
* Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Τόμας Ρίντερ, εξάλλου, ανέφερε στην ομιλία του ότι «για όσο στην Ευρώπη η μεταφορά προϊόντων μέσω της ναυτιλίας δεν είναι μια διαδικασία τόσο απλή όσο η μεταφορά με ένα φορτηγό, δεν θα έχουμε υλοποιήσει πλήρως την Κοινή Αγορά».

Σημαντικές οι προκλήσεις
Ο Βοηθός Διοικητής Πολιτικής Πρόληψης της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ, Ναύαρχος Πολ Τόμας, σημείωσε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, συμπεριλαμβανομένων και των ΜΚΟ αλλά και των πολιτικών όπως επίσης και των εν ακτή εμπλεκόμενων στον τομέα, πρέπει να εργαστούν από κοινού για να δημιουργήσουν ένα σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει μελλοντικά η ναυτιλία.

«Υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της φήμης που έχει η βιομηχανία σε σχέση με την έλλειψη νομοθεσιών», ανέφερε, «όπως επίσης και οι προκλήσεις που έχουν να κάνουν με την ανάγκη ενίσχυσης της αποδοτικότητας των συστημάτων, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα πλοία αλλά και τα λιμάνια, και σίγουρα η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Παράδειγμα προς μίμηση
Η Αντιπρόεδρος του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Κέριν Όρσελ δήλωσε ότι η συνεργασία μεταξύ της κυπριακής Κυβέρνησης και της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, εκφράζοντας την ίδια ώρα το θαυμασμό της.

Σημείωσε ότι η σχέση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου με τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό στηρίζεται στη συνεργασία και πρόσθεσε ότι «είμαστε όλοι δεσμευμένοι στο να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την προστασία της ναυτιλίας και του περιβάλλοντος».
Τέλος, ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη θέλει να αποκτήσει φωνή θεσπίζοντας κανόνες και κανονισμούς, με αποτέλεσμα να βρίσκεται μπροστά από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.
(ΚΥΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα