Τσιελεπής:Οι ευθύνες του ΠτΔ για την κατάσταση στο Κυπριακό (vids)

Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στο Κυπριακό και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, Τουμάζος Τσιελεπής, ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ, μιλώντας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο ίδιος εξήγησε ότι εδώ και αρκετό καιρό τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας δεν έχουν ενημέρωση γύρω από τις όποιες εξελίξεις και ως εκ τούτου οι θέσεις που διατυπώνει βασίζονται σε εκτιμήσεις.

Ο

κ. Τσιελεπής, παρουσιάστηκε απαισιόδοξος για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα σε ότι αφορά την επανέναρξη της όποιας διαδικασίας.

«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν είμαι αισιόδοξος ότι ο Γ.Γ θα κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να απαντήσει αν η έκβαση αυτής της περιόδου (μέχρι τις 15 Οκτωβρίου ο Γ.Γ θα υποβάλει την έκθεση του για το Κυπριακό στο Σ.Α) θα είναι καθοριστική και για το ζήτημα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον Ιανουάριο, ο κ. Τσιελεπής απάντησε: «Πιθανόν, ναι».

Όπως εξήγησε, οι Αμερικανοί έχουν εκφράσει την εξής άποψη για τις ειρηνευτικές δυνάμεις: «Εκεί που υπάρχει πρόβλημα αλλά δεν υπάρχει ειρηνευτική διαδικασία σε εξέλιξη, η ειρηνευτική δύναμη πρέπει είτε να αποχωρεί, είτε να αλλάζει δραστικά ο ρόλος της».

Για να προσθέσει: «Aν δεν επαναρχίσει η διαδικασία στο Κυπριακό, ο Γ.Γ του ΟΗΕ θα είναι υποχρεωμένος προς το Συμβούλιο να το πει αυτό και τον Γενάρη δεν ξέρω αν θα καταφέρουμε να αποτρέψουμε τους Αμερικανούς απ’ αυτές τις σκέψεις».

Ακολούθως ο κ. Τσελεπής, μιλώντας για το Κυπριακό άσκησε κριτική στους χειρισμούς και τις θέσεις που διατυπώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απαντώντας στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη, ότι το ΑΚΕΛ πρέπει να πάψει να ασκεί άγονη κριτική και να καταθέτει συγκροτημένες εισηγήσεις, ο κ. Τσιελεπής, υποστήριξε ότι μετά το Κραν Μοντανά, το ΑΚΕΛ κατέθετε μόνο εισηγήσεις.

«Λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επαναφέρει η τουρκοκυπριακή πλευρά τον χάρτη που απέσυρε μετά τον Κραν Μοντανά. Φαίνεται πολύ λογικό. Ο χάρτης πότε αποσύρθηκε; Κάτι συνέβη προηγουμένως. Αποσύραμε εμείς τις δικές μας προτάσεις», τόνισε.

Ο κ. Τσιελεπής υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος πρέπει να κάνει αποδεκτή την πρόταση του Γ. Γ του ΟΗΕ στο σύνολο της. «Δεν είναι αρκετό να λες αποδέχομαι το πλαίσιο του Γ.Γ», ανέφερε.

Και συνέχισε: «Λέει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να υποβάλει εδώ και τώρα γραπτώς προτάσεις η Τουρκία στο θέμα της ασφάλειας όπως υπέβαλα εγώ στο Κρανς Μοντανά. Και σας ρωτώ. Που θα τις υποβάλει; Στον αέρα; Έξω από μια διαπραγματευτική διαδικασία; Λυπούμαι που τα λέω αυτά τα πράγματα».

Ο κ. Τσιελεπης υποστήριξε ότι δεν χρειάζεται η Τουρκία να υποβάλει προτάσεις για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων καθώς με το πλαίσιο του Γ.Γ του ΟΗΕ καταργούνται οι εγγυήσεις, τα επεμβατικά δικαιώματα και προνοείται ταχεία αποχώρηση των στρατευμάτων με μηχανισμό εφαρμογής.

«Γιατί ζητάει και συζήτηση του μηχανισμού τώρα ο Πρόεδρος. Υποβλήθηκε έγγραφο με μηχανισμό εφαρμογής το τελευταίο βράδυ (στο Κραν Μοντανά) και το γράψαμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας», υπογράμμισε.

Το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας απέδωσε ωστόσο ευθύνες και στην άλλη πλευρά η οποία θέτει δικές τις προϋποθέσεις όπως είναι το χρονοδιάγραμμα αλλά και η θέση ότι πρέπει να γνωρίζουν από τώρα σε περίπτωση νέας αποτυχίας το καθεστώς των Τ/κ.

Καταληκτικά ο κ. Τσιελεπής κάλεσε τους δυο ηγέτες να αποδεχτούν την πρόταση του Γ.Γ του ΟΗΕ για να συνεχίσει η διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα